andre82 Posted September 9, 2012 Share Posted September 9, 2012 Witam. Pytanie jak w tytule z okazji prawdopodobnej awarii czujnika temperatury wody. Link to comment Share on other sites More sharing options...
valdiiaga Posted September 9, 2012 Share Posted September 9, 2012 Włącza się w przedziale 90 do 100 stopni. Niektórzy mówią, że nawet przy 105, ale to już chyba zaczyna się gotować Generalnie już przy 90 i deko powyżej powinien hulać 8) 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
koziolek Posted September 9, 2012 Share Posted September 9, 2012 Nie wiem jaka jest temp ale wskazówka stoi w połowie skali jak wentylator się załącza Link to comment Share on other sites More sharing options...
andre82 Posted September 9, 2012 Author Share Posted September 9, 2012 Valdiiaga pomuk przydzielony.ostatnio zauważyłem że wentylatory późno się włączają zdarzało się ze aż płyn do wyrównawczego pogoni a wentylatory jak zaklęte stały . Link to comment Share on other sites More sharing options...
valdiiaga Posted September 9, 2012 Share Posted September 9, 2012 Dzięki! Może Twój czujnik już głupawki dostaje? To tylko elementy ,które z czasem się zużywają Link to comment Share on other sites More sharing options...
andre82 Posted September 9, 2012 Author Share Posted September 9, 2012 Jutro kupie nowy nie będę ryzykował zagotowania silnika przy okazji płukanie układu i nowy płyn. Na kobietę nie wydaję tyle miesięcznie co na subaru Link to comment Share on other sites More sharing options...
filester Posted September 9, 2012 Share Posted September 9, 2012 Zdaje się, że 95-96 stopni. Możesz sprawdzić czujnik nawet go gotujac w garnku, z termometrem i żarówką. Ew podpiąć komputer i tam odczytać parametr. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
valdiiaga Posted September 9, 2012 Share Posted September 9, 2012 Jutro kupie nowy nie będę ryzykował zagotowania silnika przy okazji płukanie układu i nowy płyn. Na kobietę nie wydaję tyle miesięcznie co na subaru U mnie znowu na odwrót. Na kobietę wydaję więcej niż na auto. No to razem mamy bilans na zero :lol Link to comment Share on other sites More sharing options...
ADK90 Posted September 9, 2012 Share Posted September 9, 2012 andre82, może tez tak być ze wentylatory Ci nie działają czy termostat się zawiesił i nie puszcza. Wentylatory łatwo sprawdzić wystarczy podłączyć ze sobą kable od czujnika jeśli będą działać to czujnik do wymiany jeśli nie to jest z wentylatorami problem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
andre82 Posted September 10, 2012 Author Share Posted September 10, 2012 Termostatu nie mam założonego, wentylatory są sprawne instalacja od nich też.Dziś wracałem z pracy z podpiętym kompem i przy 95 się włączają wentylatory ale pod domem do 98 czekały ze startem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MichallD Posted September 28, 2012 Share Posted September 28, 2012 Dziś zauważyłem taki sam problem, nie działają mi wentylatory. Jak zmieniałem chłodnice kilka miesięcy temu od razu wymieniłem też termostat. Wskazówka temp jak stoję w korku wchodzi wyżej niż do połowy jak zwykle. To oznacza że czujnik do wymiany? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krysztal Posted September 30, 2012 Share Posted September 30, 2012 andre82, u mnie włącza się przy 96 C i działa aż do osiągnięcia 88 C Link to comment Share on other sites More sharing options...
andre82 Posted September 30, 2012 Author Share Posted September 30, 2012 Po wymianie czujnika kilka dni jeździłem z podpiętym kompem i wentylatory włączają się przy 95 za każdym razem przy starym czujniku temperatura potrafiła dojść do 98-100 zanim załączał wentylatory. Wskaźnik temperatury jest jest mało dokładny wg kompa 70 a na wskaźniku połowa skali. MichalD dla bezpieczeństwa silnika wymieniłbym czujnik koszta małe a problemów może dużo narobić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mzy Posted October 1, 2012 Share Posted October 1, 2012 Komputer zegarów steruje wskazówką na podstawie info od czujnika temperatury. Zapewne "żeby nie denerwować kierowcy" trzyma wskazówkę w miejscu pomiędzy bodajże 70 i 100 stopni. Jest to opisane w serwisówce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MichallD Posted October 1, 2012 Share Posted October 1, 2012 andre82, Już zamówiłem czujnik, jutro wymienię. Ogólnie wywala mi płyn, wentylatory nie działają. Zauważyłem to kilka dni temu, wcześniej nie miałem problemu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ADK90 Posted October 1, 2012 Share Posted October 1, 2012 MichallD, tylko żebyś nie miał przegrzanego silnika i UPG... Ogrzewanie Ci działa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
MichallD Posted October 1, 2012 Share Posted October 1, 2012 Ogrzewanie działa. Tylko raz mi wskazówka podskoczyła na maxa. A oprócz czujnika co to może być? Link to comment Share on other sites More sharing options...
saszynski Posted October 1, 2012 Share Posted October 1, 2012 wg moich zegarów włącza sie przy 95*C i chłodzi az do 90*C chyba, że chodzi klima, wtedy wentylator (od klimy) włącza sie juz nawet na zimnym silniku a na gorącym potrafi schłodzić płyn do 75*C Link to comment Share on other sites More sharing options...
ADK90 Posted October 1, 2012 Share Posted October 1, 2012 Wymień czujnik kilka złotówek jak nie pomoże będziemy dalej myśleć. :wink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
andre82 Posted October 2, 2012 Author Share Posted October 2, 2012 MichallD u mnie były takie same objawy. przedmuch z komory spalania do układu chłodzenia, robiło ciśnienie i wywalało płyn . Zdjąłem głowice, uszczelka puściła i dmuchało w układ chłodzenia.jutro skończę składać i po problemie.Oby u ciebie nie sprawdził się ten scenariusz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MichallD Posted October 4, 2012 Share Posted October 4, 2012 Głupio się przyznać, ale przyczyna była bardzo błaha.... zjarany bezpiecznik. A czujnik wymieniłem tak dla pewności i wszystko wróciło do normy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts