przemekka Opublikowano 26 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Powiem tak. Sposób produkcji tego wina jest dość niekonwencjonalny co wpływa też na jego długowieczność. Ale na twoje gardło byłby jak znalazł. No i nie piłem jeszcze 86 letniego trunku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach1111 Opublikowano 26 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Ja tam słodkie lubię te naturalnie słodkie Tak czy owak ciekawe doświadczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemekka Opublikowano 27 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 (edytowane) Dzień dobry. Melduję, że nie wiem czy nie mam cukrzycy Co do wczorajszych win, to pomimo tego, że były smaczne (oczywiście o ile słodkie wina mogą takie być ), i bardzo stare, mam problem z nazwaniem ich ..... Winami. Są one produkowane w bardzo specyficzny sposób. Winogrona szczepu Pedro Ximenes są zbierane i rozkładane na matach kokosowych do suszenia na słońcu. Z uwagi na specyficzny klimat w Andaluzji, słoneczną pogodę i prawie całkowity brak opadów w lecie, winogrona nie gniją, ale zamieniają się w rodzynki. Następnie na tych matach są warstwowo układane pod prasą, i tłoczony jest z nich sok, który trafia do beczek. Z wytłoczyn natomiast produkowany jest (bliżej nie znaną mi technologią) spirytus, który dodawany jest do soku. Taki "napój" leżakowany jest następnie minimum 25 lat i butelkowany, gdy uznają, że jest już gotowy. Tak więc trudno mówić tu o fermentacji typowej przy produkcji wina. W smaku wina te są mocno słodkie (zawierają do 600g cukru na litr), ale mają też bogate aromaty przede wszystkim suszonych owoców. No i kwasowość i alkohol też robią swoje. Jednak poza zakupem okazjonalnym (np. na jakąś dużą okrągłą rocznicę) chyba nie zdecydowałbym się na zakup. Poza tym nie da się tego wypić dużo, chyba, że ktoś nosi ze sobą insulinę. Edytowane 27 Września 2015 przez przemekka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
subleo Opublikowano 27 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 (edytowane) W smaku wina te są mocno słodkie (zawierają do 600g cukru na litr), ale mają też bogate aromaty przede wszystkim suszonych owoców. No i kwasowość i alkohol też robią swoje. Nie wypiłbym chyba To jest poziom bardzo słodkich miodów pitnych. Ciekawe jaką ma to wino konsystencję? Zresztą czysty miód ma chyba niewiele więcej cukru. Dla przykładu Tokaje mają od 30g/l (Szamorodni) do 150 g/l (Aszu 6 putonów). To są wymagane słodkości minimalne. A i tak 2-3 lampki takich Tokajów i dość. Edytowane 27 Września 2015 przez subleo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach1111 Opublikowano 27 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Przemek,zakupiłeś ten specyfik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemekka Opublikowano 27 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Nie kupiłem. Zresztą będą dopiero dostępne w sklepie u Piotrka. Jeśli chodzi o konsystencję to faktycznie można mieć skojarzenia z miodem, albo z syropem na gardło. Zawartością cukru bliżej mu do esencji tokajskiej, choć ta z kolei nie ma tyle alkoholu. Kolor ma ciemno brązowy, zapach suszonych owoców, kawy, w smaku jest słodkie, ale jak na taką zawartość cukru zbalansowane, natomiast na pewno nie byłbym w stanie upić się tym trunkiem. Ciekawe przeżycie (głównie z racji wieku), ale raczej jednorazowe. Co do Tokajów to polecam, ostatnio coraz częściej produkowane, tokaje wytrawne. Choć stare wytrawne Samorodne też są bardzo ciekawe, tylko nie każdemu podejdą. Dla zainteresowanych http://www.toroalbala.com/index.php/es/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
subleo Opublikowano 27 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Nie kupiłem. Zresztą będą dopiero dostępne w sklepie u Piotrka. Jeśli chodzi o konsystencję to faktycznie można mieć skojarzenia z miodem, albo z syropem na gardło. Zawartością cukru bliżej mu do esencji tokajskiej, choć ta z kolei nie ma tyle alkoholu. Kolor ma ciemno brązowy, zapach suszonych owoców, kawy, w smaku jest słodkie, ale jak na taką zawartość cukru zbalansowane, natomiast na pewno nie byłbym w stanie upić się tym trunkiem. Ciekawe przeżycie (głównie z racji wieku), ale raczej jednorazowe. Co do Tokajów to polecam, ostatnio coraz częściej produkowane, tokaje wytrawne. Choć stare wytrawne Samorodne też są bardzo ciekawe, tylko nie każdemu podejdą. Dla zainteresowanych http://www.toroalbala.com/index.php/es/ Esencja też ma mniej, średnio 200-300 g/l. Ostatnio stałem się wielkim fanem nowoczesnej szkoły tokajskiej, której owocem są m.in. wszystkie wina późnego zbioru. Mimo, że wina mają dużą zawartość cukru, to nie wydaja się bardzo słodkie. Są wręcz lekkie, owocowo-kwiatowe o solidnej kwasowości i niedużej zawartości alkoholu. Dobry wytrawny Tokaj smakuje zacnie, ale o takiego dużo trudniej niż o dobre słodkie, niestety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach1111 Opublikowano 27 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Nie kupiłem. Zresztą będą dopiero dostępne w sklepie u Piotrka. Daj znać po ile to