Dzixd Posted February 17, 2019 Share Posted February 17, 2019 Pewnie ktoś przerabiał temat. Niestety w europie OBD było wprowadzone później i trzeba kombinować Poszukuję kabla/przejściówki żeby się podłączyć do legacy II 1996 które nie ma wtyczki do zwykłego obd II. Potrzebuję do takiej wtyki pytanie czy będę w stanie za pomocą przejściówki z takiej wtyczki na obd II ze znanego portalu aukcyjnego i po podłączeniu kabla do obd odczytać cokolwiek za pomocą np. freessm ? czy tylko za pomocą specjalnego komputera do subaru będę mógł cokolwiek odczytać? Bo według serwisówki wtyczka ta jest tylko do ssm. Proszę o komentarze osób, które miały z tym doczynienia, a nie teoretyków. Link to comment Share on other sites More sharing options...
house_1 Posted February 17, 2019 Share Posted February 17, 2019 Potrzebujesz tester ssm lub taki co ma dedykowane oprogramowanie do tej generacji i oczywiście przejściówkę. FreeSSM nic tu nie zdziała. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BelegUS Posted February 17, 2019 Share Posted February 17, 2019 Generalnie to tak: 1. Przejściówka z Allegro jest dobra o tyle, że ma poprawnie linie Rx, Tx, zasilania i masy podpięte, więc masz przejście z SSM-I (tak się ta wtyczka/protokół nazywa) na OBD-II. 2. SSM-I operuje na dość nietypowym protokole (1953-8E1), więc "zwykłe" czytniki na Bluetooth nic nie zdziałają. Wydaje mi się natomiast, że coś w tym stylu: https://allegro.pl/oferta/najlepszy-interfejs-usb-vag-kkl-we-wtyku-obd2-pl-7200310087 Dało by radę - zakładając że jest widziane w systemie jako zwyczajny interfejs szeregowy. 3. FreeSSM ma niby wsparcie dla SSM-I - przynajmniej szczątkowe. Ja w Imprezie i SVX"ie czytałem parametry przez VWRX, działało całkiem spoko. Tutaj lista programów z linkami + sporo teorii i opisu działania samego protokołu SSM-I:http://www.alcyone.org.uk/ssm/protocol.html Ja robiłem swój czytnik SSM-I działający na BT wraz z apką na Androida w ramach pracy inżynierskiej. Do badań używałem interfejsu RS232-USB firmy FTDI (gorsze nie działały), musiałem pinout podłączyć do wtyczki SSM-I (sklecić własny kabel), ale tak też z komputera czytało mi tymi programami elegancko. Ale myślę że z takim gotowcem USB - OBD-2 i tą przejściówką z Allegro będzie OK. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzixd Posted February 18, 2019 Author Share Posted February 18, 2019 przetestuję i napewno dam znać. Kabel to koszt 22 zeta Link to comment Share on other sites More sharing options...
ipsx82 Posted May 27, 2019 Share Posted May 27, 2019 W dniu 18.02.2019 o 08:55, Dzixd napisał: przetestuję i napewno dam znać. Kabel to koszt 22 zeta Jak testy ? Działa bez problemu ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris16 Posted May 7, 2022 Share Posted May 7, 2022 Pozwolę odkopać temat z względu na mojego SF'A czy z kabla rs232 -> 16 pin i adaptera usb ->rs232 jestem w stanie spiąć to do pc ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
BelegUS Posted May 7, 2022 Share Posted May 7, 2022 2 godziny temu, kris16 napisał: Pozwolę odkopać temat z względu na mojego SF'A czy z kabla rs232 -> 16 pin i adaptera usb ->rs232 jestem w stanie spiąć to do pc ? Raczej tak. Mi FTDI USB-RS232 podpięte po pinach do SSM-I działało bez problemu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris16 Posted May 7, 2022 Share Posted May 7, 2022 dzięki w takim razie zakupie od viakena z r 232 i gołymi pinami i będę "rzeźbił " Link to comment Share on other sites More sharing options...
BelegUS Posted May 7, 2022 Share Posted May 7, 2022 Ważne żeby było dobrej jakości RS232 - mi dopiero na FTDI zaczęło działać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts