Jump to content

Przy jakiej temp. wody ma sie włączyć wentylator?

andre82

Recommended Posts

Jutro kupie nowy nie będę ryzykował zagotowania silnika przy okazji płukanie układu i nowy płyn. Na kobietę nie wydaję tyle miesięcznie co na subaru :oops::twisted:

U mnie znowu na odwrót. Na kobietę wydaję więcej niż na auto. No to razem mamy bilans na zero :lol

andre82, może tez tak być ze wentylatory Ci nie działają czy termostat się zawiesił i nie puszcza. Wentylatory łatwo sprawdzić wystarczy podłączyć ze sobą kable od czujnika jeśli będą działać to czujnik do wymiany jeśli nie to jest z wentylatorami problem.

• 3 weeks later...

Dziś zauważyłem taki sam problem, nie działają mi wentylatory. Jak zmieniałem chłodnice kilka miesięcy temu od razu wymieniłem też termostat. Wskazówka temp jak stoję w korku wchodzi wyżej niż do połowy jak zwykle. To oznacza że czujnik do wymiany?

Po wymianie czujnika kilka dni jeździłem z podpiętym kompem i wentylatory włączają się przy 95 za każdym razem przy starym czujniku temperatura potrafiła dojść do 98-100 zanim załączał wentylatory. Wskaźnik temperatury jest jest mało dokładny wg kompa 70 a na wskaźniku połowa skali. MichalD dla bezpieczeństwa silnika wymieniłbym czujnik koszta małe a problemów może dużo narobić.

Komputer zegarów steruje wskazówką na podstawie info od czujnika temperatury. Zapewne "żeby nie denerwować kierowcy" trzyma wskazówkę w miejscu pomiędzy bodajże 70 i 100 stopni. Jest to opisane w serwisówce.

wg moich zegarów włącza sie przy 95*C i chłodzi az do 90*C

chyba, że chodzi klima, wtedy wentylator (od klimy) włącza sie juz nawet na zimnym silniku a na gorącym potrafi schłodzić płyn do 75*C

MichallD u mnie były takie same objawy. przedmuch z komory spalania do układu chłodzenia, robiło ciśnienie i wywalało płyn . Zdjąłem głowice, uszczelka puściła i dmuchało w układ chłodzenia.jutro skończę składać i po problemie.Oby u ciebie nie sprawdził się ten scenariusz.