Jump to content

Prawy reflektor - Foryś XT z 2006 / Xenon

vonda

Recommended Posts

Jaka jest różnica w prawym przednim reflektorze do Forestera XT z 2006r. (xenon) między wersją europejską (polską) a amerykańską ? (był w ogóle xenon do twego modelu w USA ?

Czy jest mozliwość wykorzystania takiego reflektora ? Czy tez świeci zupełnie inaczej i będzie to niezgodne z prawem ?

Zakładam, że o wersji "angielskiej" w ogóle nie ma co myśleć ? - ukształtowanie "odbłyśnika" będzie zupełnie inne niż przy aucie z ruchem "po właściwej stronie" ? Czy też jest jakiś magiczny "przełącznik" ?

Jak w ogóle przy zakupie rozpoznać różnice ? żeby kupić właściwą wersję ?

Czy możecie podpowiedzieć gdzie można kupić taki reflektor taniej ? W ASO podali mi cenę w okolicy 3400 ;-(( ew. ponoć można sprowadzić "ogołocony" reflektor (bez rozprowadzenia kabli, przetwornicy itp. - praktycznie sam odbłyśnik + klosz) za ~2400 ... ale to dalej kosmiczne pieniądze ;-(

Edited by vonda

no tak ... szukałem - napisałem maile do wszystkich z prośbą o potwierdzenie czy to wersja europejska ... tylko od jednego otrzymałem odpowiedź pozytywną - ale tak jakoś bez przekonania - stąd moje pytanie jak to rozpoznać ? (od drugiego informację, że niedostępne, od 3 iż jest to zamiennik amerykański - na aukcji o tym ani słowa ;-)

mam prawy xenon kompletny ( w jednym miejscu z boku reflektora (widoczne jedynie jak sie maske otworzy lekkie pęknięcie zaklejone)) bez żarnika . wersja europejska , pochodzi z auta kupionego w polskim ASO!! jak coś to prv

Edited by Alien_TM

Wersja amerykańska to reflektory symetryczne. Tzn. granica światła i cienia jest prostą linią. W Europie stosuje się światła asymetryczne - linia światła "unosi się" po prawej stronie (obu reflektorów). Stosowanie reflektorów z aut amerykańskich jest nie zgodne z prawem; pewnie dlatego tak niejednoznacznie sprzedawcy z Allegro Ci o tym mówili ;)