Adam12 Posted November 18, 2013 Share Posted November 18, 2013 Szukajka nie pomogła a forka mam pierwszy raz więc potrzebuję wsparcia W nowym nabytku ( Forek MY07 ) szyby pokrywają się "mgłą" po kilku/kilkunastu minutach jazdy. Można ustawić nadmuch na poziomie wyrywającym włosy ale ciężko wtedy radia posłuchać. Włączenie klimy rozwiązuje problem ale ze względów zdrowotnych to średni pomysł. Parowanie szyb następuje w tempie i intensywności, które było dla mnie obce we wszystkich poprzednich subarakach. Czy jest klasyczne TTTM czy czegoś nie wiem ? PS. jak można zrobić ogrzewanie tylnej i bocznych szyb + podgrzewanie miejsca spoczynku wycieraczek ale zapomnieć o bocznych lusterkach ? Inżynierowie FHI nigdy nie przestaną mnie zaskakiwać Link to comment Share on other sites More sharing options...
GREGG Posted November 18, 2013 Share Posted November 18, 2013 Mocne parowanie to efekt bezramkowych szyb po kilku latach, niestety, zwłaszcza jak ktoś nie dbał o uszczelki. Co do lusterek to dziwne, podgrzewanie powinno być w standardzie nawet w ubogich wersjach, może popsute? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiatrak Posted November 18, 2013 Share Posted November 18, 2013 (edited) Podgrzewanie lusterek na pewno masz. Uruchamia się z włączeniem podgrzewania miejsca na wycieraczki. A boczna szyba nie ma ogrzewania tylko to antena samochodowa...... Już chyba milionowy raz tak słyszę :-) Co do zaparowania okien TTTM. U mnie po prostu jest zaparowana szyba na tyle, że mi to nie przeszkadza... Edited November 18, 2013 by Wiatrak Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam12 Posted November 18, 2013 Author Share Posted November 18, 2013 (edited) a jak kwestia braku ramek może mieć wpływ na parowanie szyb ? Miałem WRX MY04 i nawet w 4 osoby trzeba było mocno "nachuchać" żeby przednie szyby zaparowały. W Forku 5 -10 minut w dwie osoby i szyby są białe. Może mam zapchane ( zanieczyszczone ) doloty to wentylacji ? Jeżeli są takowe. Odnośnie lusterek to raczej są sprawne. Oba się składają i mało prawdopodobne żeby padły oba jednocześnie. Podgrzewanie lusterek na pewno masz. Uruchamia się z włączeniem podgrzewania miejsca na wycieraczki. A boczna szyba nie ma ogrzewania tylko to antena samochodowa...... Już chyba milionowy raz tak słyszę :-) Co do zaparowania okien TTTM. U mnie po prostu jest zaparowana szyba na tyle, że mi to nie przeszkadza... Inżynierowie FHI nigdy nie przestaną mnie zaskakiwać jak się włącza ogrzewanie lusterek to wiem. Problem w tym, że efekt jest niezauważalny Chyba, że ogrzewanie lusterek ma tak dobrą sprawność jak wentylacja Edited November 18, 2013 by Adam12 Link to comment Share on other sites More sharing options...
GREGG Posted November 18, 2013 Share Posted November 18, 2013 A to się nie zrozumieliśmy trochę, ja pomyślałem o sytuacji odwrotnej tj. przechodzenie wilgoci z zewnątrz do środka w czasie deszczu itd. Lusterka jak sprawne powinny szybciutko grzać i odparowywać Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam12 Posted November 18, 2013 Author Share Posted November 18, 2013 Lusterka jak sprawne Coś mi się wydaje, że one po prostu nie mają ogrzewania. Muszę pogrzebać w sieci i odkopać dokładną specyfikację tej wersji tzw. "winter" sprzedawanej przez SIP w MY07. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiatrak Posted November 18, 2013 Share Posted November 18, 2013 Ale potwierdzam, że mają kiepskawą sprawność... Masz termometr taki na podczerwień, jak się dzieciom mierzy temperaturę przykładając 1 cm od czoła? Sprawdź kilka minut po włączeniu ogrzewania jaką mają temperaturę. Tak czy inaczej, mechanizm podgrzewa lusterka raptem do kilku stopni z tego co pamiętam, byleby stopić szron... Link to comment Share on other sites More sharing options...
555marcin Posted November 18, 2013 Share Posted November 18, 2013 A może filtr kabinowy do wymiany? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiatrak Posted November 18, 2013 Share Posted November 18, 2013 A jest taki w Forku II lub III? Link to comment Share on other sites More sharing options...
GREGG Posted November 18, 2013 Share Posted November 18, 2013 Lusterka jak sprawne Coś mi się wydaje, że one po prostu nie mają ogrzewania. Muszę pogrzebać w sieci i odkopać dokładną specyfikację tej wersji tzw. "winter" sprzedawanej przez SIP w MY07. Na bank mają. Chcesz to ci podeśle specyfikację MY07 na maila Ale potwierdzam, że mają kiepskawą sprawność... Masz termometr taki na podczerwień, jak się dzieciom mierzy temperaturę przykładając 1 cm od czoła? Sprawdź kilka minut po włączeniu ogrzewania jaką mają temperaturę. Tak czy inaczej, mechanizm podgrzewa lusterka raptem do kilku stopni z tego co pamiętam, byleby stopić szron... A u mnie akurat bardzo sprawnie grzały i wilgoć szybko znikała Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam12 Posted November 18, 2013 Author Share Posted November 18, 2013 (edited) znalazłem instrukcję do MY07 ale specyfikacja będzie bardziej odpowiednia. Poszło na PW. Z tego co pamiętam to były wersje bez ogrzewania. Jechałem nawet takim zeszłej zimy. Po umyciu lusterek nie wytarłem ich a ogrzewanie ( lub jego brak ) nie działało na tyle sprawnie żeby lusterka nie zamarzły. Tak czy inaczej, mechanizm podgrzewa lusterka raptem do kilku stopni z tego co pamiętam, byleby stopić szron... wielkie dzięki za super pomysł. Sprawdzę Edited November 18, 2013 by Adam12 Link to comment Share on other sites More sharing options...
anakinsky Posted November 18, 2013 Share Posted November 18, 2013 jak można zrobić ogrzewanie tylnej i bocznych szyb + podgrzewanie miejsca spoczynku wycieraczek ale zapomnieć o bocznych lusterkach ? Inżynierowie FHI nigdy nie przestaną mnie zaskakiwać może masz US Spec? A może filtr kabinowy do wymiany? dokładnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
kade Posted November 18, 2013 Share Posted November 18, 2013 A może filtr kabinowy do wymiany? od tego proponuję zacząć - tak zaleca instrukcja Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam12 Posted November 18, 2013 Author Share Posted November 18, 2013 (edited) może masz US Spec? jeżeli SIP daje książkę gwarancyjną do spec. US to mam spec US. monsieurboxeur powiedział: A może filtr kabinowy do wymiany?dokładnie w Forku też jest klasycznie w schowku ? Jeśli tak to idę go wydłubać i zakupię nowy. W kwestii praktycznej. Zauważyłem, że nadmuch na przednią szybę ( wyloty pod szybą ) działa dopiero przy ustawieniu pokrętła w środku skali a wtedy z nawiewów bocznych jest lekka wichura. Całość działa trochę zero-jedynkowo. Całkiem inaczej niż w starszym WRX'e czy OBK MY06 gdzie można było ustawić to stopniowo. Zacznę od filtra i zobaczymy jaki będzie efekt. Edited November 18, 2013 by Adam12 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiatrak Posted November 18, 2013 Share Posted November 18, 2013 Forek I nie miał filtra kabinowego... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kade Posted November 18, 2013 Share Posted November 18, 2013 w Forku też jest klasycznie w schowku ? Tak, należy wyjąc schowek przed pasażerem. Instrukcję wymiany znajdziesz na forum Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiatrak Posted November 18, 2013 Share Posted November 18, 2013 Jak wymienisz, daj znać czy pomogło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
555marcin Posted November 18, 2013 Share Posted November 18, 2013 A może filtr kabinowy do wymiany? od tego proponuję zacząć - tak zaleca instrukcja A nawet naklejka na słupku, obok tej z info nt ciśnienia w oponach Forek I nie miał filtra kabinowego... JW Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam12 Posted November 18, 2013 Author Share Posted November 18, 2013 w Forku też jest klasycznie w schowku ? Tak, należy wyjąc schowek przed pasażerem. Instrukcję wymiany znajdziesz na forum czyli standardowo. dziękuje dzięki koledze Gregg wątpliwości się rozwiały. Ogrzewanie lusterek powinno być w mojej wersji czyli albo padło ( oba na raz ? raczej mało prawdopodobne ) albo jest tak super wydajne Jak wymienisz, daj znać czy pomogło. rozbiorę, pomierzę, zakupię nowy i dam znać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sredniaq Posted November 19, 2013 Share Posted November 19, 2013 Jak kupiłem filtr mann to była w nim dołączona instrukcja wymiany. Sent with Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
angod Posted November 30, 2013 Share Posted November 30, 2013 (edited) Forek I nie miał filtra kabinowego... nie prawda,mój GX posiada ale trudno go znależć Edited November 30, 2013 by angod Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts