Jump to content

Impreza WRX 2002 problem z czujnikiem położenia wału

kubabed

Recommended Posts

Witam, Impreza WRX 2002 225KM. Mam problem z czujnikiem położenia wału korbowego. Błąd cały czas istnieje, da się go skasować, ale po sekundzie wraca. Ktoś mi mówił, że jest to błąd stały. Czy to prawda? Podmieniłem sam czujnik i objaw jest ten sam. Z góry dzięki za pomoc

kubabed, jeśli podmieniłeś czujnik i dalej to samo, to sprawdź instalację, lub mniej prawdopodobne rozrząd przestawiony, ale wtedy miał byś problem z silnikiem.

Ktoś mi mówił, że jest to błąd stały.

Z błędem stałym spotkałem się w niektórych vagach ale nie w Subaru.

Na amerykańskim forum napisali żeby sprawdzić 20 amperowe bezpieczniki.

Inne ichniejsze rozwiązania to wymiana akumulatora a przede wszystkim sprawdzenie klem, masy która jest podłączona do budy. Często w tym miejscu koroduje. Ktoś rozwiązał problem dodając nowy kabel masowy z silnikiem. Na próbę możesz spróbować podłączyć silnik do masy kablami rozruchowymi.

• 10 months later...

Odświeżam.

Błąd położenia wału jest cały czas wyświetlany. Po skasowaniu i przekręceniu kluczyka (samochód nieodpalony) błąd odrazu się pojawia. Samochód odpala bez problemu. Rozrząd sprawdzany, ustawiony idealnie.

Tutaj nasuwa się pytanie, czy jest możliwość, aby kabel był w którymś miejscu uszkodzony i stąd takie objawy? Mam już wszystko na wierzchu i jutro będę sprawdzał krok po kroku.

Kolor kabla jasnoszary?

Na coś jeszcze zwrócić uwagę przy oględzinach?

Kabel/kable mogą być jak najbardziej uszkodzone, choć bardziej stawiałbym na wtyczki. Zajrzyj do serwisówki i pojedź po procedurze diagnostycznej - cztery pomiary rezystancji i kontrola prawidłowości dokręcenia. Powinno to nieco rozjaśnić sprawę.