Eloman Posted May 28, 2023 Share Posted May 28, 2023 Auto czasami nie odpala przy pierwszym naciśnięciu przycisku Start/Stop. Zapalają się wszystkie kontrolki tak jak przy zapłonie, ale silnik nie odpala. Tak jakbym nie miał nogi na hamulcu. Odpala normalnie, przy kolejnym wciśnięciu przycisku. Przeważnie za drugim razem, ale raz zdarzylo mi się, że dopiero po którymś razie. Brak błędów na blacie. Komputer pokazuje błąd p1604. Subaru Outback V 2.5benzyna. Co to może być? Link to comment Share on other sites More sharing options...
555marcin Posted May 29, 2023 Share Posted May 29, 2023 16 godzin temu, Eloman napisał(a): Auto czasami nie odpala przy pierwszym naciśnięciu przycisku Start/Stop. Zapalają się wszystkie kontrolki tak jak przy zapłonie, ale silnik nie odpala. Tak jakbym nie miał nogi na hamulcu. Odpala normalnie, przy kolejnym wciśnięciu przycisku. Przeważnie za drugim razem, ale raz zdarzylo mi się, że dopiero po którymś razie. Brak błędów na blacie. Komputer pokazuje błąd p1604. Subaru Outback V 2.5benzyna. Co to może być? OBK ze stanów? Nie był topiony czasem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eloman Posted May 29, 2023 Author Share Posted May 29, 2023 Nie, salon Polska, bezwypadkowy Link to comment Share on other sites More sharing options...
ura_bus Posted May 29, 2023 Share Posted May 29, 2023 Na forum lexusa zapodają taki link: https://www.motor.com/magazinepdfs/072013_04.pdf Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eloman Posted May 31, 2023 Author Share Posted May 31, 2023 Dzięki, ale czy błędy z Lexusa czy Toyoty można przekładać jeden do jeden na Subaru? Może ma ktoś opis tego błędu konkretnie dla Subaru. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ir3n3usz Posted May 31, 2023 Share Posted May 31, 2023 3 godziny temu, Eloman napisał(a): Dzięki, ale czy błędy z Lexusa czy Toyoty można przekładać jeden do jeden na Subaru? Może ma ktoś opis tego błędu konkretnie dla Subaru. kody błędów są standardowe, opisy są takie same dla każdego samochodu Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablonas Posted May 31, 2023 Share Posted May 31, 2023 @Eloman Akumulator kiedy ostatni raz ładowałeś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eloman Posted June 1, 2023 Author Share Posted June 1, 2023 Auto stoi cały tydzień. Używane tylko w weekendy. Do tego abonament keratronik ISR nie dawno mi się skończył i nie przedłużałem umowy, a słyszałem, że to też potrafi ciągnąć baterię. Akumulator włożony nowy w Grudniu. Tylko tak jak pisałem, jeśli zdarzy mu się nie odpalić od pierwszego nacisniecia przycisku to za kolejnym odpala od strzała. Iść tropem za słabego napięcia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablonas Posted June 1, 2023 Share Posted June 1, 2023 Ja bym zaczął od minimum 12 godzin ładowania ładowarka/prostownikiem. A jak jest czas i możliwości to 24 godziny. Im nowsze auto tym więcej problemów z akumulatorem się zdarza. A jeśli dodatkowo auto mało jezdzi to najkrótsza droga to różnych anomalii w działaniu auta związanych ze zbyt niskim napięciem akumulatora. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ir3n3usz Posted June 1, 2023 Share Posted June 1, 2023 3 godziny temu, Eloman napisał(a): Auto stoi cały tydzień. Używane tylko w weekendy. Do tego abonament keratronik ISR nie dawno mi się skończył i nie przedłużałem umowy, a słyszałem, że to też potrafi ciągnąć baterię. Akumulator włożony nowy w Grudniu. Tylko tak jak pisałem, jeśli zdarzy mu się nie odpalić od pierwszego nacisniecia przycisku to za kolejnym odpala od strzała. Iść tropem za słabego napięcia? to prawda, odłączałem w wielu samochodach, bo faktycznie pobierał prąd Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eloman Posted June 1, 2023 Author Share Posted June 1, 2023 Oczywiście sprawdzę to. Tylko czy to w ogóle możliwe, żeby przy słabej baterii auto przy odpalaniu zachowywało się tak jak w moim przypadku? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablonas Posted June 2, 2023 Share Posted June 2, 2023 W dzisiejszych przeładowanych elektroniką autach wszystko jest możliwe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eloman Posted June 7, 2023 Author Share Posted June 7, 2023 Pobór prądu na postoju 0,4A. Naładowałem baterię, odpaliłem i odpalił tak jak mu się zdarza czyli z około sekundowym opóźnieniem po naciśnięciu start. Wcześniej zapomniałem dodać, że po naciśnięciu przycisku najpierw słychać metaliczne stuknięcie spod maski, potem albo odpala z lekkim opóźnieniem, albo po kolejnym naciśnięciu. Stawiam na elektromagnes w rozruszniku. Dam go do regeneracji. Co do poboru prądu przez ISR czy ASO wykonuje usługę rozłączenia tego ustrojstwa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eloman Posted October 20, 2023 Author Share Posted October 20, 2023 Trochę późno, ale jestem winny wyjaśnienia rozwiązania problemu. Wymieniłem po prostu rozrusznik na inny używany i wszystki gra i buczy. Prawdopodobnie winne było jedno z złącz na rozruszniku, takie wsuwane. Podłączony kabel zbyt luźno siedział na miejscu i być może dlatego nie było odpowiedniego styku i komputer wykazywał zbyt małe napięcie itd. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts