Jump to content

Czego Wam brakuje w aplikacjach łączących się z OBD2?

Adex77

Recommended Posts

Posted

Cześć,

piszę aplikację na telefon która łączy się z obd2 i chciałbym zapytać o Wasze zdanie, napewno większość tutaj przynajmniej raz próbowała samemu odczytać błędy z samochodu itd korzystając przy tym z aplikacji np. torque pro ,

Chciałbym się zapytać czego Wam brakowało w takich aplikacjach? jak można je udoskonalić?

Z góry dziękuje za każdą odpowiedź :)

Posted

Pytanie co można z nich uzyskać, bo interfejs i wygląd to rzecz drugorzędna.

Podejrzewam, że to co można odczytać w Subaru różni się tym co można odczytać na przykład w BMW. Najważniejsze, żeby aplikacja czytała wszystko co się da i robiła to z możliwie jak najmniejszym marginesem błędu. Wiem, że jest jeszcze w niektórych autach dostęp do opcji komfortu, które można włączać/wyłączać. Jak na przykład składanie lusterek.

A z rzeczy technicznych to aby nie potrzebowała zaraz 2GB RAM i ogólnie aby była lekka. I bez reklam co chwilę, najlepiej w ogóle bez, ale to już Twoja sprawa, bo domyślam się, że za darmo nie robisz. 

Posted

Mnie zawsze przeszkadza opóźnienie w odczycie i prezentacji danych z obu.
Np. RPM - ty dajesz gaz, a zegar jeszcze nic...

Posted

Nie mam doświadczenia jeszcze za bardzo z chociażby FreeSM, ale używałem kiedys INPA do BMW i jak dla mnie, to jest wzór czytelności. Poprawiłbym to jedynie o opcję zapamiętywania najwyższych wartości, oraz o "filmowanie" obrazu, żeby np. podczas testu na drodze nie trzeba był się gapić w monitor, tylko po zatrzymaniu odtworzyć sobie co i jak się działo.

Posted

Prezentacja danych na wykresie w funkcji czasu. W torque da sie ustawić do ostatnich 10 sekund co jest stanowczo za mało. Z drugiej strony automatyczne zaznaczanie peaków jest bardzo przydatne.

4d1ae3aeadab76d280ae012bd80c0ae1.jpg&key

Posted
16 minut temu, MDsuperstar napisał:

@Ptasi0r co Ty masz za AFR 20,41?!?  :biglol:

To screenshot z moich testów apki, jak widać wskazania AFR pozostawiaja troche do życzenia:P

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...