Jump to content

Sprawność nadmuchu w Forku MY07.

Adam12

Recommended Posts

Szukajka nie pomogła a forka mam pierwszy raz więc potrzebuję wsparcia :)

W nowym nabytku ( Forek MY07 ) szyby pokrywają się "mgłą" po kilku/kilkunastu minutach jazdy. Można ustawić nadmuch na poziomie wyrywającym włosy ale ciężko wtedy radia posłuchać. :) Włączenie klimy rozwiązuje problem ale ze względów zdrowotnych to średni pomysł.

Parowanie szyb następuje w tempie i intensywności, które było dla mnie obce we wszystkich poprzednich subarakach.

Czy jest klasyczne TTTM czy czegoś nie wiem ?

PS. jak można zrobić ogrzewanie tylnej i bocznych szyb + podgrzewanie miejsca spoczynku wycieraczek ale zapomnieć o bocznych lusterkach ? Inżynierowie FHI nigdy nie przestaną mnie zaskakiwać :)

Mocne parowanie to efekt bezramkowych szyb po kilku latach, niestety, zwłaszcza jak ktoś nie dbał o uszczelki. Co do lusterek to dziwne, podgrzewanie powinno być w standardzie nawet w ubogich wersjach, może popsute?

Podgrzewanie lusterek na pewno masz. Uruchamia się z włączeniem podgrzewania miejsca na wycieraczki. A boczna szyba nie ma ogrzewania tylko to antena samochodowa...... Już chyba milionowy raz tak słyszę :-) Co do zaparowania okien TTTM. U mnie po prostu jest zaparowana szyba na tyle, że mi to nie przeszkadza...

Edited by Wiatrak

a jak kwestia braku ramek może mieć wpływ na parowanie szyb ? Miałem WRX MY04 i nawet w 4 osoby trzeba było mocno "nachuchać" żeby przednie szyby zaparowały. :) W Forku 5 -10 minut w dwie osoby i szyby są białe. Może mam zapchane ( zanieczyszczone ) doloty to wentylacji ? Jeżeli są takowe.

Odnośnie lusterek to raczej są sprawne. Oba się składają i mało prawdopodobne żeby padły oba jednocześnie. :)

Podgrzewanie lusterek na pewno masz. Uruchamia się z włączeniem podgrzewania miejsca na wycieraczki. A boczna szyba nie ma ogrzewania tylko to antena samochodowa...... Już chyba milionowy raz tak słyszę :-) Co do zaparowania okien TTTM. U mnie po prostu jest zaparowana szyba na tyle, że mi to nie przeszkadza...

:wub:

Inżynierowie FHI nigdy nie przestaną mnie zaskakiwać :)

jak się włącza ogrzewanie lusterek to wiem. :)

Problem w tym, że efekt jest niezauważalny :)

Chyba, że ogrzewanie lusterek ma tak dobrą sprawność jak wentylacja :)

Edited by Adam12

A to się nie zrozumieliśmy trochę, ja pomyślałem o sytuacji odwrotnej tj. przechodzenie wilgoci z zewnątrz do środka w czasie deszczu itd. Lusterka jak sprawne powinny szybciutko grzać i odparowywać

Lusterka jak sprawne

Coś mi się wydaje, że one po prostu nie mają ogrzewania.

Muszę pogrzebać w sieci i odkopać dokładną specyfikację tej wersji tzw. "winter" sprzedawanej przez SIP w MY07.

Ale potwierdzam, że mają kiepskawą sprawność... Masz termometr taki na podczerwień, jak się dzieciom mierzy temperaturę przykładając 1 cm od czoła? Sprawdź kilka minut po włączeniu ogrzewania jaką mają temperaturę. Tak czy inaczej, mechanizm podgrzewa lusterka raptem do kilku stopni z tego co pamiętam, byleby stopić szron...

Lusterka jak sprawne

Coś mi się wydaje, że one po prostu nie mają ogrzewania.

Muszę pogrzebać w sieci i odkopać dokładną specyfikację tej wersji tzw. "winter" sprzedawanej przez SIP w MY07.

Na bank mają. Chcesz to ci podeśle specyfikację MY07 na maila ;)

Ale potwierdzam, że mają kiepskawą sprawność... Masz termometr taki na podczerwień, jak się dzieciom mierzy temperaturę przykładając 1 cm od czoła? Sprawdź kilka minut po włączeniu ogrzewania jaką mają temperaturę. Tak czy inaczej, mechanizm podgrzewa lusterka raptem do kilku stopni z tego co pamiętam, byleby stopić szron...

A u mnie akurat bardzo sprawnie grzały i wilgoć szybko znikała

znalazłem instrukcję do MY07 ale specyfikacja będzie bardziej odpowiednia. Poszło na PW.

Z tego co pamiętam to były wersje bez ogrzewania. Jechałem nawet takim zeszłej zimy. Po umyciu lusterek nie wytarłem ich a ogrzewanie ( lub jego brak ) nie działało na tyle sprawnie żeby lusterka nie zamarzły. :)

Tak czy inaczej, mechanizm podgrzewa lusterka raptem do kilku stopni z tego co pamiętam, byleby stopić szron...

wielkie dzięki za super pomysł. Sprawdzę :)

Edited by Adam12

jak można zrobić ogrzewanie tylnej i bocznych szyb + podgrzewanie miejsca spoczynku wycieraczek ale zapomnieć o bocznych lusterkach ? Inżynierowie FHI nigdy nie przestaną mnie zaskakiwać
może masz US Spec?

A może filtr kabinowy do wymiany?
dokładnie

może masz US Spec?

jeżeli SIP daje książkę gwarancyjną do spec. US to mam spec US. :)

monsieurboxeur powiedział: A może filtr kabinowy do wymiany?

dokładnie

w Forku też jest klasycznie w schowku ? Jeśli tak to idę go wydłubać i zakupię nowy.

W kwestii praktycznej. Zauważyłem, że nadmuch na przednią szybę ( wyloty pod szybą ) działa dopiero przy ustawieniu pokrętła w środku skali a wtedy z nawiewów bocznych jest lekka wichura. Całość działa trochę zero-jedynkowo. Całkiem inaczej niż w starszym WRX'e czy OBK MY06 gdzie można było ustawić to stopniowo.

Zacznę od filtra i zobaczymy jaki będzie efekt.

Edited by Adam12

w Forku też jest klasycznie w schowku ?

Tak, należy wyjąc schowek przed pasażerem. Instrukcję wymiany znajdziesz na forum :)

w Forku też jest klasycznie w schowku ?

Tak, należy wyjąc schowek przed pasażerem. Instrukcję wymiany znajdziesz na forum :)

czyli standardowo. dziękuje :)

dzięki koledze Gregg wątpliwości się rozwiały. Ogrzewanie lusterek powinno być w mojej wersji czyli albo padło ( oba na raz ? raczej mało prawdopodobne ) albo jest tak super wydajne :)

Jak wymienisz, daj znać czy pomogło.

rozbiorę, pomierzę, zakupię nowy i dam znać. :)

• 2 weeks later...