VEC Opublikowano 10 Listopada 2020 Opublikowano 10 Listopada 2020 czołem wszystkim coś zaczęło mi rzęzić, silnik wykluczony z podejrzeń. Na pierwszy ogień- wymienione 3 łożyska w dupce skrzyni, wiskoza i łożyska wiskozy ok. Rzęzi niezależnie od zapiętego biegu, rzęzi też na luzie, a częstotliwość zmienia się zależnie od prędkości. Słyszalne już od 30 kmh. Szczególnie wyraźnie słyszalne na zimno. Łożyska kół wykluczone... Co to może być?
owad Opublikowano 10 Listopada 2020 Opublikowano 10 Listopada 2020 Podpora wału? Ale pewnie łożysko koła
skwaro Opublikowano 10 Listopada 2020 Opublikowano 10 Listopada 2020 A sprawdzałeś łożyska alternatora, pompy wspomagania i kompresora klimy?
VEC Opublikowano 11 Listopada 2020 Autor Opublikowano 11 Listopada 2020 3 godziny temu, owad napisał: Podpora wału? Ale pewnie łożysko koła dźwięk nie zmienia się w zależności od przeciążeń bocznych, to chyba nie koła? 3 godziny temu, skwaro napisał: A sprawdzałeś łożyska alternatora, pompy wspomagania i kompresora klimy? wyłączyłem silnik jadąc 50kmh i dalej rzęziło... nic z silnika
tedimy99 Opublikowano 11 Listopada 2020 Opublikowano 11 Listopada 2020 Auto na podnośnik z człowiekiem za kierownicą i wszystko się wyjaśni. Ewentualnie stetoskop będzie potrzebny. Łożysko podpory wału wielce prawdopodobne.
owad Opublikowano 11 Listopada 2020 Opublikowano 11 Listopada 2020 Co prawda w xv, ale niedawno wymienialem oba lozyska z tyłu. Objawy identyczne, na zakretach dzwiek sie nie zmienial. Forum podpowiedziało lozysko kola i mieli racje. Ja potwierdzilem stetoskopem. Ale oczywiscie moze to byc cos innego.
skwaro Opublikowano 11 Listopada 2020 Opublikowano 11 Listopada 2020 6 godzin temu, VEC napisał: dźwięk nie zmienia się w zależności od przeciążeń bocznych, to chyba nie koła? wyłączyłem silnik jadąc 50kmh i dalej rzęziło... nic z silnika No to jak chłopaki piszą łożysko podpory, ew. dyfer tył.
VEC Opublikowano 11 Listopada 2020 Autor Opublikowano 11 Listopada 2020 dzięki za odpowiedzi. Ktoś ma rachubę/doświadczenie na ile możliwa jest awaria czegoś innego w takiej skrzyni? Auto seria 2.5XT 230, używane łagodnie... Wiem że jest tam jeszcze kupa łożysk i kół zębatych, ale chodzi mi o statystykę co w tych skrzyniach pada
skwaro Opublikowano 11 Listopada 2020 Opublikowano 11 Listopada 2020 1 godzinę temu, VEC napisał: dzięki za odpowiedzi. Ktoś ma rachubę/doświadczenie na ile możliwa jest awaria czegoś innego w takiej skrzyni? Auto seria 2.5XT 230, używane łagodnie... Wiem że jest tam jeszcze kupa łożysk i kół zębatych, ale chodzi mi o statystykę co w tych skrzyniach pada Nie ma co zgadywać, auto na podnośnik, jeden jedzie, drugi od spodu słucha gdzie coś hałasuje.
VEC Opublikowano 11 Listopada 2020 Autor Opublikowano 11 Listopada 2020 Godzinę temu, skwaro napisał: Nie ma co zgadywać, auto na podnośnik, jeden jedzie, drugi od spodu słucha gdzie coś hałasuje. problem w tym, ze tą metodą zostały wymienione łożyska w dupce
skwaro Opublikowano 11 Listopada 2020 Opublikowano 11 Listopada 2020 9 minut temu, VEC napisał: problem w tym, ze tą metodą zostały wymienione łożyska w dupce Mechanikowi słoń nadepnął na ucho
tedimy99 Opublikowano 11 Listopada 2020 Opublikowano 11 Listopada 2020 31 minut temu, VEC napisał: problem w tym, ze tą metodą zostały wymienione łożyska w dupce To co , jak już zostały wymienione łożyska w dupce, czyli jeden z potencjalnych winnych, to bez sensu znów wchodzić pod auto szukać dalej? Ze środka nikt nie zdiagnozuje.
VEC Opublikowano 11 Listopada 2020 Autor Opublikowano 11 Listopada 2020 22 minuty temu, tedimy99 napisał: To co , jak już zostały wymienione łożyska w dupce, czyli jeden z potencjalnych winnych, to bez sensu znów wchodzić pod auto szukać dalej? Ze środka nikt nie zdiagnozuje. jasne, że nie. Pytałem żeby sprawdzić dostępność najprawdopodobniej potrzebnych części i jakoś rozplanować sobie czasowo demontaż skrzyni bo to nie będzie naprawa jednodniowa.
respect Opublikowano 11 Listopada 2020 Opublikowano 11 Listopada 2020 Szukaj jeszcze raz, od skrzyni przez wał ,dyfer ,półosie i łożyska.
tedimy99 Opublikowano 11 Listopada 2020 Opublikowano 11 Listopada 2020 44 minuty temu, VEC napisał: jasne, że nie. Pytałem żeby sprawdzić dostępność najprawdopodobniej potrzebnych części i jakoś rozplanować sobie czasowo demontaż skrzyni bo to nie będzie naprawa jednodniowa. Ja myślę, że to nie skrzynia sama w sobie. Zanim rozgrzebiecie pół auta nie ktoś to jeszcze inny obsłucha od dołu. To jest tylko moje zdanie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.