Skocz do zawartości

Co włożyć do garnka ... co macie dziś na obiad?


Aga

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam na obiad chleb razowy z rybą z puszki

Jak z rybą do dla pingwina chyba nie źle. ;)

Jak nie używasz masła, to skrapiaj sobie pieczywo dobrą oliwą z oliwek. Ale uważam, że masło to podstawa w kuchni, oczywiście nie do smarowania chleba (sam praktycznie go nie jem), ale do sosów, albo do mięs w połączeniu z oliwą, lub na koniec smażenia.

Kiedyś słyszałem od jednego profesjonalisty: jak chcesz, żeby było dobre, dodaj masła, a jak chcesz żeby było jeszcze lepsze- dodaj więcej masła. ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Adi, krewetki mi chodzą po głowie od kiedy je na fb zobaczyłam ;)

Aga, połowa sukcesu to dobry produkt. Jak chcesz to mogę poradzić, gdzie kupić te, których używam.

Mam jeszcze kilka ciekawych pomysłów z nimi właśnie i sukcesywnie będę wrzucał na stronę. :)

 

Czasami robię w domu przyjęcia krewetkowe, mamy sporo radochy ze znajomymi. :drool:

 

KamilP, ja jestem od treści, logo zostało mi zaproponowane i je zaakceptowałem. W założeniu miało być proste i łatwe do zapamiętania. Co rozumiesz przez słowo "fatalne"?

Edytowane przez Adi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak kobieta chce to ja zawsze na posterunku. ;)

 

Ostatnio kupuje w: http://www.kuchniesw...l/oddzialy.html

W ich Gdańskim oddziale na Oliwskiej.

To są Black Tiger 16/20 w pancerzach w bloku 1,8 kg.

Przetestowałem chyba wszystko, co jest dostępne w PL i te wiodą zdecydowany prym. Są mrożone w bloku, więc nie ma szans na podsuszone sztuki, wszystkie są idealnie chrupkie i soczyste. W bloku jest ich 70-80 szt. a cena to tylko niecała stówka.

Edytowane przez Adi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

fajny przepis, robiłem podobnie, ale zamiast posypywać słodką papryką posiekałem i razem z czosnkiem wrzuciłem chili i nie dolewałem śmietanki też polecam taką wersję

Pewnie w mniej więcej w ten sposób?:

http://www.kulinarna...film.php?id=152

Filmy z krewetkami mają niewielką część wspólną z wstępnej obróbki.

 

Takie robię najczęściej.

 

Fajnie, że w Olsztynie są, mają dużo ciekawych rzeczy :)

Edytowane przez Adi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pewnie w mniej więcej w ten sposób?

W zasadzie bliżej tego pierwszego sposobu, bo na oliwie, z pietruszką i winem :) Próbowałem odtworzyć smak z Hiszpanii i prawie się udało, sosik był z tego fajny, ale krewetki tradycyjnie przesmażyłem(aczkolwiek tylko te mniejsze sztuki) :facepalm:

Następnym razem spróbuję tego przepisu ze śmietanką :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

brt, tylko kup właściwy produkt, zobaczysz różnicę. I życzę smacznego.

Ja musze trochę odpuścić, przez moją stronę jest mnie 5 kg więcej w ciągu ostatnich 2 tygodni :facepalm: . Będę chyba gotował i tylko częstował przez najbliższe dni. :blush:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

brt, tylko kup właściwy produkt, zobaczysz różnicę. I życzę smacznego.

to podstawa, te z lidla niby były świeże(w sensie, że nigdy nie mrożone), w pancerzach, miały wszystkie oczy(czytałem, że na kiepskich hodowlach urywają krewetkom oczy?) :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

te z lidla niby były świeże

Pewnie były świeże, ale podstawowe pytanie: jaki miały kolor?

 

Mnie często przeraża data ważności produktu w marketach. Kupiłem w Lidlu doradę, która miała jeszcze tydzień ważności, a mięso utraciło już swoją naturalną sprężystość.

Wg mnie lepiej kupić wyselekcjonowany produkt mrożony wysokiej jakości, niż "świeży" z marketowego wydania.

 

czytałem, że na kiepskich hodowlach urywają krewetkom oczy?)

Oczy, czy całe głowy? :blink:

Biedne krewetki, takie Jurandy normalnie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...