Aga Opublikowano 22 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2012 leon, ja wpadłam na to 4 minuty temu, tłukę na oko :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brt Opublikowano 22 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2012 leon, tak, żeby się łatwo zwinęło w rulonik :roll: :wink: ale to schabowe czy zrazy :shock: :?: napisz coś więcej - takie łopatologiczne wytłumaczenie dla pijanego -- N lip 22, 2012 10:18 pm -- leon, ja wpadłam na to 4 minuty temu, tłukę na oko :wink: aha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aga Opublikowano 22 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2012 jak nie posolisz to będzie miękki Ja solę normalnie i są miękkie... tylko ewentualnie polędwicę wołową solę później, chociaż jak się zapomnę to się z nią nic nie dzieje :wink: (solę w trakcie smażenia) Na panierkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brt Opublikowano 22 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2012 tak, na panierkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aga Opublikowano 22 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2012 brt, tłukę mięso na schabowe na wyczucie po prostu... jak są miękkie to się łatwo dadzą zawinąć po prostu... panieruję je i smażę normalnie, zrazy to z wołowiny robię To z rulonikiem było łopatologiczne -- 22 lip 2012, o 23:21 -- tak, na panierkę Ja mięso przyprawiam, a nie bułkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leon Opublikowano 22 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2012 brt, kiedyś słyszałem że do jogurtu się wrzuca, ale jakoś średnio to kupuję. po przyprawieniu do mleka ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aga Opublikowano 22 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2012 Można i w mleku moczyć i w jogurcie... w jogurcie lepiej bo ma niższe pH :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brt Opublikowano 22 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2012 leon, jak spróbujesz, to kupisz :!: Ja mięso przyprawiam, a nie bułkę jeden czort, w tym samym momencie gryzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leon Opublikowano 22 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2012 To trza będzie mleko kupić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brt Opublikowano 22 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2012 a ma ktoś przepis na pyszną szybką zakąskę do piwa? i najlepiej, żeby ją można było z niczego zrobić i smakowała jak pikantna suszona wołowina, proszę :roll: :!: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziedzic_Pruski Opublikowano 22 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2012 Ja pierniczę. Weź mamy zapytaj i będzie git. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brt Opublikowano 22 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2012 Dziedzic_Pruski, nie mam jej w pobliżu, mam tylko forum -- N lip 22, 2012 10:29 pm -- może coś greciego zapodasz, byle nie rosół cytrynowy :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aga Opublikowano 22 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2012 brt, kabanosy włoskie z Sokołowa tak nie smakują, ale są niezłe :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brt Opublikowano 22 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2012 ok, to jutro, a na dzisiaj pajda sera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aga Opublikowano 22 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2012 Ser do piwa to jest to co lubię :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brt Opublikowano 22 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2012 ano z braku suszonej wołowiny jest ok :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek_l Opublikowano 23 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2012 W schabowych najlepiej osolić roztrzepane jajko, w którym moczy się mięso do panierowania 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziedzic_Pruski Opublikowano 23 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2012 może coś greciego zapodasz, byle nie rosół cytrynowy :wink: Jakie składniki albo na co ochota? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brt Opublikowano 23 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2012 składników jeszcze nie mam, ale dobrze byłoby, żeby były łatwo dostępne, a ochota jest na coś mięsnego. Kiedyś za młodych lat na obozie w Grecji zajadaliśmy się gyrosami, w wersji "rolowanej na wynos" w jakimś cieście(pita czy coś podobnego) z mocno musztardowym sosem, z obozu pamiętam jeszcze tylko greczynki, arbuzy, morze i sangrię zmieszaną z metaxą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziedzic_Pruski Opublikowano 23 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2012 No to lecimy: Bierzesz se mięso najlepiej drobiowe. Kurak albo indor. Ciachasz go na paski, tudzież kostki. Idzie to na patelnię. Lekko ścinasz na oliwie. Dodajesz: oregano (tak, tak...nadaje się też na ciepło), rozmaryn, ostrą paprykę w proszku (proporcje to już na własną odpoweidzialność), ponad standardowe sól i pieprz. Smażysz tyle, żeby nadawało się do jedzenia. Masz zatem mięso. Teraz albo se do tego robisz frytki, albo kupujesz pity i zawijasz to mięso w pitę. Oczywiście do tego dodajesz warzywa wg uznania, przyczym bez pomidora ani rusz. No co zrobisz z tym mięsem to Twoje. Jednocześnie zrób sobie tzatziki: jogurt grecki, czosnek, ogórek, koperek, przyprawy. Albo dajesz go z warzywami i frytkami do pity (i już mamy coś a'la gyropita... tudzież souvlakia jak mnie popraia kumpel Pireotis ), albo zawsze sos możesz położyć obok na talerzu gdybyś podał mieso z frytkami. To tak na szybko z głowy. Kali oreksi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek_l Opublikowano 24 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2012 Taki souvlakia w picie podawany w małych knajpkach dla miejscowych, to jest wypas nad wypasy! Do obowiązkowego pomidora dla mnie jest też obowiązkowa grecka cebula... Mmmmm.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xt6 Opublikowano 24 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2012 Żeby schabowy był soczysty i miękki trzeba zamknąć pory w kotlecie (mięsie) Ja mam sposób taki: przed panierowaniem posypuje delikatnie mięso mąką PYCHA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brt Opublikowano 24 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2012 Dziedzic_Pruski, dzięki, jutro smażenie grecka cebula a czym ona się różni od tych dostępnych w Polsce? Można dodać *zwykłej/szalotki/cukrowej/czosnkowej/czerwonej? *niepotrzebne skreślić :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rozrabiara Opublikowano 24 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2012 Skrzydełka cielęce i indyk duszony w drzwiach Palce lizać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aga Opublikowano 24 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2012 xt6, na tym to chyba polega... mąka, roztrzepane jajko, czasem z mlekiem i później bułka tarta Im krótsze włókna mięśniowe, tym kotlet bardziej miękki... w młodym mięsie nie ma z tym problemu, w starszej wersji trzeba pomóc tłuczkiem :wink: W niektórych mięsnych mają maszynki, które nacinają kotlety... czasem takie kupuję, jak mi się nie chce tłuc :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się