Yacho Posted April 20, 2010 Share Posted April 20, 2010 czesc. przerabial moze ktos temat? uszczelka klapy cala, wszystko niby szczelne a jak pada deszcz to mam wode przy kole zapasowym i na podlodze bagaznika. jest ona czysta, jak smakuje nie wiem bo jeszcze nie probowalem ktoredy cholera moze mi cieknac wanna???? podejzewam otwory lamp. wie ktos cokolwiek w temacie? zdroowka! Link to comment Share on other sites More sharing options...
the.wolf Posted April 20, 2010 Share Posted April 20, 2010 u mnie cieklo przy lampach. pojedz na jakiegos karchera i zaatakuj tyl samochodu lancą ;D i sprawdz którędy się sączy. jesli lampa to musisz ja wyjac i pougniatac na nowo czarny silikon. wyciagajac lampe najlatwiej "odciac" ten silikon skalpelem, bo jak tego nie zrobisz to sie bedziesz mordowal ze 2h Link to comment Share on other sites More sharing options...
zamer Posted April 20, 2010 Share Posted April 20, 2010 U mnie też cieknie przy prawej tylnej lampie w wannie N/A. Właśnie wróciłem z myjni i zauważyłem, że właśnie tamtędy się woda dostaje. Odkręcę jutro lampy i Poprawię uszczelki, a jak to nic nie da to uszczelnię to bezbarwnym silikonem sanitarnym i tyle. Czyli chyba ten typ tak ma albo jak kto woli STM - subaru tak ma. :wink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yacho Posted April 20, 2010 Author Share Posted April 20, 2010 z moich doswiadczen - unikalbym silikonu z tuby, ktory jest na bazie kwasu octowego. a kwas octowy jak zadziala na blache wszyscy sie domyslamy byl kiedys dostepny taki czarny kit do tego typu ruchow i chyba sklanialbym sie do tego typu rozwiazan. zdroowka! ps. tez to zrobie niebawem Link to comment Share on other sites More sharing options...
zamer Posted April 20, 2010 Share Posted April 20, 2010 z moich doswiadczen - unikalbym silikonu z tuby, ktory jest na bazie kwasu octowego. a kwas octowy jak zadziala na blache wszyscy sie domyslamy Myślisz, że tak wejdzie w reakcję i skoroduje??? Chyba to nie jest, aż tak mocny... :roll: Link to comment Share on other sites More sharing options...
zofx Posted April 21, 2010 Share Posted April 21, 2010 a ja mialem wode jak mi spryskiwacz tylniej szyby nie dzialal :-) bo mi psikalo do srodka po gumce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zamer Posted April 21, 2010 Share Posted April 21, 2010 No dobra. Ja się dzisiaj z tym temat uporałem. Pojechałem do sklepu i poprosiłem o jakiś bezbarwny silikon na metal. Facet w sklepie dał mi tubkę Soudal-a specjalny do powierzchni metalowych. Wydałem całe 7 zł i uszczelniłem lampę z tyłu oraz wszystkie zakamarki wokół niej. Test na myjni wykazał iż osiągnąłem sukces, bo jest suchutko, a wcześniej od razu pojawiała się woda. Zobaczymy jak będzie dalej... Teraz muszę jeszcze naprawić spryskiwacz reflektorów... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yacho Posted April 21, 2010 Author Share Posted April 21, 2010 jakies wytyczne co do zdjecia lamp? zdejmowales? zdroowka! Link to comment Share on other sites More sharing options...
zamer Posted April 22, 2010 Share Posted April 22, 2010 jakies wytyczne co do zdjecia lamp? zdejmowales? zdroowka! Zdejmowałem. Jak w każdym samochodzie, ja sobie odkręciłem cały prawy boczek bagażnika, żeby mieć wygodniej. Potem odpiąłem kable z żarówkami i odkręciłem lampę. Tylko przy wyjmowaniu uważaj i rób to powoli bo uszczelka potrafi się do karoserii przykleić. Żebyś jej nie zerwał. Całość zajęła mi 30-40 min. Powodzenia. :wink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yacho Posted April 23, 2010 Author Share Posted April 23, 2010 w ramach wyczerpania tematu: - tylne lampy przykrecone sa na 5 srubek (klucz 8 ). po odkreceniu 4-rech lampa nie dawala sie wyjac , dostep do niektorych jest prawie zaden wiec dobrze miec dosyc dlugi klucz typu "rurkowego". - jesli przeciek jest przez uszczelnienie lampy to widac to dokladnie na czarnym kicie uszczelniajacym (piasek, woda, wilgoc) po oderwaniu lampy od nadwozia. - uzylem silikonu ale NEUTRALNEGO! zeby nie zjadl blachy (kwas octowy w zwyklych silikonach) nie oszczedzajac tuby :wink: - napewno warto "psiuknac" cos w kostki elektryczne od lamp bo u mnie styki zaczynaly juz sniedziec od wilgoci. tyle skrocie. czekam na deszcz albo kase na myjnie zdroooowka! Link to comment Share on other sites More sharing options...
GRAF Posted April 23, 2010 Share Posted April 23, 2010 dobry jest tez klej do wklejania szyb lub sredni plaski srubokret i mlotek Link to comment Share on other sites More sharing options...
ToLa Posted January 31, 2015 Share Posted January 31, 2015 Panowie podnoszę temat , u mnie co jakiś czas właśnie pokazuje się woda w wnęce na koło zapasowe . Uszczelki klapy wyglądają ok , bagażnik suchy tylko woda w kole zapasowym, możecie pokazać jakieś zdjęcia dokładnie które miejsca uszczelniacie w lampach ? no chyba że są jeszcze jakieś inne możliwości dostawania się tam wody . Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirkdiggler Posted January 30, 2016 Share Posted January 30, 2016 Panowie Do uszcelnienia lamp tylnych nalezy uzyc uszczelniacza na bazie kauczuku butylowego. To nigdy nie stwardnieje i zawsze bedzie takie ciagnace i uszczelniajace. Tak robilo fhi w gc8. Link to comment Share on other sites More sharing options...
v-max Posted January 30, 2016 Share Posted January 30, 2016 Ja zastosowałem uszczelkę gumową samoprzylepna do uszczelnienia okien i działa wysmienicie Link to comment Share on other sites More sharing options...
niebieskiultras Posted January 31, 2016 Share Posted January 31, 2016 Panowie Do uszcelnienia lamp tylnych nalezy uzyc uszczelniacza na bazie kauczuku butylowego. To nigdy nie stwardnieje i zawsze bedzie takie ciagnace i uszczelniajace. Tak robilo fhi w gc8. Gdzie to kupiłeś ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bone Posted January 31, 2016 Share Posted January 31, 2016 W każdym aucie robiłem uszczelkę z maty pod akwarium - koszt to jakieś śmieszne grosze, a działa jak nowa uszczelka i nie ma problemu z sylikonem i ciągnącymi masami Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts