Jump to content

Działanie tylnych świateł pozycyjnych razem z dziennymi

Szenfi1911

Recommended Posts

Cześć . Mam pytanie, czy komuś udało się zakodować Outbacka 2020 USA w taki sposób, aby wraz ze światłami dziennymi z przodu zapalały się także pozycyjne z tyłu?  Czujnik zmierzchu działa w tym aucie zaskakująco ospale ( pomimo ustawienia w tryb najbardziej czuły) i światła potrafią się uruchomić na automacie dopiero w połowie tunelu ...

Poza tym, zlinkowanie świateł z wycieraczkami działa dopiero po jakimś czasie, i jeśli ktoś nie zwróci na to uwagi  jedzie w deszczu bez tylnych świateł . Amatorka . Chciałbym je na stałe zapalić wraz z dziennymi, ale w miarę możliwości bez przeróbek elektrycznych, które zapewne po CANie sa diagnozowane przez sterownik komfortu i zaraz będą sypać błędami.  . Macie jakiś patent, albo namiar na świadomego posiadacza urządzenia fabrycznego potrafiącego go użyć ? W większości aut do których mam diagnoskopy zajmuje to max minutę ...  

Przepisy się zmieniły. Kiedyś właśnie dzienne miały się świecić razem z tylnymi pozycyjnymi i oświetleniem tablicy. A teraz jak dobrze kojarzę to nie mogą. Albo dzienne albo reszta. 

38 minut temu, ewemarkam napisał(a):

Przepisy się zmieniły. Kiedyś właśnie dzienne miały się świecić razem z tylnymi pozycyjnymi i oświetleniem tablicy. A teraz jak dobrze kojarzę to nie mogą. Albo dzienne albo reszta. 

To takie przepisy są? :o

Wg mnie głupota, ale jak widać papier przyjmuje wszystko :facepalm:

Tak, sa.

Kiedyś chyba przed 2009r dzienne z przodu miały się włączać razem z tylnymi pozycyjnymi oraz oświetleniem tablicy. Później to zmienili, na właśnie taki że nie mają się świecić razem z tyłem. A jeszcze później wprowadzili obowiązek na producentach aby światła "włączały się razem z silnikiem". 

No i oczywistym jest to że mają się wyłączyć gdy tylko włączymy mijania. A dużo ludzi jeździ sobie na obu rodzajach świateł. 

W deszczu też musimy używać świateł mijania. O czym wielu zapomina, tłumaczy wtedy że ma automat na światłach i nic go to nie obchodzi. 

Edited by ewemarkam

przepisy mam w d...e. Chcę być widoczny, bo do szału mnie doprowadzają szare auta bez świateł późnym popołudniem . 

Nie czekam na porady prawne o przepisach tylko na rozwiązanie . Tylne światła mają się palić razem z dziennymi z przodu. 

Może teraz będzie jasne . 

• Upvote 3

1 godzinę temu, Szenfi1911 napisał(a):

przepisy mam w d...e. Chcę być widoczny, bo do szału mnie doprowadzają szare auta bez świateł późnym popołudniem . 

Nie czekam na porady prawne o przepisach tylko na rozwiązanie . Tylne światła mają się palić razem z dziennymi z przodu. 

Może teraz będzie jasne . 

Myślę, że każdy chętny elektryk samochodowy Ci to ogarnie dorabiając zwyczajnie wiązkę przewodów do świateł z tyłu tak aby włączały się przy każdym uruchomieniu silnika i świeciły cały czas do momentu aż go nie zgasisz.

Zakodować się tego raczej nie da jeżeli tego oczekujesz. Zwłaszcza, że masz auto z 2020 roku, więc jeżeli chodzi o kodowanie czegokolwiek raczej zostaniesz odesłany do ASO. 

11 godzin temu, ewemarkam napisał(a):

A teraz jak dobrze kojarzę to nie mogą. Albo dzienne albo reszta

Też obiła mi się o uszy taka wersja, odnoszę natomiast wrażenie, że w Nissanach z ostatnich lat tylne pozycyjne świecą się razem ze światłami do jazdy dziennej (tak przynajmniej wynika z moich obserwacji drogowych), ale nie widziałem, żeby policja jakoś szczególnie te Nissany szykanowała ;)