bijej Posted January 21, 2008 Share Posted January 21, 2008 Troche dziwny obraz się rysuje na temat działań właściciela, które mogą skutkować utraceniem gwarancji SIP... Proszę o oficjalne wyjaśnienie co się dzieje w następujących przypadkach( czy tracę gwarancję, a jełsi już tak, to czy na całe auto, czy też tylko na jakąś wskazaną część podzespołów); 1.Zmieniam audio w samochodzie( odtwarzacz i głośniki). 2.Zakładam Xenonowe światła w miejsce normalnych. 3.Zakładam WEBASTO. 4.Dlaczego nie honoruje się prac wykonanych u autoryzowanych przedstawicieli Subaru w Niemczech?(wide WEBASTO i LPG) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Subaryta Posted January 21, 2008 Share Posted January 21, 2008 1. Zmieniasz audio sam - tracisz gwarancję na instalację radiową oraz powiązane z nią systemy (jeżeli zmianę autoryzuje dealer - gwarancja obowiązuje) 2. Zależnie jakie światła zakładasz - jeżeli oryg. ze spryskiwaczami etc. - jest OK, jeżeli nie - tracisz gwarancję na wszystko co jest z tymi światłami powiązane (klosze np. też) 3. Nie wiem (ale spróbuję to nadrobić ) 4. Już choćby z uwagi na podpisane między importerem a dostawcą (np. WEBASTO) umowy o współpracy i rozliczeń między firmami. Temat LPG jest bardziej złożony i w zasadzie mamy do czynienia z wzięciem na siebie ew. kosztów gwarancyjnych (stosunkowo z resztą mało prawdopodobnych u Niemiaszków z uwagi na znakomitą jakość oferowanego tam LPG)przez importera niemieckiego. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
radekk Posted January 21, 2008 Share Posted January 21, 2008 1. Zmieniasz audio sam - tracisz gwarancję na instalację radiową oraz powiązane z nią systemy (jeżeli zmianę autoryzuje dealer - gwarancja obowiązuje) Czyli nie ma możliwości zmiany, bo raczej w serwisie na nic poza seryjnym nie można liczyć. Chyba że można dostarczyć jakiś dobry sprzęt do serwisu w którym go założą Link to comment Share on other sites More sharing options...
Subaryta Posted January 22, 2008 Share Posted January 22, 2008 radekk, to nie do końca tak, jeżeli jest firma, która podpisze z dealerem umowę, że "w razie czego" bierze na siebie koszty gwarancyjne - ok. Chodzi o to, że FHI nie dopuszcza zmian a klient MUSI mieć gwarancję. Od kogo egzkwowaną - to już inny temat. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
bijej Posted January 22, 2008 Author Share Posted January 22, 2008 Taka interpretacja jest według mnie trochę asekurancka-rozumiem, że SIP nie odpowiada za to, że popsuje się audio, którego nie założył, czy Xenony nieoryginalne, ale myślę, że nawet w przypadku systemów z nimi powiązanych musi udowodnić, że popsuły się one w wyniku złego działania elementów wymienionych przez użytkownika, a nie niejako z automatu ułatwiać sobie życie. Rozumiem, że łatwiej to importerowi przełknąć jeśli sprzęt dostarczony przez użyszkodnika zostanie zainstalowany w autoryzowanym serwisie-ale to nie zawsze wchodzi w grę... Poza tym rozumiem w przypadku modyfikacji technicznej auta mogą się pojawić zastrzeżenia; Xenony czy LPG, jednak Audio to tylko odbiornik prądu-standardowy najczęściej montowany na standardowych uchwytach/mocowaniach w jaki więc sposób miałby mieć wpływ na konstrukcję auta? Tak samo jeśli założę sobie CB radio w miejscu popielniczki i poprowadzę kabel antenowy bez wiercenia dziur w tapicerce i dachu, następnie zamontuje bezinwazyjnie antenę CB to mam nadzieję, że nie stracę gwarancji na całe auto ani na blacharkę? :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Subaryta Posted January 22, 2008 Share Posted January 22, 2008 Audio to tylko odbiornik prądu-standardowy najczęściej montowany na standardowych uchwytach/mocowaniach Z czego sformułowanie najczęściej może być kluczowe Wierz mi, że są systemy audio znacząco modyfikujące instalację elektryczną auta. Taka interpretacja jest według mnie trochę asekurancka-rozumiem, że SIP nie odpowiada za to, że popsuje się audio, którego nie założył, czy Xenony nieoryginalne, ale myślę, że nawet w przypadku systemów z nimi powiązanych musi udowodnić, że popsuły się one w wyniku złego działania elementów wymienionych przez użytkownika, a nie niejako z automatu ułatwiać sobie życie. W zasadzie nie musi. Była modyfikacja niezgodna z zastrzeżeniami producenta - tracisz gwarancję na elementy powiązane. Raczej trudne do obrony, choć z drugiej strony wielość możliwych modyfikacji mówi, że każdy przypadek jest indywidualny więc jednoznacznych norm ustalić się nie da. Tak samo jeśli założę sobie CB radio w miejscu popielniczki i poprowadzę kabel antenowy bez wiercenia dziur w tapicerce i dachu, następnie zamontuje bezinwazyjnie antenę CB to mam nadzieję, że nie stracę gwarancji na całe auto ani na blacharkę? Nie stracisz. No może na popielniczkę (żarcik ) Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz_555 Posted January 22, 2008 Share Posted January 22, 2008 1. Zmieniasz audio sam - tracisz gwarancję na instalację radiową oraz powiązane z nią systemy (jeżeli zmianę autoryzuje dealer - gwarancja obowiązuje) I tutaj koło