Jump to content

STI 2002 bug problem z hamulcem


jacek001
 Share

Recommended Posts

Cześć wszystkim,

Wymieniłem pompę hamulcową i serwo + płyn, ale problem dalej jest. Dziś już drugi raz serce mi podeszło do gardła :/ i zbawienny okazało się pas przeciwległy, na którym na szczęście nic nie jechało - uffff.

Problem polega na tym, że pedał hamulca jest twardy i można powiedzieć, że działa nie tak jak powinien czyli 0/1. Dwa razy po lataniu bokami na rondzie po wciśnięciu hamulca wpadł on w podłogę i hamulca brak, a oczy takie O:O!. Za pierwszym razy po odpuszczeniu i wciśnięciu raz jeszcze zadziałał natomiast dziś chyba za 6 bądź 7 razem dopiero zaskoczył.

Poradźcie co to może być?

 

Link to comment
Share on other sites

Tak - wszystko prawidłowo odpowietrzone, a płyn właściwy.

Link to comment
Share on other sites

2 minuty temu, jacek001 napisał:

Tak - wszystko prawidłowo odpowietrzone (...)

 

W Subarakach inaczej sie odpowietrza niz w wiekszosci aut, wiesz o tym?

Link to comment
Share on other sites

Proponuję  zacząć  od sprawdzenia stanu łożysk i piast  kół przód -   przy  jeździe na łuku w zakręcie rozpychasz klocki, jak podpompujesz pedał wszystko wraca do normy, problem tyczył się  wszystkich STI 5x100. Problem nie występuje przy jeździe na  wprost, tylko po sekwencji  ostrych zakrętów.

 

 

 

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

dokładnie sprawdź łożyska kół przód miałem w sti jedno zużyte a dokładnie jedna bieżnie na łożysko i hamulec był na 2 /3razy sprawdź jeszcze zaworek na serwie ale to byś raczej czul

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Sprawdzili mi na stacji diagnostycznej i powiedzieli, że nic złego tu nie widzę. Pytanie czy bez demontażu na szarpaku też by wyszło?

Link to comment
Share on other sites

nie nie wyjdzie bo łożysko przekręca się pod obciążeniem możesz mieć polowe bieżni na piaście zjechanej i będzie luz na połowie łożyska tego nie zobaczysz bo ten luz podczas jazdy rozpycha klocki naj łatwiej to sprawdzić wejdź do auta na proste naciśnij pedał 2 3 razy klocki się zejdą i będzie hamulec tylko jedz po prostej i za każdym razem będzie a następnie zrób parę zakrętów jeżeli zniknie to sprubuj znowu na prostej jeżeli będzie to łożyska

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Wygląda na to, że to jest to. Dziś rano na placu pojeździłem i przy skrętach 90-180 stopni gubi hamulec zarówno jak się skręca w lewo jak i w prawo. Mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu uda mi się to naprawić bo strach jeździć, a żona zabrała mi Legaca :) Dam znać dokładnie co to było. DZIĘKI ZA CENNE WSKAZÓWKI!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...