Skocz do zawartości

kawior...pasztet


Ninja

Rekomendowane odpowiedzi

My tu kawior ten...kawior tamten

Pasztet to...pasztet tamto...

 

to moze napisze co to kawior i pasztet. :mrgreen:

 

Kawior - solona ikra ryb jesiotrowatych. Ogólnie jednak kawiorem nazywa się ikrę również innych, mniej cennych ryb.

Czarny kawior - szlachetna odmiana kawioru. Gatunek i jakość czarnego kawioru ocenia się na podstawie wielkości jego ziaren i koloru oraz gatunku ryb, z których został otrzymany.

Najcenniejszy jest ten o jak największych i jak najjaśniejszych ziarnach, zwłaszcza srebrzysto-czarnych lub szaro-brązowych, lekko błyszczących, o regularnej wielkości, nieposklejanych i z jak najmniej intensywnym rybim zapachem. Największym prestiżem wśród czarnych kawiorów cieszy się ten pozyskiwany z bieługi, nieco niżej oceniany jest kawior z jesiotra zachodniego , na trzecim miejscu plasuje się kawior z siewrugi (jesiotra gwiaździstego) a najniżej ceniona jest ikra sterleta.

Do przygotowania kawioru ziarnistego nadaje się jedynie w pełni dojrzała ikra. Prawidłowe solenie kawioru sprawia, że jego ziarenka pozostają w całości i nie zlepiają się. Najlepszy kawior ziarnisty rozdzielany jest do puszek (0,5-1,8 kg) lub do słoików, jest on też stosunkowo najmniej słony (waga soli w masie całości nie powinna przekraczać 5%). Jeśli po otwarciu puszki powierzchnia kawioru będzie gładka jak lustro, a zdjęta pokrywka będzie sucha i bez przylepionych ziarenek, znaczy to, że produkt jest najwyższej jakości.

Bardziej słony i mniej wykwintny jest kawior beczkowy, produkowany wyłącznie na rynek zewnętrzny. Zawartość soli w jego wypadku wynosi około 10%.

Ze świeżej ikry, która jednak nie nadaje się do otrzymania kawioru ziarnistego, można wyprodukować kawior prasowany. Jego solenie odbywa się w specjalnej solance, podgrzanej do temperatury 40°C, a po sprasowaniu podobnie jak kawior ziarnisty jest on pakowany w puszki.

Pasztet – potrawa przyrządzana z jednolitej masy przygotowanej z surowego, gotowanego lub pieczonego mięsa, podrobów, drobiu, dziczyzny, warzywa, grzybów, ryb lub sera. W celu połączenia rozdrobnionych składników dodaje się jajka, bułkę tartą lub mąkę. Pasztet doprawia się pieprzem, imbirem, gałką muszkatołową, solą, cukrem i aromatycznymi alkoholami. Masę piecze się, także w kąpieli wodnej, w cieście lub bez. Pasztet podaje się na ciepło lub zimno jako przystawkę lub danie obiadowe, wraz z sosami i marynatami.

 

Pasztety przyrządzano już w starożytnym Rzymie, ale współcześnie używane przepisy pochodzą z Francji. Francuscy pasztetnicy cieszyli się sławą od XVII w i pracowali na dworach królewskich oraz szlacheckich również w Polsce.

 

W języku potocznym pasztetem określa się człowieka brzydkiego i nieschludnego.

 

 

 

 

Przemeq, jestes czarnym Kawiorem? :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 50
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Dzisiaj kawior to żaden rarytas... :wink:

 

Trzeba pomyśleć o bardziej egzotycznych cudach kuchni :cool:

 

Może trufle? :twisted:

Trufla (Tuber) - jadalny grzyb należący do workowców. Trufle to grzyby podziemne mykoryzowe występujące na prawie wszystkich kontynentach. Jednak najczęściej zbiera się je w północnych Włoszech, południowej Francji oraz na chorwackim półwyspie Istria. Rosną 10-13 cm pod ziemią i pasożytują na korzeniach drzew (najczęściej dębu, lipy, topoli, wierzby).

 

Mają ogromną wartość, cena niektórych gatunków porównywalna jest ze złotem (3600 euro za kilogram w 2007). Jest to spowodowane ich walorami smakowymi i owocowym aromatem oraz trudnością ich zdobycia. Owocniki trufli znajdują się pod ziemią, więc do ich poszukiwań wykorzystuje się czuły węch psów lub teraz już rzadziej świń. Całoroczny zbiór trufli w Europie wynosi ok. 90 ton.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wprawdzie jeszcze nie zaczęłam robić zakupów na tegoroczne święta, ale będę Cię mieć na uwadze ;)

 

No to najwyzszy czas zaczac, bo jak sie forumowicze rzuca na ten Twoj pasztet i kazdy bedzie chcial kawalek, to bedziesz musiala chyba z 80kg zrobic... Barbie -do boju! :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...