Michał Bajorek Opublikowano 11 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2006 Fajna rzecz taki sklep, a jak przy okazji jeszcze dochód jaki generuje to już ho ho A gdzie ten twój magiczny sklep sie znajduje w W-wie? O winach też chetnie bym podyskutował ale to koniecznie należy łączyć z degustacją. A- najlepszy film o winie- Bezdroża Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Bajorek Opublikowano 11 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2006 A w kwestii upadku to nie miałem na myśli upadek finansowy ale jakościowy w kwestii produkcji piwa co napawa me serce smutkiem.(Najlepsza ksiązka i film po części o browarnictwie- Postrzyżyny - Hrabala a film Mentzla) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 12 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2006 O winach też chetnie bym podyskutował ale to koniecznie należy łączyć z degustacją. Też sie piszę na taką "dyskusję" Na rozgrzewkę przywiozę parę własnych trunków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki Opublikowano 13 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2006 Pszeniczne w Polsce nie jest jeszcze produkowane. Ale ponoć niebawem. a Spiż tego nie robi w PL? pytam bo nie wiem - ale lane u nich można kupić... ostatni tydzień spędziłwem we włoszech i delektowałem się Grappą nawet sobie parę przywiozłem - polecam zieloną z rajskich jabłek rewelacja.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 13 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2006 a Spiż tego nie robi w PL? pytam bo nie wiem - ale lane u nich można kupić... ostatni tydzień spędziłwem we włoszech i delektowałem się Grappą nawet sobie parę przywiozłem - polecam zieloną z rajskich jabłek rewelacja.... Spiż robi tylko na własne potrzeby, podobnie pozostałe browary restauracyjne jak: - Spiż w Katowicach. - CK w Krakowie, - Brovaria w Poznaniu, - Bierhalle w Warszawie, - Browarmia w Warszawie, - Haust w Zielonej Górze. Zapowiada się ze w najbliższym czasie pojawi się jeszcze kilka browarów restauracyjnych, aby było ich jak najwięcej! A tak Grappa, mniam ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TRIST Opublikowano 13 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2006 A ja lubię Whisky. Najlepiej Jameson, Grants, Ballenteis i oczywiście Chiwas Regal. A piwko to nawet często. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Bajorek Opublikowano 13 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2006 Nie wiem jak inne browary restauracyjne, ale CK w Krakowie robił coś w okolicy brzeczki a nie pełnowartościowe piwo. To jest raczej kiepskie choć przyznam,że lata tam nie byłem bo się zniechęciłem-może jest lepiej. A dziś przetestowałem pszenny ukraiński Obołon - i tu zaskoczenie miłe- no fajne, rewelka,górna pułeczka po prostu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 13 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2006 Pszenice pijam często we Wrocławskim Spiżu. Jakość średnia. Bierhalle miało pszenicę rewelacyjną, choć ponoć ostatnio się pogorszyła. Dzisiaj zdegustowałem stojąca już dość długo pszenice w kegu 19l. Chyba przerzucę się na ten rodzaj opakowań Dla ścisłości brzeczka jest to nie zafermentowane piwo. Piwo powstaje właśnie z brzeczki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Bajorek Opublikowano 13 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2006 Dla ścisłości brzeczka jest to nie zafermentowane piwo. Piwo powstaje właśnie z brzeczki... No i oni serwują coś w tej okolicy, cos z czego piwo można dopiero zrobić a nie gotowy produkt. Fermentacja tam miała charakter raczej symbliczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 14 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2006 Ciekawe. W browarach restauracyjnych jest taka praktyka, że podczas warzenie przy tzw. wybiciu warki częstuje się klientów nachmielona brzeczką, która ma "osobliwy" smaczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Korton Opublikowano 15 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2006 bylo kiedys takie piwo jak EB RED - czy aby ono nie bylo przeniczne? jesli tak to juz lubie te przeniczne pifka, bo EB RED mi baaaardzo smakowalo, ale juz go nie ma:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Bajorek Opublikowano 15 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2006 Obawiam się,że EB Red nie miał nic wspólnego z pszenicznym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Korton Opublikowano 15 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2006 Obawiam się,że EB Red nie miał nic wspólnego z pszenicznym to co to bylo? bo zwykle chmielowe tez nie...cos mi sie kojarzy, ze robione z palonego czegos, tylko nie wiem czego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 15 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2006 Koroton, Piwa z chmielu się nie robi. Podstawowym surowcem jest słód. Teoretycznie dozwolone są 4 składniki: woda, słód, chmiel i drożdże. EB RED mogło być z dodatkiem słodów karmelowych o brawie zbliżonej do czerwonego, lub barwione chemicznie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki Opublikowano 17 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2006 zweigelt 1985 mniam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WRC fan Opublikowano 14 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2006 http://relaz.o2.pl/magazyn-artykul.php?id=541 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wełniacz Opublikowano 17 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2006 Wasze zdrowie w gardlo moje Sącze Tyskie 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vert Opublikowano 17 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2006 a ja finlandie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 17 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2006 Poszły dwa Pilsy mocno chmielone, jeden na Budvar Lager, drugi na German Bock Lager. Teraz delikatny koniec koźlaczkiem 16,5%... Choć w zanadrzu jeszcze jakiś smakowity Irish Stout 24% wag. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wełniacz Opublikowano 17 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2006 a ja 4x Tyskie + 2 szklanki winka dziadka produkcji z dzialkowych winogron + dalej pije iiiii ja mam grac w LFS dobrze ze wirtualnie nikomu krzywdy nie zrobie to jest TEGES Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Bajorek Opublikowano 17 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2006 Poszły dwa Pilsy mocno chmielone, jeden na Budvar Lager, drugi na German Bock Lager. Teraz delikatny koniec koźlaczkiem 16,5%...Choć w zanadrzu jeszcze jakiś smakowity Irish Stout 24% wag. Zazdrośc bierze- ja sobie odmówiłem ostatnio piwa i napojów piwopodobnych - takie mocne postanowienie no i trwam-na szczescie nie do końca życia. Nadrabiam innymi trunkami - dziś wiśniówka- ostatnio doszedłem do wniosku,że w temacie wiśniówka kupna w Polsce,mateczniku wiśniówki- dobrej kupić nie idzie. Pomijam syfy i podróby ale nawet Polmosy żenią kiche teraz, nie dość,że wszystko prawie do 35% max (jakieś nieporozumienie) to jeszcze słodkie niebywale- jak sok ulepek mieszany z wódą. Nawet ostatni mohikanin wiśnówki-Polmos Bielsko Biała co robi tą z klasyczną naklejką w biało czerwone karo(jak za komuny) znacznie obniżył loty. Ale cóż, człowiek nie wielbłąd... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiS Opublikowano 17 Marca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2006 Jedyna sensowna wiśniówka powstaje w domu, z wiśni i spirytusu, z niewielkim dodatkiem cukru... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 17 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2006 Na wiśniówkę jest trochę lepszy sposób, ale to jutro uda mi sie zapodać.Teraz dobiajm Irish Stout, może nie 25%, taki ciut lżejszy 24%, za to stuknie mu niedługo 3 latka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Bajorek Opublikowano 17 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2006 Jedyna sensowna wiśniówka powstaje w domu, z wiśni i spirytusu, z niewielkim dodatkiem cukru... Na to wychodzi ale drzewiej bywała w handlu przyzwoita wiśniówka ale idąc tym tropem to pewnie musiałbym piec chleb w domu(a nie muszę), masło ubijać w drewnianej maselnicy,ser biały produkować, z wolna przejść na handel wymienny a na końcu drogi malować na ścianach jaskini. To dziwne, dlaczego jakość pewnych produktów bedących na rynku spada a innych niekoniecznie-mówię tylko o szeroko pojętej spożywce a zwłaszcza spirytaliach i okolicach. Pomijam produkty, które tzw kupne nigdy nie nadawały się do spożycia (np ogórki kiszone w słoikach w sklepie spożywczym itp) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiS Opublikowano 17 Marca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2006 To dziwne, dlaczego jakość pewnych produktów bedących na rynku spada a innych niekoniecznie W przyczyny nie wnikam, ale potwierdzam, że NIEKTÓRYCH. Dlatego chleba nie piekę, masła nie wyrabiam, ryb nie łowię, itd - oferta rynkowa w tym zakresie jest dla mnie całkiem smaczna. Wiśniówka, ogórki kiszone (tak, właśnie!), makowiec... no i jeszcze może parę konfitur - to wszystko, w czym u mnie w domu wyręcza się zakłady przemysłowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się