ppmarian Posted December 19, 2007 Share Posted December 19, 2007 podczas jazdy na wstecznym niegu i wcisnieciu sprzegla mam wrazenie jakby auto samo hamowalo, nie ma tzw. "wybiegu" jak to jest podczas jazdy na luzie. Do przodu z zapietym biegiem i wcisnietym sprzeglem ten problem nie wystepuje. czy to specyfika napedu AWD w subaru czy cos nie tak z hamulcami? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janosik Posted December 19, 2007 Share Posted December 19, 2007 To hill holder, najlepiej nie dotykać hamulca podczas cofania (od momentu wciśnięcia sprzęgła) można sie wspomagać ręcznym, można to też podregulować ale wtedy HH bedzie słabo działał. W każdym razie to normalka i nie ma sie co przejmować :wink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
ppmarian Posted December 19, 2007 Author Share Posted December 19, 2007 To hill holder, :wink: na jakiej zasadzie to dziala? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hogi Posted December 19, 2007 Share Posted December 19, 2007 Jak stoisz pod górę, wciskasz sprzęgło i na chwilę hamulec. Łapie wtedy hill holder. Puszczasz hamulec i auto nie stacza się z góry, nie musisz używać ręcznego. Po prostu puszczasz sprzęgło, dodajesz gazu i jedziesz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pedros Posted December 19, 2007 Share Posted December 19, 2007 Tak to w efekcie końcowym działa, ale myślę, że ppmarian pytał jak fizycznie działa ten mechanizm. Ja też bym się z chęcią coś więcej dowiedział. Czy to elektronika czy może jakieś cięgna mechaniczne? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wgabor Posted December 19, 2007 Share Posted December 19, 2007 cięgna mechaniczne [ Dodano: Sro Gru 19, 2007 12:17 pm ] ciegna mechaniczne Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekD Posted December 19, 2007 Share Posted December 19, 2007 Czy to elektronika czy może jakieś cięgna mechaniczne? To taki jakby zawór, który utrzymuje ciśnienie w układzie (tak jakbyś miał wciśnięty wciąż pedał hamulca) dopóki nie puścisz sprzęgła. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ppmarian Posted December 19, 2007 Author Share Posted December 19, 2007 To taki jakby zawór, który utrzymuje ciśnienie w układzie (tak jakbyś miał wciśnięty wciąż pedał hamulca) dopóki nie puścisz sprzęgła. teraz rozumiem :wink: banalnie proste rozwiazanie w porownaniu do mojego sluzbowego scenica. (elektokto-hydrauliczny silownik) Link to comment Share on other sites More sharing options...
aflinta Posted December 19, 2007 Share Posted December 19, 2007 To jest zasada działania: http://www.drive.subaru.com/Spr03_HillHolder.htm Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pedros Posted December 20, 2007 Share Posted December 20, 2007 Dzięki aflinta, nie mam więcej pytań :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
ppmarian Posted December 20, 2007 Author Share Posted December 20, 2007 od ktorego roku bylo montowane w foresterze? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janosik Posted December 20, 2007 Share Posted December 20, 2007 od ktorego roku bylo montowane w foresterze? Od kołyski, czyli 97', a na pewno od 98' Link to comment Share on other sites More sharing options...
pin555 Posted December 20, 2007 Share Posted December 20, 2007 od ktorego roku bylo montowane w foresterze? Od kołyski, czyli 97', a na pewno od 98' Ale chyba jako standard dopiero od 2000. Ja mam 99 i hh - brak (co mnie cieszy). Leszek Link to comment Share on other sites More sharing options...
aflinta Posted December 20, 2007 Share Posted December 20, 2007 pin555, jak komuś HH przeszkadza, to można go bardzo łatwo odpiąć Ja tam lubię i doceniam ten wynalazek Link to comment Share on other sites More sharing options...
pin555 Posted December 20, 2007 Share Posted December 20, 2007 pin555, jak komuś HH przeszkadza, to można go bardzo łatwo odpiąć Ja tam lubię i doceniam ten wynalazek Slusznie. Nie mialem na mysli, ze jest zly, tylko ze to ja go nie lubie :-) Leszek Link to comment Share on other sites More sharing options...
esilon Posted December 21, 2007 Share Posted December 21, 2007 pin555, jak komuś HH przeszkadza, to można go bardzo łatwo odpiąć Ja tam lubię i doceniam ten wynalazek wg mnie to jeden z lepszych pomysłów wrzuconych do Forka :razz: Link to comment Share on other sites More sharing options...
radekk Posted December 21, 2007 Share Posted December 21, 2007 Mi odpowiada jak najbardziej i bardzo przydatna Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hogi Posted December 21, 2007 Share Posted December 21, 2007 Ja się cieszę, że posiadam HH. Może dlatego, że mam idealnie wyregulowany. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.