kamul Opublikowano 6 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2021 25 minut temu, Aga napisał: Chciałeś coś wspaniałego i niedrogo Aż tak w cuda nie wierzę. Z resztą jeśli dawałoby radę to i tanio być nie bardzo musi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adi Opublikowano 6 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2021 Właśnie robię krem z selera. Dwa kilogramowe selery, dobrym nożem, z lekkim naciskiem "idą" jak masło Dobrym rozwiązaniem jest zestaw noży "budżet" dla wszystkich domowników, a dodatkowo jeden taki, który nam leży tylko dla nas . I o niego odpowiednio dbać...nie otwierać konserw np. Ten układ, tylko wtedy, gdy lubimy gotować. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Christoph Opublikowano 6 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2021 U mnie w kuchni nikt nie odwazy sie dotknac moich nozy. Nie, to nie z respektu przede mna. To z pewnoscia ze strachu przed ostrzem, gdy widza ile razy sie ciachnalem 2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamul Opublikowano 6 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2021 1 godzinę temu, Christoph napisał: U mnie w kuchni nikt nie odwazy sie dotknac moich nozy. Nie, to nie z respektu przede mna. To z pewnoscia ze strachu przed ostrzem, gdy widza ile razy sie ciachnalem Rozumiem, że post pisany głosowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Christoph Opublikowano 6 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2021 Godzinę temu, kamul napisał: Rozumiem, że post pisany głosowo Glosowo to by wyszedl drutem kolczastym Wskazujacy palec u prawej reki jest sprawny Czyli cierpliwosc + czas + wiele powtorzen = tekst. Dlaczego? Chcesz wiedziec jak to rozpoznal Telefon po niemiecku? Skizzieren Sie Poliz braver Yankees brav ne chillige Brief plus Käse plus viele Positionierung im Text. Wyglada na to, ze jest prawie tak dobry jak wybieranie glosowe w Subaru A co do nozy, to chyba mam juz karte stalego klienta na pobliskiej chirurgii Ale doktor zawsze mowi: Taki gladki schnitt, eeh, tego nie szyjemy, super glue i tasma owiniemy. Bedzie trzymac, blizny prawie nie bedzie!”. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cougar Opublikowano 6 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2021 Z nożami jest trochę jak z zegarkami.., są takie za 100 zł i są za kilkadziesiąt tyś.., a każdy pokazuje ten sam czas.. Zależy co kto lubi, co go kogo "kręci" i na co kogo stać.. Mam w kolekcji noże za 1000 zł, ale też takie za 40 zł, i o dziwo każdy z nich kroi ładnie.. Ja osobiście polecam do kuchni noże Fiskars , sam ich używam od wielu lat i jestem zadowolony. Są różne serie.., ale ja polecam te ciut lepsze (droższe) i nierdzewne, stosunkowo długo trzymają ostrość i są łatwe w utrzymaniu w czystości.. To w kuchni podstawowe warunki.. Fajnie też jak ktoś sobie wpoi zasadę żeby nigdy nie kroić nożami na talerzach (powierzchniach..) ceramicznych lub stalowych, bo wtedy każdy nóż bardzo szybko traci swoją ostrość.. A dobry nóż to tylko nóż który jest ostry.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cougar Opublikowano 6 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2021 (edytowane) W dniu 5.11.2021 o 18:44, Masteritos napisał: Ja osobiście mam po prostu jeden nóż Mniej więcej taki. Stosuje go do wszystkiego co jadam (dieta roślinna). Ostrze go regularnie na mokrych kamieniach. To o wiele ważniejszy aspekt niż sam nóż. Trochę minimalistyczne podejście.., ale co kto lubi... A jak Ci się nim obiera, np. ziemniaki czy marchewkę..? Bo w/g mnie nie za bardzo się w tej roli sprawdzi.. Edytowane 6 Listopada 2021 przez Cougar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
conradek Opublikowano 6 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2021 Kto by nożem obierał ziemniaki? ;d taki sprzęt jest dobry (z ruchomym ostrzem) A co do noży to używam polkars - stosowane są w gastronomii i produkcji wędlin, masarniach/rozbiorze mięsa. Można myć w zmywarce i ostrzyć wielokrotnie - a jak się już dobrze zużyje to następny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cougar Opublikowano 6 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2021 48 minut temu, conradek napisał: Kto by nożem obierał ziemniaki? Choćby taki tradycjonalista taki jak ja.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aga Opublikowano 6 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2021 4 minuty temu, Cougar napisał: Choćby taki tradycjonalista taki jak ja.. Ja też obieram nożem 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adi Opublikowano 6 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2021 Amatorzy Ja nie obieram. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cougar Opublikowano 6 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2021 6 minut temu, Aga napisał: Ja też obieram nożem Normalnie "bratnia dusza..", noże, papier.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cougar Opublikowano 6 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2021 (edytowane) 15 minut temu, Adi napisał: Amatorzy Wręcz przeciwnie.., sprawne obieranie nożem wymaga trochę wprawy i doświadczenia, a takie "obieraczki" są właśnie dla amatorów.. Znam dziewczynę która od dziecka używała elektrycznej krajalnicy do chleba i teraz jako dorosła kobieta nie potrafi nożem ukroić równej kromki chleba czy bułki.. Taka nowoczesna jest.. Edytowane 6 Listopada 2021 przez Cougar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adi Opublikowano 6 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2021 4 minuty temu, Cougar napisał: Wręcz przeciwnie.., sprawne obieranie nożem wymaga poro wprawy Jeszcze sprawniej jest nie obierać ani nożem, ani obieraczką...tylko zjeść w łupinkach* * z kilkoma wyjątkami oczywiście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aga Opublikowano 6 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2021 14 minut temu, Cougar napisał: Normalnie "bratnia dusza..", noże, papier.. Nie zakochaj się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
conradek Opublikowano 6 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2021 Ale ta obieraczka jest inna ;D to nie jest taka zwykła, dopasowuje się do kształtu, mało zbiera skórki - warto spróbować ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aga Opublikowano 6 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2021 1 minutę temu, Adi napisał: Jeszcze sprawniej jest nie obierać ani nożem, ani obieraczką...tylko zjeść w łupinkach* * z kilkoma wyjątkami oczywiście Ziemniaki to ja zazwyczaj piekę, nieobrane, aczkolwiek w ogóle bardzo rzadko bywają u mnie na stole Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cougar Opublikowano 6 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2021 1 minutę temu, Aga napisał: Nie zakochaj się Staram się.. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aga Opublikowano 6 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2021 Teraz, conradek napisał: Ale ta obieraczka jest inna ;D to nie jest taka zwykła, dopasowuje się do kształtu, mało zbiera skórki - warto spróbować ;D Ja się na pewno nie skuszę, kształt mi nie odpowiada przede wszystkim. Mam swoją trochę inną do marchewki itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skwaro Opublikowano 6 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2021 Obieraczka jest dużo szybsza, to raz. Dwa, używa się jej też do krojenia warzyw w cienkie paski. A dobrą obieraczką można nawet obrać pomidora ze skóry bez sparzenia go. Spróbujcie to zrobić nożem 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
conradek Opublikowano 6 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2021 12 minut temu, Cougar napisał: Znam dziewczynę która od dziecka używała elektrycznej krajalnicy do chleba i teraz jako dorosła kobieta nie potrafi nożem ukroić równej kromki chleba czy bułki.. Taka nowoczesna jest.. ;D Ja z kolei znam chłopaka co używa pralki i wyobraźcie sobie, że już w rzece czy na tarce nie umie wyprać, tyż taki nowoczesny, a jak przyjdzie koło siebie zrobić to nie ma komu xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adi Opublikowano 6 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2021 Pamiętam, jak pacholęciem byłem kiedy mama kazała mi obierać ziemniaki, robiłem sobie swego rodzaju challenge. Obierałem ziemniaka na raz, z jedną obierzyną. Wygrywała oczywiście najdłuższa...tylko nagród nie było...poza obiadem 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aga Opublikowano 6 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2021 7 minut temu, skwaro napisał: Obieraczka jest dużo szybsza, to raz. Dwa, używa się jej też do krojenia warzyw w cienkie paski. A dobrą obieraczką można nawet obrać pomidora ze skóry bez sparzenia go. Spróbujcie to zrobić nożem Moja obieraczka też kroi Nie lubię po prostu używać jej do ziemniaków i tyle. Pomidorów nie obieram od wielu lat, a wychowałam się w domu, gdzie nawet z papryki zdejmowana była skórka 7 minut temu, Adi napisał: Pamiętam, jak pacholęciem byłem kiedy mama kazała mi obierać ziemniaki, robiłem sobie swego rodzaju challenge. Obierałem ziemniaka na raz, z jedną obierzyną. Wygrywała oczywiście najdłuższa...tylko nagród nie było...poza obiadem A to ja tak jabłka odbierałam 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Christoph Opublikowano 6 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2021 11 minut temu, skwaro napisał: Obieraczka jest dużo szybsza, to raz. Dwa, używa się jej też do krojenia warzyw w cienkie paski. A dobrą obieraczką można nawet obrać pomidora ze skóry bez sparzenia go. Spróbujcie to zrobić nożem Zgadza sie! Czy da sie obrac pomidora nozem? Zalezy od techniki i narzedzia Mozna sprobowac przetoczyc pomidora po desce i od dolu odcinac na plasko polozonym nozem, tak jak sie odcina skore z ryby. Ale znajdz tu idealnie okragle pomidory 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skwaro Opublikowano 6 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2021 2 minuty temu, Christoph napisał: Zgadza sie! Czy da sie obrac pomidora nozem? Zalezy od techniki i narzedzia Mozna sprobowac przetoczyc pomidora po desce i od dolu odcinac na plasko polozonym nozem, tak jak sie odcina skore z ryby. Ale znajdz tu idealnie okragle pomidory Można je filetować - kroisz na cztery części i nożem do filetowania odcinasz na desce skórę, ale czasem potrzebny jest pomidor w całości 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się