cudo,bo mnie mocno zafascynowałeś Nie kupiłem. Zresztą będą dopiero dostępne w sklepie u Piotrka. Jeśli chodzi o konsystencję to faktycznie można mieć skojarzenia z miodem, albo z syropem na gardło. Zawartością cukru bliżej mu do esencji tokajskiej, choć ta z kolei nie ma tyle alkoholu. Kolor ma ciemno brązowy, zapach suszonych owoców, kawy, w smaku jest słodkie, ale jak na taką zawartość cukru zbalansowane, natomiast na pewno nie byłbym w stanie upić się tym trunkiem. Ciekawe przeżycie (głównie z racji wieku), ale raczej jednorazowe. Co do Tokajów to polecam, ostatnio coraz częściej produkowane, tokaje wytrawne. Choć stare wytrawne Samorodne też są bardzo ciekawe, tylko nie każdemu podejdą. Dla zainteresowanych http://www.toroalbala.com/index.php/es/ Ostatnio stałem się wielkim fanem nowoczesnej szkoły tokajskiej, której owocem są m.in. wszystkie wina późnego zbioru. Mimo, że wina mają dużą zawartość cukru, to nie wydaja się bardzo słodkie. Są wręcz lekkie, owocowo-kwiatowe o solidnej kwasowości i niedużej zawartości alkoholu. Święte słowa,mam dokładnie te same preferencje od ok.10 lat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemekka Opublikowano 27 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 To cudo, a także spory wybór Tokajów można kupić tutaj www.dionizos.com P.S. mam nadzieję, że nie naruszam regulaminu. @@subleo, jakbyś był zainteresowany, to jak będzie organizowana jakaś degustacja Tokajów, to dam Ci znać. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach1111 Opublikowano 27 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 gadugadu,a tymczasem 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemekka Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 Że nad Wisłą mgła. No i poniedziałek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach1111 Opublikowano 28 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 Że wczoraj Justyna nie odbierała telefonu dzień dobry,postanowiłem,że nadal choruję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemekka Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 Może zajęta była. Oddzwoni dzisiaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Knurek1111 Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 ... na biurku tramin cerveny, zweigelt i jeszcze jakieś białe winogrona prosto z Moraw. I na tej podstawie widać, że jeśli czegoś nie spierniczą, rocznik 2015 będzie wyjątkowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach1111 Opublikowano 28 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 ... na biurku tramin cerveny, zweigelt i jeszcze jakieś białe winogrona prosto z Moraw. I na tej podstawie widać, że jeśli czegoś nie spierniczą, rocznik 2015 będzie wyjątkowy Ano.Rocznik 2015 powinien być w krajach o niezbyt dobrym klimacie "dla wina" wyjątkowy Temperatura i ilość dni słonecznych zrobi swoje. Kawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aga Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 Kawa. Jesteś w Trójmieście? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brt Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 Że dawno nic nie meldowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach1111 Opublikowano 28 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 Kawa. Jesteś w Trójmieście? Hehe,nieeeeee Tak mi się klikło Że dawno nic nie meldowałem Dawaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brt Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 Dawaj W sumie tamten meldunek już był meldunkiem ale domelduję jeszcze, że kawy dziś w pracy zabrakło i że już powieki ledwo opierają się grawitacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmo Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 Dawaj W sumie tamten meldunek już był meldunkiem ale domelduję jeszcze, że kawy dziś w pracy zabrakło i że już powieki ledwo opierają się grawitacji To stań na głowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach1111 Opublikowano 28 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 Dawaj W sumie tamten meldunek już był meldunkiem ale domelduję jeszcze, że kawy dziś w pracy zabrakło i że już powieki ledwo opierają się grawitacji Zaraz koniec Może zdążysz na mecz Radwańskiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brt Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 To stań na głowie Nieefektywne to tak samo jak praca bez kawy obawiam się też, że długotrwałe stanie na głowie może nieść za sobą gorsze skutki Zaraz koniec Może zdążysz na mecz Radwańskiej ano, jeszcze 15 min i się zbieram o której gra i na jakim kanale? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach1111 Opublikowano 28 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 Właśnie Szarapowa poddała mecz,więc niebawem powinno się zaczynać. Chyba TVP sport 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Magdziarz Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 To stań na głowie Prawnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brt Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 Grają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się