się zamyka jak stwierdził radekk. W salonie nie dość, że nic nie ma to mnie wręcz powiedzieli, że mojego radia, które dostarczyłem nie założą i żebym podjechał do serwisu car-audio. Nic o utracie gwarancji w tym momencie nie usłyszałem. Tak czy inaczej wytargałem radio sam i założyłem swoje. (swoją drogą Impreza była pierwszym samochodem, w którym montaż radia wymaga przysłowiowego "rozebrania połowy samochodu") Może więc polska sieć dealerów winna przemyśleć temat oferowania niefabrycznego audio ?? Przynajmniej w postaci radioodbiorników i głośników, bo tak najczęściej wygląda owa "ingerencja". Bo jak ktoś chce cały system założyć to i tak zrobi to poza serwisem i nie będzie myślał o gwarancji Lubię swojego dealera bo poważnie podchodzi do tematu ale hasło, że "audio w Subaru jest wysokiej klasy i bardzo nowoczesne" nieco mnie rozbawiło. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Subaryta Posted January 22, 2008 Share Posted January 22, 2008 Może więc polska sieć dealerów winna przemyśleć temat oferowania niefabrycznego audio ?? I część przemyślała Mam podpisaną umowę z MCM Team Car Audio - biorą na siebie wszelkie ewentualne problemy związane z gwarancją. Oczywiście modyfikacja jest nieco bardziej kosztowna niż w przypadku kontaktu osobistego z tunerem audio ale za to śpisz spokojnie Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
capricorn Posted August 10, 2008 Share Posted August 10, 2008 A czy w Warszawie jest jakaś firma Car Audio która ma autoryzację SIP :?: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemeq Posted August 11, 2008 Share Posted August 11, 2008 A czy w Warszawie jest jakaś firma Car Audio która ma autoryzację SIP :?: Nie. Ale są takie, do których ASO wysyła delikwentów, oraz takie, których robotę akceptuje i się nie czepia . Poza tym ileż trzeba mieć niefarta, żeby po wymianie audio zepsuło się coś, co podlega gwarancji i zepsuło się w wyniku upgrade'u audio. Przecież zazwyczaj oznacza on wywalenie większości seryjnych gratów i pozostawienie co najwyżej odtwarzacza, wartego czapkę gruszek . Link to comment Share on other sites More sharing options...
capricorn Posted August 11, 2008 Share Posted August 11, 2008 których robotę akceptuje i się nie czepia , no właśnie chodzi o to żeby nikt się nie czepiał, a w szczególności ASO. Każdy normalny człowiek i tak nie będzie dłubał sam bo mało kto ma wiedzę z tego zakresu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemeq Posted August 11, 2008 Share Posted August 11, 2008 capricorn, jako moderator nie mogę Ci powiedzieć więcej. Read between the lines :cool:. Link to comment Share on other sites More sharing options...
capricorn Posted August 11, 2008 Share Posted August 11, 2008 Przemeq, :wink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
p@dre Posted August 12, 2008 Share Posted August 12, 2008 Przecież zazwyczaj oznacza on wywalenie większości seryjnych gratów i pozostawienie co najwyżej odtwarzacza, wartego czapkę gruszek. Czapka gruszek jest = 500pln :grin: Każdy normalny człowiek i tak nie będzie dłubał sam bo mało kto ma wiedzę z tego zakresu Oj byś się zdziwił poza tym (w uproszczeniu) to tylko kwestia prawidłowego połączenia kabli ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
capricorn Posted August 12, 2008 Share Posted August 12, 2008 Oj byś się zdziwił poza tym (w uproszczeniu) to tylko kwestia prawidłowego połączenia kabli ... Eksperymentować każdemu wolno, jeśli połączenie jest typu ISO, radio 1 bądź 2 din to żaden problem. Gorzej jest jak mamy do czynienia z nowymi radiami które maja podłączenie do CAN-u, są oparte na połączeniach światłowodowych, a radio jest zespolone z panelem klimatyzacji Kiedyś pamiętam był głośny przypadek gdy poduszka sama wystrzeliła, winą przez ASO był obarczony instalator Autoalarmu. Sprawa znalazła się w sądzie bo wyniku wybuchu, dziecko doznało dużego uszczerbku na zdrowiu. :neutral: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemeq Posted August 12, 2008 Share Posted August 12, 2008 Czapka gruszek jest = 500pln :grin: No to mnie zaskoczyłeś. Byłem przekonany, że ono nie jest wiele warte... Link to comment Share on other sites More sharing options...
p@dre Posted August 12, 2008 Share Posted August 12, 2008 Oj byś się zdziwił poza tym (w uproszczeniu) to tylko kwestia prawidłowego połączenia kabli ... Eksperymentować każdemu wolno, jeśli połączenie jest typu ISO, radio 1 bądź 2 din to żaden problem. Gorzej jest jak mamy do czynienia z nowymi radiami które maja podłączenie do CAN-u, są oparte na połączeniach światłowodowych, a radio jest zespolone z panelem klimatyzacji Miałem na myśli ISO, ewentualnie przetworniki sygnału sterowania audio z kierownicy. Wiadomo, że ingerencja w zintegrowane panele to inna bajka ... choć widziałem taką modyfikację chyba w legacy i działała ... był nawet opis ze zdjęciami. Ale to już wykracza poza wymianę audio i jest ingerencją w elementy elektroniki, co jak wiemy może prowadzić do tragedii. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.