Jump to content

Alufelgi do Forestera

Sławek1

Recommended Posts

Jak w temacie chcę kupić alusy do forka i mam kilka wątpliwości

1.czy szukać tylko do SUV i 4x4 czy też mogą być inne

2.jakie firmy polecacie : na kawior mnie nie stać ale nie chcę też chińczyków

3.orginalnie jest 6,5X16 czy może byc 7x16

4.Forek jest silver a ja myslę o grafitowych czy ktoś to kiedyś widział w naturze

Wygląd furki jest OK nie chcę więc go zepsuc jakimś badziewiem. :grin:

Sorki ale mi nie chodzi o znalezienie jakiś felg. Chodzi mi o info jakie marki sa dobre a jakie to badziewie - a jest jego coraz wiecej. Dla przypomnienia rozmiar standartowy to 6,5x16 5x100. :?:

A Te mogą być?? Są super tylko nie wiem jak z rozmiarami śrub.. :roll: http://www.felgi-opony.co...6a95f472849c5f1

Felgi bardzo dobre, rozstaw śrub masz 5x100. Pamiętaj o dobraniu odpowiedniego ET (odsadzenie).

Sorki ale mi nie chodzi o znalezienie jakiś felg. Chodzi mi o info jakie marki sa dobre a jakie to badziewie - a jest jego coraz wiecej. Dla przypomnienia rozmiar standartowy to 6,5x16 5x100. :?:

Generalnie to każda firma prezentuje jakiś poziom jakości wykonania i trwałości. Zwykle im bardziej znana marka (czyli wyższa cena) tym lepsze felgi choć to nie reguła. Mam w Forku felgi marki DOTZ model IMOLA i pomimo niskiej ceny i mniejszej renomy marki są to świetne felgi.

Wiem też, że przy spotkaniu felgi z czymś twardym ala krawężnik to raczej reguł nie ma - czasami nawet najlepsze i najsolidniejsze felgi się rozpadają. Mimo wszystko gdybyś podał jakiś konkret to łatwiej zweryfikować czy warto. Najlepiej wybierz sobie kilka wzorów, które ci się podobają i poddaj pod dyskusję. :) Tutaj masz piękną galerię -> http://www.felgi-opony.com/galeria_felg_aluminiowych

6,5x16 a może być 7.0x16 :?: :?:

Wogóle co oznacza to 6,5 7,0 czy 7,5 :?:

ET :?: :?:

jest to szerokosc felgi

jak kumasz po angielsku, to se poczytaj

wheelbasicpartsenglishzt6.jpg

6,5x16 a może być 7.0x16 :?: :?:

chodzi o to czy mi wejdzie 7,0??

To jest szerokość felgi, a więc dobierasz wg. uznania. 6,5 - 7 będzie w Forku ok. Ale pamiętaj, że potem trzeba odpowiednio dobrać szerokość opony :)

ET (odsadzenie) :arrow: na czym to polega :?:

http://www.opony.com.pl/pomoc/budowafel ... felgi.html - tutaj masz po polsku, lepiej chyba Ci nie wytłumaczę. Im mniejsze ET tym felga bardziej wystaje poza obrys samochodu. Generalnie każda felga ma inne ET, ale są pewne wartości w każdym samochodzie, które można uznać jako graniczne.