Kadrowy Posted December 27, 2012 Share Posted December 27, 2012 (edited) Witam, otóż podczas zbyt szybkiego wejścia w lewy zakręt niedaleko domu, na naprawdę niewielkiej prędkości ale jednak zbyt dużej, bo na ośnieżonej i oblodzonej dróżce z kostki zerwałem przyczepność i uderzyłem pod katem ok 45% do krawężnika w ten właśnie wysoki krawężnik prawym kołem/oponą, twardy i głośny stuk nastąpił - więc myślałem że mi coś urwało - ale ani śladu efektu uderzenia. Nie mniej, przy skręcaniu w lewo, ale przy większej prędkości obecnie czuję dziwny głuchy tłumiony dźwięk od opony, tak jakby było tam inne ciśnienie (choć jest identyczne) albo zgrubienie, obejrzałem koło przy świetle dziennym - nie widać zmian... Dopóki nie wrócimy z małżonką do siebie po świętach muszę z tym jeździć... Ktoś ma jakiś pomysł, co to może być? Edited December 27, 2012 by Kadrowy Link to comment Share on other sites More sharing options...
jurek_k9 Posted January 3, 2013 Share Posted January 3, 2013 sprawdź geometrie kolego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
suberet Posted January 3, 2013 Share Posted January 3, 2013 (edited) sprawdź geometrie kolego. A do tego momentu unikaj skręcania w lewo. A na poważnie, sprawdź też ułożenie opony na feldze, tzn, czy leży równolegle do obwodu felgi. Co prawda bardzo trudno wybić oponę z jej właściwego ułożenia, ale..... Edited January 3, 2013 by suberet Link to comment Share on other sites More sharing options...
eex2 Posted January 3, 2013 Share Posted January 3, 2013 jak nie ma tego efektu przy skręcie w prawo, a jest ylko w lewo to może być także łożysko koła prawego Link to comment Share on other sites More sharing options...
suberet Posted January 4, 2013 Share Posted January 4, 2013 Łożyska to chyba raczej ujawniają swoje uszkodzenia bez względu na kierunek jazdy... Link to comment Share on other sites More sharing options...
siekla Posted January 5, 2013 Share Posted January 5, 2013 niekoniecznie - niekóre oznaki jego końca dają się najpierw we znaki własnie przy wykonywaniu konkretnego manewru Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts