turdziGT Posted January 7, 2008 Share Posted January 7, 2008 Mam taki maly problem Musze dolac olej do skrzyni biegow ale nie chce przedobrzyc i potrzebuje informacji ile oleju miesci sie miedzy znaczkiem min. a max. na bagnecie a takze jakie parametry ma mityczny Shell ktorego nigdzie nie da sie dostac :roll: Link to comment Share on other sites More sharing options...
eddie_gt4 Posted January 7, 2008 Share Posted January 7, 2008 Mam taki maly problem Musze dolac olej do skrzyni biegow ale nie chce przedobrzyc i potrzebuje informacji ile oleju miesci sie miedzy znaczkiem min. a max. na bagnecie a takze jakie parametry ma mityczny Shell ktorego nigdzie nie da sie dostac :roll: obawiam sie, ze nikt Tobie dokladnie nie odpowie... ja bym tam dolewal malymi dawkami (po jakichs 50ml), za kazdym razem sprawdzajac poziom co masz na mysli piszac o tym mitycznym Shell'u? najlepiej dolac takiego oleju, jaki masz teraz zalany... a jezeli nie wiesz, co masz, to lej to, co zaleca producent :grin: Link to comment Share on other sites More sharing options...
turdziGT Posted January 7, 2008 Author Share Posted January 7, 2008 co masz na mysli piszac o tym mitycznym Shell'u? najlepiej dolac takiego oleju, jaki masz teraz zalany eddie_gt4, no wlasnie to ze wszyscy go zalecaja a nik nie wie jak sie dokladnie nazywa :roll: i wlasnie jego mam zalanego i musze go tu dokupic a nie znam jego parametrow.Mze ktos rzuci jakis link kiedys o nim bylo ale nie szukajka wypluwa milion stron i ciezko mi cos znalesc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hogi Posted January 7, 2008 Share Posted January 7, 2008 takze jakie parametry ma mityczny Shell Shell Spirax HD gear oil, 85W90 Shell Helix Racing Gear Oil 75W-90 http://www.shell-racing.com.au/shrgo_75w90.cfm Link to comment Share on other sites More sharing options...
turdziGT Posted January 7, 2008 Author Share Posted January 7, 2008 85W90 a jak sie dokladnie nazywa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam. Posted January 7, 2008 Share Posted January 7, 2008 shell spirax jesli dobrze pamietam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hogi Posted January 7, 2008 Share Posted January 7, 2008 Ale na stronie ROMIKO takie coś znalazłem: Produkty Samochodowe>Oleje przekładniowe Link to comment Share on other sites More sharing options...
Legacy96 Posted January 7, 2008 Share Posted January 7, 2008 Olej ten to: Shell Gear SL 80W-90 Olej do przekładni ręcznych Subaru montowanych w modelach Legacy i Impreza. API GL-5. Gęstość w temp. 15°C kg/m3 902 Temp. zapłonu COC °C minimum 165 Temp. płynięcia °C maximum -45 Lepkość kinemat. mm2/s (cSt) w temp. 40°C 99,0 Lepkość kinemat. mm2/s(cSt) w temp. 100°C 14,9 Wskaźnik lepkości 157 Dane z netu... wystarczy wpisac nazwe oleju i "cena" w google i juz wiesz gdzie kupic. Link to comment Share on other sites More sharing options...
turdziGT Posted January 7, 2008 Author Share Posted January 7, 2008 GEAR SL 80W-90 Najwyższej jakości olej do układów przeniesienia napędu. API GL-5, Spełniający wymagania Subaru. o i o ten chyba chodzi dzieks.To teraz tylko musze kupic z litr :wink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba Posted January 7, 2008 Share Posted January 7, 2008 turdziGT, jak w skrzyni jest za malo oleju to az tak bardzo nie przeszkadza jak w silniku. Natomiast jak jest za duzo to bardzo zle, bo olej zacznie sie pienic, a powietrze nie smaruje za dobrze zebatek. Jak masz przy dolnej kresce to nie kombinuj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
turdziGT Posted January 7, 2008 Author Share Posted January 7, 2008 Kuba, no wlasnie sek w tym ze znow juz sam nie wiem bo wczoraj sprawdzilem na cieplym i wydawalo mi sie ze jest min. a dzisiaj na zimnym to wydaje mi sie ze bagnet jest mokry az do maxa :roll: wiec juz sam nie wiem Link to comment Share on other sites More sharing options...
eddie_gt4 Posted January 7, 2008 Share Posted January 7, 2008 Kuba, no wlasnie sek w tym ze znow juz sam nie wiem bo wczoraj sprawdzilem na cieplym i wydawalo mi sie ze jest min. a dzisiaj na zimnym to wydaje mi sie ze bagnet jest mokry az do maxa :roll: wiec juz sam nie wiem turdziGT, nie kombinuj - jezeli jest max w zimnym aucie, to jest jak najbardziej ok (juz pisalem, ze wg. manual'a na zimnym niepowinno byc wyzej niz max) p.s. u mjei tak samo - na cieplym ledwie min, na zimnym - stabilny max :razz: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kruk Posted January 7, 2008 Share Posted January 7, 2008 Jak będzie oleju w skrzyni za dużo to go wyrzuci górą przez odpowietrznik. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.