shagger Posted March 3, 2015 Posted March 3, 2015 Witam! Jak w temacie - mam drobne stuki w przednim prawym kole. Mechanik stwierdził że może być to wuna tulei wahacza. Czy trzeba od razu wymienić prawą i lewą stronę czy można tylko tam gdzie stuka. Czy trzeba robić po tym geometrię?
leon Posted March 3, 2015 Posted March 3, 2015 Mechanik stwierdził że może być to wuna tulei wahacza A dlaczego nie stwierdził co to jest tylko co może być ?
shagger Posted March 3, 2015 Author Posted March 3, 2015 Bo nic innego nie miał żadnego luzu i żadnych objawów zużycia poza tuleją która delikatny luz miała więc powiedział że to może być ona. Ale 100% pewności nie miał. A jak sprawa wymiany i geometrii?
leon Posted March 3, 2015 Posted March 3, 2015 Jeżeli jest luz z jednej strony, niedługo będzie z drugiej. Geo ja bym zrobił.
qbutek Posted March 3, 2015 Posted March 3, 2015 Na przedniej tulei jest regulacja, więc geometria do zrobienia. Jeżeli masz wszędzie OEMowe gumy, to jak wymienisz na taką samą, to można jedną wymienić, ale tak jak napisał Leon - zaraz może pójść następna. Możesz wymienić cały zestaw i wtedy geometrię i zapominasz o tulejach przednich na dłuższy czas.
Kościk Posted March 3, 2015 Posted March 3, 2015 Bo nic innego nie miał żadnego luzu i żadnych objawów zużycia poza tuleją która delikatny luz miała więc powiedział że to może być ona. Ale 100% pewności nie miał. A jak sprawa wymiany i geometrii? Jak coś puka a nic nie widać, to może sworzeń wahacza?
akir Posted March 5, 2015 Posted March 5, 2015 Sprawdź łączniki stabilizatora, stukaly na nierównościach na dziurach.
Rafał Augustis Posted March 6, 2015 Posted March 6, 2015 U mnie stukały i to wyraźnie, ale gumy stabilizatora, koszt wymiany niski (2 x 22 zł + robota) i nic nie stuka
shagger Posted March 8, 2015 Author Posted March 8, 2015 Gumy stabilizatora OK. Tulejka już wymieniona - to właśnie ona powodowała dziwne odgłosy dobiegające z zawieszenia. Teraz w zawieszeniu jest cisza.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.