wild_pig Posted June 28, 2022 Share Posted June 28, 2022 Hej, do wymiany rozrządu chcę dorzucić wymianę pompy wody w Legacy IV - rok produkcji 2005. Podobno występują dwa rodzaje pomp. Powiedzcie mi czy ja dobrze się zorientowałem po zdjęciu pod rozrządem, że do mojego idzie 2 kroćcowa ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Orear Posted June 29, 2022 Share Posted June 29, 2022 Spróbuj wklepać tu VIN i sprawdź jaka pompa Ci się wyświetli: PartSouq Auto Parts Around the World Ewentualnie zrobić jak ja kiedy wymieniałem rozrząd z pompą wody. Napisałem maila do sklepu z częściami do Subaru i dobrali mi odpowiedni komplet części po numerze VIN. Wtedy akurat kupowałem w subarak.pl bo była najlepsza cena, ale to było jakiś czas temu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wild_pig Posted June 29, 2022 Author Share Posted June 29, 2022 No właśnie wszystkie te systemy pokazują dwa rodzaje pomp - dlatego pytam ze zdjęciem czy dobrze wywnioskowałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SubaruLPG Posted June 30, 2022 Share Posted June 30, 2022 2 są, popatrz sobie na zdjęcia pompy z jednym i dwoma króćcami. (są jeszcze pompy na 3 wyjścia ale gdzie były montowane tego nwm) Przy wymianie pompy warto wymienić termostat oraz uszczelkę termostatu, warto też przepłukać układ chłodzenia jeśli płyn jest zabrudzony. W zestawie z pompą dostaniesz listek do uszczelnienia pompy z obudową rozrządu możesz ją wkleić na paście uszczelniającej ale wtedy praca tego listka będzie w pewien sposób ograniczona... Jeśli masz Legacy w manualu to masz prawdopodobnie osłonę zabezpieczającą pasek na wale korbowym (chyba że ktoś ją wywalił) jeśli jej nie masz w manualu bądź masz skrzynie AT to dokup tą część i załóż. https://forums.nasioc.com/forums/showthread.php?t=2667611 tutaj jeszcze jedna różnica Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts