Jump to content

Iskierka

marek790

Recommended Posts

Czy to normalne?

Wieczorem odkryłem, że przesuwając np. śrubokrętem po przewodzie WN a końcówką dotykając bloku silnika da się na końcu śruibokręta zauważyć lekką niebieską iskierkę.

Tak jest na każdym przewodzie WN.

Dodam, że przewody mają 3 m-ce a w aucie jest LPG.

carfit, można zatem przewody czymś owinąć-zaizolować?
tak, ............ bandazem, koniecznie elastycznym :wink: :mrgreen:

A tak poważnie to nie, jedynie wymiana na nowe :cool:

Ja ma podobnie ale tylko jak jest strasznie ciemno i pryskam sprayem z wodą na przewody. To wygląda tak jakby powietrze jonizowało się wokół przewodów. W porównaniu do właściwej iskry to można powiedzieć że one w ogóle nie istnieją, na nowych oryginalnych jest to samo. Miałem kiedyś walnięte przewody ale nie w Subaru. Tam normalnie było słychać że iskra przeskakuje a tutaj zero efektów dźwiękowych.

hehe, masz racje że dziwnie to wygląda. Miałem problem z silnikiem i próbowałem sprawdzić czy to nie wina kabli. Aby spotęgować efekt popryskałem wodą ;) Też zastanawiałem się nad tymi iskierkami i kupiłem oryginalne kable. Zainstalowałem i nic kompletnie się nie zmieniło.

GeOrGe, mi ten problem powraca co jakiś czas. Też nie wiem co to i skad to szarpanie na małych obrotach. Teraz zaizolowałem przewody wzmocnioną taśmą. Idę zobaczyć jak to się będzie miało do ich przebijania.

Pryskanie spryskiwaczem na przewody po ciemku, to stary sposób sprawdzenia w jakiej kondycji są przewody. Tak samo tracą iskrę jak jest wilgotne powietrze. Przeskok iskry eliminuje takie kable. Nadają się tylko na wymianę. To nie jest normalny objaw.