Jump to content

Luzy zaworowe - 3 sztuki 0.05mm za dużo. Zostawić?

133699

Recommended Posts

Jak wyżej. Coś mi nie pykło, źle sobie zapisałem albo przeliczyłem się ze szczeliniomierzem co ma skale tylko co 0.05mm.

Na 16 zaworów wyszły mi trzy doloty na 0.25, jeden wydechowy 0.30. Głowice po obróbce więc pewnie coś tam się jeszcze doklepie. Raczej nie mam już z czego podmieniać ale jeszcze powalczę z dwoma. 

Kłaść jak jest czy domawiać? nie będę ukrywać, drugi miesiąc będę zaraz stać przez te głowice :biglol: 

42 minuty temu, badyl napisał:

Może zostać raczej :)

Wysłane z mojego Mi Note 10 przy użyciu Tapatalka

Szczerze w to wierze :P bo niemam do tego siły już, chciałbym iść dalej z tym już. 

Brak, 98 bądź RON100. Może kiedyś ten silnik doczeka się gazu, na razie nie. 

W Forku którąś płytkę mam za luźną i faktycznie silnik się tłucze na wolnych obrotach, ale tam nie było różnicy 0.05 tylko znacznie więcej z tego co zrozumiałem od byłego właściciela. 

Za duży luz krzywdy nie zrobi, składaj jak jest, doklepie się kiedyś.

Tolerancja jest +/- 0.02, na dolocie powinno być max 0.22, na wydechu 0.27. Ale tragedii nie ma, można zostawić, tylko będzie mocno klepać na zimnym.

1 godzinę temu, skwaro napisał:

tylko będzie mocno klepać na zimnym.

No... z tym mocno to nie wiem.

W DOHC 04- (szklanki) na wydechu ma być 0,35mm.

6 minut temu, house_1 napisał:

No... z tym mocno to nie wiem.

W DOHC 04- (szklanki) na wydechu ma być 0,35mm.

Będzie, tu są płytki na szklance i inne tolerancje. Kiedyś przez pomyłkę włożyłem za luźną płytkę w takim Foresterze co dało 0.32mm, klepało tak, że rozbierałem jeszcze raz poprawić. 

Będzie klepanie dość mocne u siebie tak miałem, dźwięk nie dawał mi spokoju musiałem rozbierać jeszcze raz.

Ja bym to poprawił puki silnik jest na stojaku wydaje się nie wielka różnica, silnik będzie działał poprawnie tylko będzie głośny. Z drugiej strony po remoncie po 5kkm i tak pasuje zajrzeć do zaworów i ewentualnie skorygować luzy.

Jak ma tylko klepać to do przeżycia. Lepiej żeby jeździło i klepało niż stało pół roku i nie klepało.

Udało się pozamieniać co nieco. Został jeden wydech na 0.30 niestety. 

W nocy jak będę na garażu to wezmę z ciekawości szklanki, może tam da się co nieco ugrać.