Szymon Koronkiewicz Posted November 16, 2019 Share Posted November 16, 2019 Czy ktoś z was montował hak holowniczy w tym autku? 2001 rocznik czyli autko ma 18 lat. Na co zwracać uwagę, by nie da się orżnąć? Czy mogą wystąpic sytuacje, w których montaż jest niedopuszczalny? Jakie mogą być koszty samego haka i instalacji oraz co trzeba potem zrobić w papierach? Chodzi mi o taki hak, który pozwoli ciągnąć standardowe przyczepki na kategorię B. Link to comment Share on other sites More sharing options...
niebieskiultras Posted November 17, 2019 Share Posted November 17, 2019 (edited) Kupujesz zwykły hak za te 300-400zl z allegro dedykowany do legacy BH. Zdejmujesz zderzak odkrecasz tylną belke zderzaka montujesz hak i wiazke. Potem zderzak. Jedziesz na przegląd Diagnosta sprawdza poprawnosc montazu papiery i homologacje haka. Wystawia papierek I z tym wszystkim jedziesz do starostwa/urzędu miasta do wydziału komunikacji by uzyskać wpis o montażu haka. Możesz montować nawet hak za 1500zł. Różnica jest taka że bedzie miał wiecej bajerów typu wypinana kula lub gniazdo 13 pin. Edited November 17, 2019 by niebieskiultras Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymon Koronkiewicz Posted November 17, 2019 Author Share Posted November 17, 2019 Dzięki! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Teddy26 Posted November 17, 2019 Share Posted November 17, 2019 Możesz również kupić używkę. Na forum kolega @ziom ogłaszał za 150 zł hak do outbacka II - będzie pasował. Ważne żeby hak miał tabliczkę znamionową. Do tego nowe gniazdo z wiązka za ok 30 zł i montujesz. Badanie technicznie to kosz około 50 zł ( już dokładnie nie pamietam). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mirek 67 Posted November 19, 2019 Share Posted November 19, 2019 Witam Mam cały komplet z kombi (dawca- anglik) ale z 2006r. nie wiem czy są różnice. Jak jesteś zainteresowany to mogę coś pomierzyć, bo nie będę montował w swoim aucie. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mirek 67 Posted November 22, 2019 Share Posted November 22, 2019 (edited) Witam Zdjąłem zderzak i pomierzyłem mocowania haka. "Uszy" do mocowania wchodzą do podłużnicy nadwozia (rozstaw zewnętrznych śrub ma 95cm) a tych w podłużnicy jeszcze nie mierzyłem, ale jeżeli te pasują to pozostałe na pewno też. Belka haka ma rozstaw 80cm a sam hak jest przykręcany i do tego jest instalacja z modułem. Zrobiłem przy okazji zdjęcia jak zdjąć zderzak (jak by były potrzebne to wkleję). Edited November 22, 2019 by Mirek 67 błąd ładowania pliku Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mirek 67 Posted November 23, 2019 Share Posted November 23, 2019 Witam Znalazłem na haku homologację - oryginał pod legasia, trochę sfatygowana, ale jest i jeszcze wiązka ze sterownikiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts