Wiatrak Posted November 13, 2013 Share Posted November 13, 2013 Fajny masz lakier paznokci :-) Fajny masz lakier paznokci :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kubeusz Posted November 13, 2013 Share Posted November 13, 2013 Czy wy nie przesadzacie z tym zostawianiem bagnetu pod maską czy gdziekolwiek indziej? Wystarczy mieć czystą szmatkę i go wytrzeć przed pomiarem. o toto Białym dymkiem z wydechu przez kilka km się nie przejmuj, też mam LPG i mi dymi, rano czasem dość mocno, im zimniej tym intensywniej bez LPG też tak jest Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aga Posted November 13, 2013 Share Posted November 13, 2013 bez LPG też tak jest True Fajny masz lakier paznokci :-) Sęks Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dottoree Posted November 13, 2013 Share Posted November 13, 2013 Sęks Pisze się "Seks" Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojo02 Posted November 13, 2013 Share Posted November 13, 2013 (edited) @mati2610, na bagnecie ponad dziurką "F" masz wycięcie - to jest poziom maksymalny dla gorącego oleju. Najlepiej wieczorem wyjmij i wytrzyj bagnet i połóż go pod maską, a rano zmierz poziom. Jak masz w okolicy minimum to dolej do 3/4 - full. ja tak sprawdzam jak sobie przypomne przy tankowaniu (na tym wycieciu) to sprawdanie dziurkami jest nie najlepsze, bo nawet rano bagnet jest "oblizany" olejem Edited November 13, 2013 by wojo02 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aga Posted November 13, 2013 Share Posted November 13, 2013 Sęks Pisze się "Seks" Nie czepiaj się ogonka to sprawdanie dziurkami jest nie najlepsze, bo nawet rano bagnet jest "oblizany" olejem Tja, jak wiadomo, sprawdzanie poziomu oleju w Subaru to czynność przeznaczona tylko dla głęboko wtajemniczonych Link to comment Share on other sites More sharing options...
rutra80 Posted November 14, 2013 Share Posted November 14, 2013 Fajny masz lakier paznokci :-) Sęks Pomaluj na złoto będą jak STI Link to comment Share on other sites More sharing options...
mati2610 Posted November 19, 2013 Author Share Posted November 19, 2013 Różnica pomiędzy ciepłym a zimnym pomiarem wynika oczywiście z rozszerzalności temperaturowej oleju, ale nie aż do tego stopnia. Różnica ta może wynosić najwyżej połowę odległości między min a max, ale bliżej 1/3. Pamiętaj aby samochód stał na super równej powierzchni. Każde małe odchylenie może znacznie sfałszować "odczyt".... dolałem 200setkę oleju i na zimnym pokazuje połowę na miarcę. Czy dolać żeby było max na zimnym bo jezeli olej ma swoją rozszerzalnośc tak jak pisze kolega sebachon to wtedy po rozgrzaniu będzie dużo wiecej na bagnecie niż max? a teraz na rozgrzanym pokazuje mi własnie max. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOMA52 Posted November 19, 2013 Share Posted November 19, 2013 A co napisałem parę postów wyżej? Do stanu max na ciepło jest wycięcie na bagnecie, powyżej dziurki przy "F". Link to comment Share on other sites More sharing options...
mati2610 Posted November 19, 2013 Author Share Posted November 19, 2013 wracając do ilości oleju to ile wchodzi do forestera? A co napisałem parę postów wyżej? Do stanu max na ciepło jest wycięcie na bagnecie, powyżej dziurki przy "F". no tak ale to jest mała odległośc od maxa a z tego co kolega sebachon napisał ze olej od 1/3 do nawet 1/2 obhjetosci sie rozszerza to troche mało ma miejsca no chyba ze miska jest szersza u gory i wtedy inaczej sie rozlewa? To mnie zastanawia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TOMA52 Posted November 19, 2013 Share Posted November 19, 2013 Do mojego jak wlałem kiedyś 4 litry (cała bańka Mobila), to było ponad stan i ze 100 ml odciągałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mati2610 Posted November 19, 2013 Author Share Posted November 19, 2013 ok juz wiem 4,5l na full do mojego Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts