Jump to content

Wymiana rozrządu w Imprezie 2.0 GL '97

area

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich

:?: Chciałbym zapytać znawców po jakim przebiegu należy wymienić rozrząd i paski wieloklinowe w silniku 2.0.W książce serwisowej wpisane jest 150 tys. km. , a instrukcji obsługi że co 100 tys. lub cztery lata :?:

Obie książki są po francusku(nie znam tego języka)więc może czegoś nie zrozumiałem właściwie.

Czy wyrażnie słyszalny szum tylnego napędu jest normalnym objawem jego działania.(auto ma 86 tys km. przebiegu).

Proszę o poradę.

Pozdrawiam

(nowicjusz w Subaru)

Posted

JEzeli auto jest z polski - 100 tys. km.

Jezeli auto ma cofany licznik- lepiej to zrobic zaraz

Zaleca sie wymiane rowniez rolek, ale chyba najlepiej jezeli pojedziesz do warsztatu i ocenia w jakim sa one stanie. Szumienie tylnego mostu raczej nie jest normalne, ale moze to byc kwestia nawet opon.

Posted

Dzięki za informacje...

Samochód jest ze Szwajcarii i licznik nie jest cofany(są wpisy dot.przeglądów w tym kraju (ostatni w 2004 r po 70tys.km w wieku 7 lat !!!! ale nie wyszczególnione jest co było robione).Co do szumu tylnego mostu to przestaje byc słyszalny przy prędkościach powyżej 90 km/h-zagłusza go dżwięk silnika.

Ale słychać go np przy zjazdach z wyłączonym biegiem.Czy można sprawdzić poprawne działanie mostu np poprzez ocenę jego ciepłoty?

Konkretnie czy po kilkukilometrowej przejażdżce zimą może być on już ciepły?

Pozdrawiam

(nowicjusz w Subaru)

Posted

Coś o stanie może powiedizeć wymiana oleju i stan obecnego. Poza tym to nie wiem, może jak fachowiec zmaca luzy to coś powie....?

• Ojciec Założyciel
Posted

Wymiana rozrządu po 100.000 km.

Przy nadmiernym luzie dyferencjał zazwyczaj "śpiewa" :wink:

Szum może racze wskazywać na łożyska.

Najprostsa metoda wstępnej oceny - czy odgłos zmienia się w zależności od obciążenia (= połozenie pedału gazu):

- tak : elementy przenoszące napęd

- nie : odwrotnie.

Pozdrowienia

Posted

Dzięki !

huczenie mostu narasta w miarę wzrostu prędkości pojazdu (nawet na wolnym biegu) i niezalezne jest od położenia pedału gazu,toru jazdy czy hamowania.Może jestem nieprzyzwyczajony do napędu 4x4.Wcześniej miałem Vectrę i takiego objawu nie było.

Posted

Wcale nie musi być most. Tak jak już napisane mogą to być łożyska jak również całkiem starte klocki hamulcowe (tak było ostatnio u mnie - jak się skończyły huczało cały czas).

Posted

cześć.

mój ma 143 tysiące teraz i nic a nic nie szumi, paski wymieniliśmy zaraz po kupnie, przy stanie 138 tys. (kiepska sprawa - trzeba wyciągać chłodnicę jak się ma klimę)

a jakiego masz? bo ja też '97 :) instrukcję obsługi mam po niemiecku. gdyby coś Cię z niej interesowało (tzn. jeśli znasz niemiecki) zapraszam do NDG :)

pozdrawiam!

Posted

Cześć

BK chciałbym skorzystać z propozycji przyjazdu do NDG.Podaj jakiś kontakt (może SMS-em).Mój nr 505050227.

Pozdrawiam

Posted
cześć.

mój ma 143 tysiące teraz i nic a nic nie szumi, paski wymieniliśmy zaraz po kupnie, przy stanie 138 tys. (kiepska sprawa - trzeba wyciągać chłodnicę jak się ma klimę)

a jakiego masz? bo ja też '97 :) instrukcję obsługi mam po niemiecku. gdyby coś Cię z niej interesowało (tzn. jeśli znasz niemiecki) zapraszam do NDG :)

pozdrawiam!

A czego nie da sie zrobic, odkrecic bez sciagania chodnicy z klimy, bo wlasnie sie przymierzam do wymiany rozrzadu i w instrukcjach sciagnietych z netu nic nie pisza o sciaganiu chlodnicy

• Ojciec Założyciel
Posted

Właściciel Browaru:

elementy nie przenoszące napędu.

Pragnę zauważyć, że napęd z reguły przenosi elementy w inne miejsca - taka to już charakterystyka samochodu :wink:

Podobnie jak browar niejednokrotnie przenosi duszę w inne sfery - ale to już O.T. :P

Pozdrowienia

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...