Jump to content

EyeSight awaria


Recommended Posts

Dziś w drodze do domu (pierwsze w tym roku mrozy - ok. minus 2 ) zaświeciły się:  komunikat "EyeSight" na zółto oraz  m-in. lampka "Check engine" . Potem komunikat "EyeSight Off Check manual". Sprawdziłem bezpiecznik odpowiadający za EyeSight - jest OK. Co może być przyczyną tej sytuacji i co mogę jeszcze sam sprawdzić/zrobić ? Czy jednak konieczna  będzie wizyta w ASO ?

Link to comment
Share on other sites

Eyesight nie działa przez check engine zawsze. więc skup się na check engine. Prawilnie powinieneś odczytać błędy z silnika. Możesz to zrobić w ASO lub najtańszym interfacem diagnostycznym na obd2. Bez kodu błędu to wróżenie z fusów bo powodów może być miliony. Możesz odpiąć akumulator na chwile i podłaczyć, część błędów może zniknąć tak, że odpalisz i będzie okej. Ale zapewne po chwili znowu się pojawią.

Link to comment
Share on other sites

29 minut temu, bombelllooo napisał(a):

Eyesight nie działa przez check engine zawsze. więc skup się na check engine. Prawilnie powinieneś odczytać błędy z silnika. Możesz to zrobić w ASO lub najtańszym interfacem diagnostycznym na obd2. Bez kodu błędu to wróżenie z fusów bo powodów może być miliony. Możesz odpiąć akumulator na chwile i podłaczyć, część błędów może zniknąć tak, że odpalisz i będzie okej. Ale zapewne po chwili znowu się pojawią.

 

2x dokładnie tak
sprawdzić błędy silnika

Link to comment
Share on other sites

W dniu 18.11.2022 o 18:38, Zbigniew Krasowski napisał(a):

Dziś w drodze do domu (pierwsze w tym roku mrozy - ok. minus 2 ) zaświeciły się:  komunikat "EyeSight" na zółto oraz  m-in. lampka "Check engine" . Potem komunikat "EyeSight Off Check manual". Sprawdziłem bezpiecznik odpowiadający za EyeSight - jest OK. Co może być przyczyną tej sytuacji i co mogę jeszcze sam sprawdzić/zrobić ? Czy jednak konieczna  będzie wizyta w ASO ?

 

W tego typu przypadkach zawsze rekomendujemy wizytę w serwisie. Ogólne sprawdzenie za pośrednictwem programu diagnostycznego poszczególnych systemów pomoże w odpowiedzi na pytanie, co było przyczyną zapalenia się kontrolek diagnostycznych. Dodatkowo na uwagę zasługuje informacja, że na taki stan rzeczy ma również wpływ poziom napięcia, a wiec stan akumulatora/akumulatorów. 

pozdr

DT

   

Link to comment
Share on other sites

W dniu 18.11.2022 o 18:38, Zbigniew Krasowski napisał(a):

 Sprawdziłem bezpiecznik odpowiadający za EyeSight - jest OK. 

Moze nic w sprawie nie podmoze ale.

A propo bezpieczników kiedyś u swata z w raiderze husqwarny zanikał co jakiś czas wyświetlacz, serwis przyjeżdżał dwa razy, wymienili cały wyświetlacz, zaktualizowali soft i jak było tak i zostało, któregoś razu zajrzalem sam do rajdera i oczywiście pierwsze co to bezpiecznik?  Wzrokowo bezpieczniki ok lecz na wszelki wypadek wymienilem na nowe i...do tej pory wszystko działa. Bezpiecznik miał w środku tzw "zimny lut". Zdaża się rzadko ale....

 

 

Edited by Derek
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

W poprzednim aucie (xv) często po regulacji gazu pojawiał się check engine i odcinało tempomat. Szybka wizyta u gazownika i po temacie. 
Dziś stało mi się to samo w Outbacku. Wyskoczył check engine i odcięło eyeside wiec zakładam że to analogiczna sytuacja. Jutro jadę do gazownika wiec się przekonam :)

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Co do tego błędu zapewne chodzi o to co mi się czasem pojawia - objawy podobne [załączam widok ekranu z telefonu program Torque]. Mam od czasu do czasu, albo kasuję od razu ANCELEM , albo czekam aż zniknie sam.

Na błędach się nie zamian, ale może ktoś mądrzejszy się wypowie co to za ustrojstwo.

1673467859140.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
W dniu 11.01.2023 o 21:14, HenryKruse napisał(a):

Co do tego błędu zapewne chodzi o to co mi się czasem pojawia - objawy podobne [załączam widok ekranu z telefonu program Torque]. Mam od czasu do czasu, albo kasuję od razu ANCELEM , albo czekam aż zniknie sam.

Na błędach się nie zamian, ale może ktoś mądrzejszy się wypowie co to za ustrojstwo.

1673467859140.jpg


błędy wskazują na uszkodzoną sondę lambda, która działa "ospale" 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...