Jump to content

cofanie i atomatyczne hamowanie

ppmarian

Recommended Posts

podczas jazdy na wstecznym niegu i wcisnieciu sprzegla mam wrazenie jakby auto samo hamowalo, nie ma tzw. "wybiegu" jak to jest podczas jazdy na luzie. Do przodu z zapietym biegiem i wcisnietym sprzeglem ten problem nie wystepuje.

czy to specyfika napedu AWD w subaru czy cos nie tak z hamulcami?

To hill holder, najlepiej nie dotykać hamulca podczas cofania (od momentu wciśnięcia sprzęgła) można sie wspomagać ręcznym, można to też podregulować ale wtedy HH bedzie słabo działał.

W każdym razie to normalka i nie ma sie co przejmować :wink:

Jak stoisz pod górę, wciskasz sprzęgło i na chwilę hamulec. Łapie wtedy hill holder.

Puszczasz hamulec i auto nie stacza się z góry, nie musisz używać ręcznego.

Po prostu puszczasz sprzęgło, dodajesz gazu i jedziesz :mrgreen:

Tak to w efekcie końcowym działa, ale myślę, że ppmarian pytał jak fizycznie działa ten mechanizm.

Ja też bym się z chęcią coś więcej dowiedział. Czy to elektronika czy może jakieś cięgna mechaniczne?

Czy to elektronika czy może jakieś cięgna mechaniczne?

To taki jakby zawór, który utrzymuje ciśnienie w układzie (tak jakbyś miał wciśnięty wciąż pedał hamulca) dopóki nie puścisz sprzęgła.

To taki jakby zawór, który utrzymuje ciśnienie w układzie (tak jakbyś miał wciśnięty wciąż pedał hamulca) dopóki nie puścisz sprzęgła.

teraz rozumiem :wink:

banalnie proste rozwiazanie w porownaniu do mojego sluzbowego scenica. (elektokto-hydrauliczny silownik)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...