Jump to content

Jak wyjąć filtr oleju (OBK 2010)?

kvgth

Recommended Posts

Z pozoru być może głupie pytanie, ale czy jest jakiś sensowny sposób na wyjęcia filtra nie mając klucza-nakładki? Zabrałem się za wymianę nie sądząc, że może być go tak ciężko wyjąć ze względu na dostępność. Nawet w dużym sklepie ciężko znaleźć coś do złapania filtra, żeby przy okazji dało się to wsunąć...ktoś jakoś sobie z tym radził? 

jeKm0KKwr1lj0NY8QD3QDjfSwm1TujE2VjAEFwiQcgw.thumb.jpeg.352f2434e831041c5c6e0a8dff50d622.jpeg

Edited by kvgth

Fakt, tam jest bardzo mało miejsca. Ja odkręcałem przy pomocy klucza opaskowego, dało radę, chociaż było trochę gimnastyki. Wersje poliftowe obk IV mają za to łatwą sprawę z tym filtrem...

Dzięki za porady. Finalnie udało się to cholerstwo odkręcić kluczem hydraulicznym, największym jaki był w Auchan :) Ale wymiana zaraz po tym jak auto przez jakiś czas chodziło to musi być niezła zabawa.

Przy okazji po wymianie oleju miałem podobno klasyczny problem w postaci świecącej się kontrolki oleju, a o jego rozwiązaniu nic nie ma w instrukcji. Jestem ciekaw czy przy innych czynnościach serwisowych czekają mnie podobne przygody…