goldenarts Posted December 21, 2005 Share Posted December 21, 2005 ...nie wiem czy to opony, ale raczej nie, bardziej tak jak tylny most w Poldku.... olej w dyfrze wymieniony, co to może być? aha... i jeszcze jedno... dziś na śniegu/lodzie ostro ruszyłem do 6 tys obr, potem od razu hamowanie. Poczułem smród jak spalonej gumy. I teraz pytanie co smierdziało: opony(a), sprzęgło...mam nadzieję że nie visco? Pozdrawiam Rafał Link to comment Share on other sites More sharing options...
aflinta Posted December 21, 2005 Share Posted December 21, 2005 ...nie wiem czy to opony, ale raczej nie, bardziej tak jak tylny most w Poldku....olej w dyfrze wymieniony, co to może być? A skąd to wycie dochodzi? Przy włączonym reduktorze słychać wycie - objaw normalny. Mogą wyć też opony zimowe - zależnie od rodzaju nawierzchni (beton, asfalt, mokra, sucha) wycie powinno się zmieniać. aha... i jeszcze jedno... dziś na śniegu/lodzie ostro ruszyłem do 6 tys obr, potem od razu hamowanie. Poczułem smród jak spalonej gumy. I teraz pytanie co smierdziało: opony(a), sprzęgło...mam nadzieję że nie visco? Raczej sprzęgło jak się ślizgało chwilę, trochę mniej opony. Link to comment Share on other sites More sharing options...
goldenarts Posted December 21, 2005 Author Share Posted December 21, 2005 A skąd to wycie dochodzi? Przy włączonym reduktorze słychać wycie - objaw normalny No właśnie to trochę podobny dźwięk, tylko że raczej z tyłu auta.... Raczej sprzęgło jak się ślizgało chwilę, trochę mniej opony uff... to ok... bo boję sie o visco jak sie naczytałem o tym badaniu technicznym na rolkach - mój też tak był badany:( Link to comment Share on other sites More sharing options...
aflinta Posted December 21, 2005 Share Posted December 21, 2005 No właśnie to trochę podobny dźwięk, tylko że raczej z tyłu auta.... No to gratulacje Masz teraz odgłosy jak w nowych WRX'ach Kiedy się pojawił ten dźwięk? Jak przestałeś słuchać radia czy też po wymianie oleju? Link to comment Share on other sites More sharing options...
b. Posted December 22, 2005 Share Posted December 22, 2005 moze byc opona. jesli oczywiscie nie jest to lozysko. sproboj na innych oponach, jak ustapi, to znaczy ze opona. jak nie, przyczyna lezy gdzie indziej. bartek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
goldenarts Posted December 22, 2005 Author Share Posted December 22, 2005 jak w nowych WRX'ach Kiedy się pojawił ten dźwięk? Jak przestałeś słuchać radia czy też po wymianie oleju? Własnie nie.... trochę poszalałem na sniegu i jakoś tak na drugi/trzeci dzień.... moze byc opona Też się zastanawiam... Jak go kupiłem to tył tak huczał, że myślałem że łozysko, ale to tylko gumy były do d..y. Jak zmieniłem na zimówki, to się zrobiło sporo ciszej... Muszę, jak będę w Wawie, umówić się z Azraelem, to mi go przetestuje :-) albo podjechać do Janka... Pozdrawiam Rafał Link to comment Share on other sites More sharing options...
Azrael Posted December 22, 2005 Share Posted December 22, 2005 Muszę, jak będę w Wawie, umówić się z Azraelem, to mi go przetestuje albo podjechać do Janka... POlecam Janka - różnica między mną a Jankiem jest taka że on znacznie częściej wie co mówi a mi się tylko wydaje ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
goldenarts Posted December 22, 2005 Author Share Posted December 22, 2005 różnica między mną a Jankiem jest taka że on znacznie częściej wie co mówi a mi się tylko wydaje Ale na ogół Twoje diagnozy i to na odległość były trafne... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Azrael Posted December 22, 2005 Share Posted December 22, 2005 Ale na ogół Twoje diagnozy i to na odległość były trafne... Ano niestety bo ja mam dośc pesymistyczne zwykle :-( Żeby tak umiał swoje auto diagnozować :-( Link to comment Share on other sites More sharing options...
goldenarts Posted December 22, 2005 Author Share Posted December 22, 2005 Żeby tak umiał swoje auto diagnozować u Ciebie Janek to prawie jak standardowe wyposażenie... ...ale już chyba na zimę wszystko zrobiłeś co chciałeś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Azrael Posted December 22, 2005 Share Posted December 22, 2005 u Ciebie Janek to prawie jak standardowe wyposażenie... Żeby był tak dostęny jak elektryczne szyby. ehh.... ...ale już chyba na zimę wszystko zrobiłeś co chciałeś? Niestety nie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slawo Posted December 24, 2005 Share Posted December 24, 2005 uff... to ok... bo boję sie o visco jak sie naczytałem o tym badaniu technicznym na rolkach - mój też tak był badany:( W kwestii badania na rolkach dawno, dawno temu wypowiedziala sie Dyrekcja SIP, ale ja znalazlem to przedwczoraj http://forum.subaru.pl/viewtopic.php?p=114769&sid=13b9b5cc13112fb61f2efb039a3d4702 Po lekturze na temat wiskozy, wydaje mi sie, ze zaszkodzic jej moze zaciaganie recznego podczas jazdy zwlaszcza bez biegu. Wtedy mozna osiagnac znacznie wieksza roznice predkosci miedzy osiami niz na rolkach, ale podkreslam, ze tylko przypuszczam, ze moze zaszkodzic. Czy ktos moze to sprawdzic Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiu Posted December 27, 2005 Share Posted December 27, 2005 U mnie ma coś podobego. Wyje troszkęa nawet mocniej niż troszkę. Bardzo prosto to sprawdzić. Auto do góry z kiewrowcą. Mechanik na dole. Odpalasz i wrzucasz 4 bieg i niech sobie chodzi. Mechanik przyłoży ucho tu i tam i wszystko wiadomo w 30 sekund. U mnie okazało się łożysko w tylnim kole:) uffff Jeżeli chodzi o zaciąganie rękawa to można dowoli ale trzeba pamiętać o rozpinaniu napędu z tyłu poprzez zaciśnięcie sprzągła na tez krótki czas i tyle:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Leslaw Dyhdalew Posted December 27, 2005 Share Posted December 27, 2005 Myslalem ze Subaru ma miedzyosiowy mechanizm roznicowy a nie sprzeglo wiskotyczne ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Azrael Posted December 27, 2005 Share Posted December 27, 2005 Myslalem ze Subaru ma miedzyosiowy mechanizm roznicowy a nie sprzeglo wiskotyczne ? Ma międzyosiowy mechanizm różnicowy + wiskoze w roli szpery. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ogs Posted December 27, 2005 Share Posted December 27, 2005 Na swierzym sniegu - dobry kierowca w Osce potrafi ruszyc podobnie... 4 kola potrafia stac w miejscu :wink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Azrael Posted December 27, 2005 Share Posted December 27, 2005 No trochę przesadzasz, AWD po prostu rusza, a Ośka to walka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
goldenarts Posted December 29, 2005 Author Share Posted December 29, 2005 Wszyscy mechanicy po przejażdżce stawiali na łożysko, ale nie było nigdzie czuć luzu.... Jak wymieniałem tylne amorki zauważyłem wytarty w jednym miejscu talerz podtrzymujący sprężynę.... i okazało się że to własnie przycieranie opony o kolumnę powodowało takie dziwne dźwięki... Prawdopodobnie dlatego że amorki były zupełnie do d..y (ciekł olej - niestety poprzedni właściciel w Raichu do tego doprowadził), nie wytrzymało mocowanie talerza i pękł tuż nad spawem. Ale na szczęście jest już ok. A przy okazji sprawdziłem visco... powolne kręcenie przednimi kołami na podniesionym samochodzie nic nie powoduje, szybsze zakręcenie powoduje od razu obrót tylnich kół. Tak powinno być, nie? Pozdrawiam Rafał Link to comment Share on other sites More sharing options...
Azrael Posted December 29, 2005 Share Posted December 29, 2005 Kręciłeś dwoma przednimi naraz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
goldenarts Posted December 29, 2005 Author Share Posted December 29, 2005 dwoma przednimi naraz nie, albo jednym, albo drugim.... a czy to jest coś nie tak? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Azrael Posted December 29, 2005 Share Posted December 29, 2005 goldenarts no to trochę bez sensu. Chyba że drugie zablokowane albo stoi na ziemi - wtedy coś możesz sprawdzić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
goldenarts Posted December 29, 2005 Author Share Posted December 29, 2005 goldenarts no to trochę bez sensu. Chyba że drugie zablokowane albo stoi na ziemi - wtedy coś możesz sprawdzić. Hm... O ile pamiętam, to drugie stało w miejscu pomimo braku oporu...(tzn. w powietrzu) Za to jak kręciłem tynym to tak jak w RWD drugie kręciło się odwrotnie.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Azrael Posted December 29, 2005 Share Posted December 29, 2005 goldenarts to by wskazywało na bardzo duże opory w przednim dyferencjale - coś niedobrze :-( Link to comment Share on other sites More sharing options...
aflinta Posted December 29, 2005 Share Posted December 29, 2005 Hm... O ile pamiętam, to drugie stało w miejscu pomimo braku oporu...(tzn. w powietrzu) Za to jak kręciłem tynym to tak jak w RWD drugie kręciło się odwrotnie.... To u mnie jest inaczej Jak auto jest w powietrzu i kręcę przednim kołem to drugie przednie kręci się w przeciwną stronę a tylne kręcę się do przodu. Jak kręcę tylnym, to oba kręcą się w tą samą stronę a przednie też chyba do przodu, ale jak to Kuba też wcześniej pisał - takie kręcenie jest bez sensu, bo na efkty mogą mieć wpływ nierównomiernie odbijające klocki hamulcowe itp. Trzeba raz jedne a raz drugi bok podnieść to się da coś sprawdzić. Ale jeszcze tak nie robiłem - nie mam za bardzo możliwości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
goldenarts Posted December 29, 2005 Author Share Posted December 29, 2005 Nie wiem, moze do Janka podjadę na sprawdzenie... jak będę w Wawie... Na sniegu startują wszystkie 4 kółka. Pozdrawiam Rafał Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts