Jump to content

Wzmocnienie seryjnego sygnału dźwiękowego w XV

Recommended Posts

Proszę o informację, czy jest możliwość zamontowania wzmocnionego (niskotonowego) sygnału dźwiękowego do Subaru XV bez utraty gwarancji. Niestety, seryjny klakson jest zbyt cichy jak na niektóre sytuacje drogowe. Ewentualnej modyfikacji chciałbym dokonać w serwisie autoryzowanym. Jeśli jest taka możliwość, to proszę o podanie ew. marki, typu, mocy  sygnału i jakich zmian w instalacji elektrycznej modyfikacja ta wymagałaby (w szczególności w zakresie przekaźników).

Z góry dziękuję.

• 2 weeks later...

Da się. Trzeba poszperać po subarowych forach, FB i portalach ogłoszeniowych. Gwarantuję, że jak wpiszesz to czego szukasz znajdziesz za trzecim kliknięciem.

Identycznie mam zamontowane w forku sg. W pudełku są dwie blaszki mocujące, tutaj mocowane do górnego pasa. Dwie śruby, kawałek przewodu, jakieś 30 minut i po operacji.

Wysłane z mojego Passport przy użyciu Tapatalka

Nie ukrywam, że liczyłem jednak na odpowiedź i pomoc Działu Technicznego...

Ciężko w takowej materii o błogosławieństwo.

Wszelakie modyfikacje nie autoryzowane przez Subaru, są wykonywane na odpowiedzialność właściciela samochodu.  

Ale co tu wyjaśniać?

Nie sposób się nie zgodzić.

No właśnie chodzi mi o to autoryzowanie... .  Panowie, a czujniki parkowania zamontowane przez dealera w moim aucie przed jego wydaniem to niby na moją odpowiedzialność, skoro otrzymałem na nie gwarancję  ?

No właśnie chodzi mi o to autoryzowanie... .  Panowie, a czujniki parkowania zamontowane przez dealera w moim aucie przed jego wydaniem to niby na moją odpowiedzialność, skoro otrzymałem na nie gwarancję  ?

Nie popadajmy w paranoję. Zmiana gałki na dźwigni zmiany biegów, nie spowoduje utraty gwarancji na skrzynię biegów. Jak zamontujesz jakieś ustrojstwo elektryczne, to dopóki ono nie spowoduje zwarcia i spalenia jakiegoś podzespołu, nie wpływa na gwarancję producenta na resztę elementów.

Czujniki parkowania instlował Ci dealer i dealer daje na nie gwarancję, nie producent samochodu. Dopóki czujniki nie spowodują zwarcia i np. samozapłonu, to nie mają wpływu na gwarancję reszty podzespołów (pomijam fakt, że jak ktoś to zamontowałby tak, żeby zrobić samozapłon, to byłby niezłym "fachurą" - chyba z pominięciem bepieczników).

Jak by instalowanie czegokolwiek miało wpływ na gwanację, to musiałbyś powstrzymać się od instalacji, np. czujników parkowania, innego audio, a w sumie to nawet do gniazda zapalniczki nie mógłbyś podłączyć ładowarki od telefonu nieautoryzowanej przez producenta.

Ja zainstalowałem sobie zestaw głośnomówiący, wpiąłem go w instalację radia i nikomu nie przyszło do głowy mówić, że to może spowodować utratę gwarancji.

Instaluj i się nie przejmuj.

Pozdr.

• 7 months later...