Ninja Opublikowano 9 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2007 My tu kawior ten...kawior tamten Pasztet to...pasztet tamto... to moze napisze co to kawior i pasztet. Kawior - solona ikra ryb jesiotrowatych. Ogólnie jednak kawiorem nazywa się ikrę również innych, mniej cennych ryb. Czarny kawior - szlachetna odmiana kawioru. Gatunek i jakość czarnego kawioru ocenia się na podstawie wielkości jego ziaren i koloru oraz gatunku ryb, z których został otrzymany. Najcenniejszy jest ten o jak największych i jak najjaśniejszych ziarnach, zwłaszcza srebrzysto-czarnych lub szaro-brązowych, lekko błyszczących, o regularnej wielkości, nieposklejanych i z jak najmniej intensywnym rybim zapachem. Największym prestiżem wśród czarnych kawiorów cieszy się ten pozyskiwany z bieługi, nieco niżej oceniany jest kawior z jesiotra zachodniego , na trzecim miejscu plasuje się kawior z siewrugi (jesiotra gwiaździstego) a najniżej ceniona jest ikra sterleta. Do przygotowania kawioru ziarnistego nadaje się jedynie w pełni dojrzała ikra. Prawidłowe solenie kawioru sprawia, że jego ziarenka pozostają w całości i nie zlepiają się. Najlepszy kawior ziarnisty rozdzielany jest do puszek (0,5-1,8 kg) lub do słoików, jest on też stosunkowo najmniej słony (waga soli w masie całości nie powinna przekraczać 5%). Jeśli po otwarciu puszki powierzchnia kawioru będzie gładka jak lustro, a zdjęta pokrywka będzie sucha i bez przylepionych ziarenek, znaczy to, że produkt jest najwyższej jakości. Bardziej słony i mniej wykwintny jest kawior beczkowy, produkowany wyłącznie na rynek zewnętrzny. Zawartość soli w jego wypadku wynosi około 10%. Ze świeżej ikry, która jednak nie nadaje się do otrzymania kawioru ziarnistego, można wyprodukować kawior prasowany. Jego solenie odbywa się w specjalnej solance, podgrzanej do temperatury 40°C, a po sprasowaniu podobnie jak kawior ziarnisty jest on pakowany w puszki. Pasztet – potrawa przyrządzana z jednolitej masy przygotowanej z surowego, gotowanego lub pieczonego mięsa, podrobów, drobiu, dziczyzny, warzywa, grzybów, ryb lub sera. W celu połączenia rozdrobnionych składników dodaje się jajka, bułkę tartą lub mąkę. Pasztet doprawia się pieprzem, imbirem, gałką muszkatołową, solą, cukrem i aromatycznymi alkoholami. Masę piecze się, także w kąpieli wodnej, w cieście lub bez. Pasztet podaje się na ciepło lub zimno jako przystawkę lub danie obiadowe, wraz z sosami i marynatami. Pasztety przyrządzano już w starożytnym Rzymie, ale współcześnie używane przepisy pochodzą z Francji. Francuscy pasztetnicy cieszyli się sławą od XVII w i pracowali na dworach królewskich oraz szlacheckich również w Polsce. W języku potocznym pasztetem określa się człowieka brzydkiego i nieschludnego. Przemeq, jestes czarnym Kawiorem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niumen Opublikowano 9 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2007 Czytasz w moich myślach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ninja Opublikowano 9 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2007 taką juz mam kawiorową umiejetność...jak to Ninja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lemon prince Opublikowano 9 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2007 oo ninja wikipedię odkrył :razz: :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Simon Opublikowano 9 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2007 Ninja, zadzwon pod numer, ktory masz w ilosci postow Posty: 997 i przekaz im te rewelacje. Nagroda: 10 lat izolatki. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIKKI Opublikowano 9 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2007 A widzisz... myślałem, że ja jestem paszteciarz, a jednak jestem pasztetnik :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogs Opublikowano 9 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2007 Dzisiaj kawior to żaden rarytas... :wink: Trzeba pomyśleć o bardziej egzotycznych cudach kuchni :cool: Może trufle? Trufla (Tuber) - jadalny grzyb należący do workowców. Trufle to grzyby podziemne mykoryzowe występujące na prawie wszystkich kontynentach. Jednak najczęściej zbiera się je w północnych Włoszech, południowej Francji oraz na chorwackim półwyspie Istria. Rosną 10-13 cm pod ziemią i pasożytują na korzeniach drzew (najczęściej dębu, lipy, topoli, wierzby). Mają ogromną wartość, cena niektórych gatunków porównywalna jest ze złotem (3600 euro za kilogram w 2007). Jest to spowodowane ich walorami smakowymi i owocowym aromatem oraz trudnością ich zdobycia. Owocniki trufli znajdują się pod ziemią, więc do ich poszukiwań wykorzystuje się czuły węch psów lub teraz już rzadziej świń. Całoroczny zbiór trufli w Europie wynosi ok. 90 ton. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimof Opublikowano 9 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2007 To ja po pasztetowemu podam tylko, że wole naszego polskiego orł tfu kurczaka w panierce :cool: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie Opublikowano 9 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2007 Skoro o kulinariach, to najlepsze trufle na świecie to robi moja siostra. O takie o. A pasztet robię co roku na święta. W zeszłym roku letko przegłam, wyszło 8kg :shock: Z kawiorem natomiast mam problem. Nie mogę znaleźć róziowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIKKI Opublikowano 9 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2007 ...A pasztet robię co roku na święta... Prawdziwa Pasztetniczka :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie Opublikowano 9 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2007 ba :cool: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemeq Opublikowano 9 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2007 Przemeq, jestes czarnym Kawiorem? Co najwyżej Czarnym Alibabą . PS. Dobry pasztet nie jest zły 8). barbie - jak Ci znów za dużo wyjdzie, daj znać 8). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
owoc666 Opublikowano 9 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2007 PS. Dobry pasztet nie jest zły 8) . Ale nie ten "sklepowy" :roll: ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie Opublikowano 9 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2007 barbie - jak Ci znów za dużo wyjdzie, daj znać 8). Wprawdzie jeszcze nie zaczęłam robić zakupów na tegoroczne święta, ale będę Cię mieć na uwadze Ale nie ten "sklepowy" :roll: ... Znaczy musisz, dziecię drogie, wpaść na święta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Simon Opublikowano 9 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2007 Wprawdzie jeszcze nie zaczęłam robić zakupów na tegoroczne święta, ale będę Cię mieć na uwadze No to najwyzszy czas zaczac, bo jak sie forumowicze rzuca na ten Twoj pasztet i kazdy bedzie chcial kawalek, to bedziesz musiala chyba z 80kg zrobic... Barbie -do boju! :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie Opublikowano 9 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2007 ojezuniu. Ale ja na święta wyjeżdżam zawsze z Warsiawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
owoc666 Opublikowano 9 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2007 Znaczy musisz, dziecię drogie, wpaść na święta U mnie w domu też jest fachowy... 8) A wpaść - wpadnę, tylko może nie na święta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witek Opublikowano 9 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2007 Jak ja nie lubię pasztetu.... nie przepadam za kawiorem... nic tylko trufle mi zostają czas zacząć sobie samemu robić pizzę funghi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie Opublikowano 9 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2007 A wpaść - wpadnę, tylko może nie na święta? Ale do mnie? :shock: Na pasztet? :shock: To bądź uprzejm się zapowiedzieć, bo inaczej będzie końserwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azrael Opublikowano 9 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2007 barbie, riobisz spotia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Simon Opublikowano 9 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2007 Ale ja na święta wyjeżdżam zawsze z Warsiawy To bardzo dobrze. Forumowicze mieszkaja takze i poza Warszawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie Opublikowano 9 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2007 Azrael, ja nie wiem o co chodzi. Ja myślałam że my tu o gotowaniu, a wychodzi, że muszę jaki katering uruchomić Simon1, tam, gdzie ja wyjeżdżam Subaru nie widziałam Plotki krążą, że do Pniewnika kiedyś dojechały, twierdząc, że to Węgrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kashmere Opublikowano 9 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2007 a wychodzi, że muszę jaki katering uruchomić barbie, sprawdzalem: strona kebabubarbie.pl jest wolna do wykupienia w promocyjnej cenie od 9,90 zł. nic tylko zakladac biznes :cool: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
owoc666 Opublikowano 9 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2007 Ale do mnie? :shock: Na pasztet? :shock: To bądź uprzejm się zapowiedzieć, bo inaczej będzie końserwa Się zapowiem 8). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Simon Opublikowano 9 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2007 Simon1, tam, gdzie ja wyjeżdżam Subaru nie widziałam Cale szczescie, ze to ze ich nie widzialas nie musi oznaczac, ze ich tam nie ma (nie bedzie) Pamietaj, z subaru jest jak z pszczolami -nigdy nic nie wiadomo. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się