Jump to content

Dolewka oleju


ukiman
 Share

Recommended Posts

Po dzisiejszej samokontroli oleju, okazało się muszę zrobić dolewkę (poziom lekko powyżej połowy skali).

 

Dostałem z nowym autkiem od dealera olej Castrol SLX Professional 5W30.

 

Przy wymianie oleju po 3000 km zauważyłem, że u Emila wlali Valvoline, chyba 5W40 (tak na 99% ;-))

 

Czy mogę zrobić dolewkę z tego co dostałem przy kupnie?

Czy lepiej pofatygować się do sklepu i kupić 5W40? Jakiej firmy?

 

Dziękuję za pomoc :)

Link to comment
Share on other sites

Co zrobić w tej sytacji?

 

1. Upewnić się u Emila co wlali -> 2. Kupić to co poleci serwis?

 

Jest niedziela, więc postanowiłem zapytać na forum ... ale chyba w takim razie poczekam do jutra, przecież nie "zeżre" całego oleju w jeden dzień ( :?: ) :grin:

Link to comment
Share on other sites

Nie wiem jak wy ta skale rozumiecie - dla mnie to taki "rozpierdziel", ze trudno sie kapnac jaki naprawde jest poziom. Mieze na zimny silniku, kilka prob i mam caly czas wrazenie, ze ciezko to odczytac - dobrze ze zabryzgany ten wskaznik - znaczy ze cos w srodku jeszcze jest :wink:

 

IMO - Subaru ma naprawde b. oryginalny wskaznik :smile:

Link to comment
Share on other sites

wild_pig, zagrzej silnik, postaw na ok 10 minut i wtedy sprawdź, przyjmij średnią z obu stron bagnetu.

 

Hmmmmm nie wiem jakos u mnie bajzel jest na tym bagnecie po wyciagnieciu - jakby ktos ten olej rozpryskal, ale zobacze raz jeszcze :wink:

 

Btw patrzylem oczywiscie z obu stron bagnetu - i mieze nie raz a 3 - dla poprawy proby statystycznej :grin:

Link to comment
Share on other sites

ukiman, dobrze Cię tata uczył ale w Subaru to się zwykle nie sprawdza :(

a czemu, zawsze słyszałem, że najdokładniejszy pomiar jest na prostej powierzchni i najlepiej po całej nocy stania samochodu i tak też robię, rano przed pracą sprawdzam. Po około 10 godzinach stania

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...