Jump to content

Brak mocy, nie otwiera się przepustnica

MiłoszF

Recommended Posts

Cześć wszystkim,

jest to mój pierwszy post na forum i mam nadzieję, że u Was znajdę pomoc.

Mieszkam w Gdańsku i od pół roku jestem szczęśliwym posiadaczem Outback'a 2.5 165KM, 4EAT, z 2006r, obecny przebieg 149,5 tys. Wersja na rynek arabski.

Uwielbiam to auto.

10 tys. temu założyłem LPG, przy okazji regulacji luzów i wymiana świec.

PROBLEM:

Kilka tygodni temu odpalam rano auto, ruszam i po kilku kilometrach orientuję się, że nie działa tempomat, kontrolka się świeci, ale nie mogę ustawić mu prędkości.

Następnie wciskam gaz do dechy, redukcja, obrotu do góru... a ja praktycznie nie przyśpieszam...

Auto nie ma mocy. Dzień wcześniej wszytko było ok, wszystko działało, samochód zapierdzielał aż miło.

Po długich poszukiwaniach, okazało się, że przepustnica otwiera się tylko do 22%.

ALE uwaga, tylko kiedy jest zapięta skrzynia, kiedy auto jest na neutralu, lub parking, przepustnica otwiera się cała.

Nie świcie się Check Engine, a żaden komputer diagnostyczny nie pokazuje jakiegokolwiek, błędu (były już podłączone 3, w tym 1 oryginalny, serwisowy Subaru).

Auto stoi od tygodnia w 4x4 na Osowej w Gdańsku, czyli miejscu gdzie naprawdę znają się Subaru i nic, przyczyny brak.

Wcześniej byłem już w 2 serwisach, w tym w OES Subaru w Gdańsku na Kartuskiej, popatrzyli, pojeździli i powiedzieli, że pierwszy raz w życiu coś takiego widzą, ale na pełną diagnostykę termin dopiero w połowie października.

Od razu uprzedzę możliwe, pytania:

- to nie iskra, kable nowe,

- to nie paliwo, na gazie i LPG jest to samo,

- sprawdzone wszelkie czujniki, sondy, wszystkie sprawne,

- katalizator drożny,

- wymienione olej, wszystkie filtry, 

- poziom oleju w skrzyni wzorowy,

- przepustnica wyczyszczona,

- silnik generalnie chodzi wzorowo, trzyma idealnie obroty, nie faluje,

- spalanie nie wzrosło, (wręcz spadło, bo jeżdżę w tempie emeryckim).

Ważne, raz na kilkanaście/kilkadziesiąt odpaleń, zdarza się, że że po wciśnięciu gaz do dechy, auto na sekundę odzyskuje pełną moc, znowu na 1-2 sekundy traci, na sekundę odzyskuje, szarpie i tak aż do zgaszenia silnika.

Nie mogę nigdzie znaleźć PEWNEJ przepustnicy na podmianę, ale to jest też dziwne, że moja się nie otwiera dopiero po zapięciu skrzyni.

Wnioskuję z tego wszystkiego jakiś błąd oprogramowania, ale nie wiem nawet jak to zdiagnozować. Ale mogę się mylić.

Będę bardzo wdzięczny, za wszelkie konstruktywne odpowiedzi. Dzięki.

Edited by MiłoszF

Ja miałem trochę inne objawy, ale u mnie wadliwy był czujnik położenia pedału gazu. Nie twierdzę, że u Ciebie jest to samo, ale może warto sprawdzić?

Gdyby co: