vonda Posted September 30, 2013 Share Posted September 30, 2013 (edited) Jaka jest różnica w prawym przednim reflektorze do Forestera XT z 2006r. (xenon) między wersją europejską (polską) a amerykańską ? (był w ogóle xenon do twego modelu w USA ? Czy jest mozliwość wykorzystania takiego reflektora ? Czy tez świeci zupełnie inaczej i będzie to niezgodne z prawem ? Zakładam, że o wersji "angielskiej" w ogóle nie ma co myśleć ? - ukształtowanie "odbłyśnika" będzie zupełnie inne niż przy aucie z ruchem "po właściwej stronie" ? Czy też jest jakiś magiczny "przełącznik" ? Jak w ogóle przy zakupie rozpoznać różnice ? żeby kupić właściwą wersję ? Czy możecie podpowiedzieć gdzie można kupić taki reflektor taniej ? W ASO podali mi cenę w okolicy 3400 ;-(( ew. ponoć można sprowadzić "ogołocony" reflektor (bez rozprowadzenia kabli, przetwornicy itp. - praktycznie sam odbłyśnik + klosz) za ~2400 ... ale to dalej kosmiczne pieniądze ;-( Edited September 30, 2013 by vonda Link to comment Share on other sites More sharing options...
JanekS Posted September 30, 2013 Share Posted September 30, 2013 pelno uzywek na aledrogo, ceny widze 1200-1500 ale wydaje mi sie ze przy odrobinie cierpliwosci/targowania w tysiaku masz szanse sie zmiescic Link to comment Share on other sites More sharing options...
vonda Posted September 30, 2013 Author Share Posted September 30, 2013 no tak ... szukałem - napisałem maile do wszystkich z prośbą o potwierdzenie czy to wersja europejska ... tylko od jednego otrzymałem odpowiedź pozytywną - ale tak jakoś bez przekonania - stąd moje pytanie jak to rozpoznać ? (od drugiego informację, że niedostępne, od 3 iż jest to zamiennik amerykański - na aukcji o tym ani słowa ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alien_TM Posted October 2, 2013 Share Posted October 2, 2013 (edited) mam prawy xenon kompletny ( w jednym miejscu z boku reflektora (widoczne jedynie jak sie maske otworzy lekkie pęknięcie zaklejone)) bez żarnika . wersja europejska , pochodzi z auta kupionego w polskim ASO!! jak coś to prv Edited October 2, 2013 by Alien_TM Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotruś Posted October 3, 2013 Share Posted October 3, 2013 Wersja amerykańska to reflektory symetryczne. Tzn. granica światła i cienia jest prostą linią. W Europie stosuje się światła asymetryczne - linia światła "unosi się" po prawej stronie (obu reflektorów). Stosowanie reflektorów z aut amerykańskich jest nie zgodne z prawem; pewnie dlatego tak niejednoznacznie sprzedawcy z Allegro Ci o tym mówili Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts