Jump to content

knock sensor nowy a problem został ?!

pawel.xxx1

Recommended Posts

:arrow: :?: po wymianie na nowy okazało sie ,że dalej robi fochy,da sie skasować na zgaszonym silniku,po odpaleniu pojawia sie znowu ce :evil: .Czujnik został przeniesiony na skrzynie ale jest to samo po kilku minutach od resetu zjawia sie znów :evil: .W końcu trafia na blok silnika w inne miejsce,bo oryginalne podobno ma słaby gwint.Zabieg pomógł na 15 minut i ce rozbłysł na nowo :shock: .Pojawia sie i znika a autko jedzie nie tak jak jechać powinno :evil: silnik po przekładce ,w moim kucnęła panewka :mrgreen: chyba jutro zainstalujemy mój używany czujnik,może jest lepszy od tego nowego :?: :!:

Ja to bym zaproponowal, zebys zajechal do serwisu z diagnostyka - np. nie-ASO albo np. ASO Andrzeja Kopra, czy jaki tam przyzwoity serwis w okolicy sie znajdzie - i poprosil ich o znalezienie przyczyny wchodzenia ecu w tryb awaryjny ze swiecacym CEL

Byc moze pierdola, a byc moze cos istotniejszego - jesli nie umiesz zdiagnozowac sam, taniej w koncowym rozliczeniu wyjdzie podjechac do serwisu byc moze.

Moja rada taka - spróbuj jeszcze tak zrobić-wyczyść miejsce gdzie jest czujnik przykręcony do silnika !! sprawdż czy wtyczka nie jest zaśniedziała i dokręć czujnik ponownie siłą 23.5±2.9 Nm - bardzo ważne !!!! i wyczyść wszystkie masy co idą do silnika :!:

przewód działa,czujnik taki jak mówi katalog-a małpa nie chce dziś na spota jechać,to nie :mrgreen: dalej pompuje 0.5-0.6 i ce świeci,gaśnie i dalej swieci.Jutro mam chęć odwiedzić Jako ,może ogarnie temat :?: :!:

Jakiś czas temu sam bawiłem się z czujnikiem i z tego co pamiętam to sam błąd czujnika nie zawsze jest sygnalizowany jeżeli występuje w pojedynkę, zazwyczaj dochodzą do tego inne usterki i dopiero wtedy zapala check. U mnie tak było, miałem 2 błędy: prędkościomierz i spalanie stukowe. Naprawiłem prędkościomierz, check zgasł po resecie i więcej się nie zapalił, a błąd wymrugiwało. Doszedłem do podobnego wniosku jak Giechu, zrobiłem sobie gary fix`a na próbę, pomogło, zrobiłem ładnego (obudowa, mocowanie) i jeździ.