Jump to content

Czujnik nasłonecznienia w Legacy/OBK?

slw

Recommended Posts

Czy taki czarny pipek w prawym przednim rogu deski rozdzielczej Legacy/OBK to jest czujnik nasłonecznienia?

Jeśli tak to jest chyba w nieszczęśliwym miejscu bo zazwyczaj będzie zasłonięty przez naklejkę z nr rejestracyjnym i praca automatycznej klimy będzie zakłócona. Jeśli jest inaczej to wyprowadźcie mnie z błędu.

"pipek", to czujnik współpracujacy z klimatyzacją. Jego zastawienie (np. naklejką) spowoduje nieprawidłowe działanie klimatyzacji (info. uzyskane w serwisie Kraków). W serwisie poprosisz, nakleją właściwie. Ja odbierałem auto IV 07, ale szyby nie babrałem żadnymi naklejkami. Jeżdżę bez, a klimatyzacja działa prawidłowo.

Czyli można tak umiejscowić naklejkę, żeby nie zakłócała pracy czujnika. Dziękuję Wam za info.

Tak. :roll:

U mnie też działa prawidłowo, zarówno w Foresterze jak i OBK. W OBK przykleiłem trochę wyżej

:cool:

U mnie też działa prawidłowo, zarówno w Foresterze jak i OBK. W OBK przykleiłem trochę wyżej

:cool:

W Forysiu mam normalnie i nie zauważyłem żeby klima chodziła jakoś niepoprawnie

Czy taki czarny pipek w prawym przednim rogu deski rozdzielczej Legacy/OBK to jest czujnik nasłonecznienia?

Jeśli tak to jest chyba w nieszczęśliwym miejscu bo zazwyczaj będzie zasłonięty przez naklejkę z nr rejestracyjnym i praca automatycznej klimy będzie zakłócona. Jeśli jest inaczej to wyprowadźcie mnie z błędu.

Myslę, że temu "klimatronikowi" zaklejenie tego czujnika niewiele pomoże, jego nastawy i tak są fatalne, bo czas reakcji jest strasznie długi .. :oops: , ja pokrętła od temperatury używam jako regulacji cieplej-zimno, bo to co się wyświetla na wyświetlaczu ma sie nijak do temp wnętrza i to nawet po dłuższej jeździe na trasie.

Wracając do tematu, to lepiej go nei zasłaniać nalepką, ja ją nalepiłem odpowiednio wyzej.

Myslę, że temu "klimatronikowi" zaklejenie tego czujnika niewiele pomoże, jego nastawy i tak są fatalne, bo czas reakcji jest strasznie długi .. , ja pokrętła od temperatury używam jako regulacji cieplej-zimno, bo to co się wyświetla na wyświetlaczu ma sie nijak do temp wnętrza i to nawet po dłuższej jeździe na trasie.

Wracając do tematu, to lepiej go nei zasłaniać nalepką, ja ją nalepiłem odpowiednio wyzej.

Masz rację. Niestety klimatronik w Subaru nie jest idealny. :roll: Stwierdzam to na podstawie doświadczeń w dwóch OBK..MY01 i MY05. W VW i Audi klimatronik naprawdę działał sensownie.

Masz rację. Niestety klimatronik w Subaru nie jest idealny. Stwierdzam to na podstawie doświadczeń w dwóch OBK..MY01 i MY05. W VW i Audi klimatronik naprawdę działał sensownie.

Faktycznie w Audi klimatronik działa nieźle a w Subaru myślałem, że coś jest pospute w klimatroniku bo jakoś tak lipnie działa a to tak ma być. :wink:

Niestety klimatronik w Subaru nie jest idealny.

To bardzo delikatnie powiedziane. Jak nastawię 20st. to mi zimno, jak 22 to za gorąco :roll: . Nie czuję różnicy poniędzy 20 i 21 :roll: . Kręcę sobie pokręcywadełkiem w zależności od tego czy mi zimno czy gorąco :mrgreen: .

Niestety klimatronik w Subaru nie jest idealny.

To bardzo delikatnie powiedziane. Jak nastawię 20st. to mi zimno, jak 22 to za gorąco :roll: . Nie czuję różnicy poniędzy 20 i 21 :roll: . Kręcę sobie pokręcywadełkiem w zależności od tego czy mi zimno czy gorąco :mrgreen: .

Dlatego zawsze mam ustawione na min :mrgreen: