Arcanst Posted April 26, 2023 Share Posted April 26, 2023 Cześć. Jako że zostałem już szczęśliwym posiadaczem Forestera SG 2.5XT z 2006r to mam pytanie zauważyłem że jadąc samochodem kiedy odpuszczam gaz to słychać dziwny dzwiek przypominający buczeczenie hropotanie ciężko to nazwać zaznaczę tutaj że występuje to tylko na zapiętym biegu na luzie cisza. Jakieś sugestie od czego zacząć? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ambero Posted May 4, 2023 Share Posted May 4, 2023 Trochę wcześniej założyłem podobny temat. Niestety dotychczasowe sprawdzanie podwozia nie przyniosły rezultatu. Padło na poduszkę skrzyni,ale nic nie dało. Właź pod auto i szarp wydechem i słuchaj w co wali. U mnie skrzynia CVT więc może być inaczej. Nie wiem czy coś nie stuka w dyfrze/coś z wałem. Najczęściej słychać przy hamowaniu silnikiem a najbardziej zjeżdżając z wzniesienia. Może ktoś się jeszcze wypowie 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rademenez Posted May 5, 2023 Share Posted May 5, 2023 (edited) Sprawdzić osłony termiczne, może któraś jest zagięta i chrobota przy drganiach układu napędowego. Edited May 5, 2023 by rademenez Link to comment Share on other sites More sharing options...
rickson Posted May 5, 2023 Share Posted May 5, 2023 Też chętnie poczytam odpowiedzi, u mnie chrobotanie występuje podczas odpuszczania gazu, szczegolnie na niższych obrotach. Wciśnięcie gazu, sprzęgła albo hamulca kasuje hałas. Na zimowych 16 nie ma tego dźwięku, na letnich 17 jest. Mechanik sugerował poduszkę skrzyni lub koła. Koła zamieniane, wyważane itd, nic nie pomogło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RSK7 Posted May 11, 2023 Share Posted May 11, 2023 Sprawdźcie łożysko podpory wału. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts