Jump to content

Brak połączenia Vag KKL+Free Ssm - ECU

Benek96

Recommended Posts

Cześć. Mam Subaru Forestera SG 2005 2.0 X 158KM. 

Mam problem. Kupiłem Kabel Vag oraz ściągnąłem FreeSSM. Po podłączeniu do laptopa kabel łączy się i test przechodzi. Natomiast po wciśnięciu "engine" komputer łączy się z ECU i niestety wyskakuje error który mówi że nie ma połączenia z ECU. Pomóżcie. Gdzie leży problem? Po stronie auta czy programu? Kabel działa jak coś, testowany na innym samochodzie (VW). Czy da radę zresetować ECU? 

Ale mam połączenie. Przechodzi mi test. Dopiero kiedy kliknę "engine" otwiera się nowa strona z ECU i jest error - brak połączenia z ECU

• 5 months later...
W dniu 14.06.2021 o 04:18, Benek96 napisał:

Ale mam połączenie. Przechodzi mi test. Dopiero kiedy kliknę "engine" otwiera się nowa strona z ECU i jest error - brak połączenia z ECU

Jak kolega poradził sobie z tym tematem? 
Mam to samo dziś... i nie mam pomysłów jak to zrobić

Cześć. Niestety nie poradziłem sobie. Jedni pisali że to tylko występuje w wolnossakach, inni mówili że brak jakiegoś sterownika. Zamówiłem kabel "elm" ale szczerze to tylko tam są do odczytu wartości, ewentualnie kasowanie błędów. Miałem problem z zaworem powietrza wtórnego i nie wiedziałem czy pompa czy zawór i który i w końcu kupiłem "maxiecu". Wiem kasa potężna - 500 zł. Ale przede wszystkim legalny program i co chwila aktualizowany. Bez problemu można wymusić pracę pompy powietrza. Nie zajmuje się mechaniką zawodowo ale to garażowych napraw w zupełności wystarczy. 

• Like 1

Z tego co mi wiadomo są dwa rodzaje kabli VAG KKL
- Jeden zamówiłem z chipsetem CH340 - Takowy "działa" jak miał kolega powyżej czyli połączenie z samochodem jest natomiast przy ECU wywala błąd:

na stronie blog.obdii365.com ładnie opisane ze "NOT WORK"

- jedyny możliwy kabel VAG KKL to z chipsetem FTDI który działa - zamówiłem wczoraj - sprawdzę jutro i napiszę.
Oczywiście mówię tutaj o FREESSM, nie wiem jak to wygląda z innymi programami. 

• Like 1

Odświeżę temat. Mam pytanie czy jakbym chciał ściągnąć program SSM3 jak muszę mieć kabel. Czy kabel Vag Kkl czy jakiś inny kabel. Proszę o pomoc.