Jump to content

Wentylatory chłodnicy problem


ADK90

Recommended Posts

Witam. Mam problem z wentylatorami od chłodnicy. Pacjent to Bug wrx my02 usa. Lewy wentylator (ten od kierowcy) włącza się bez problemów lecz kręci się wolno jakby na pierwszym biegu. Działa tak samo jak się silnik zagrzeje i gdy włączę klimę. Drugi wentylator prawy prawie nie działa na klimie i jak silnik gorący. Czasem jak go popchnę ręką to się włączy ale jeszcze wolniej się kręci niż lewy. Oba wentylatory jak podłącze pod aku to kręcą się bardzo szybko na jednym z kabli minusowych na drugim kablu prawy wiatrak nie działa a lewy kreci się wolno czyli 1 bieg. Na kablach plusowych nie ma różnicy. Z instalacji samochodu do kostek idą trzy kable. Dwa minusy i jeden plus. W wiatrakach mam za to cztery kable dwa plusy i dwa minusy. Kostki są białe kwadratowe. Co mi mogło paść? Sądziłem że wiatraki szczotki ale jak je podłącze pod aku działają. Czujnik wody czy inny? Wiatraki zawsze działały na drugim biegu przy klimie i wysokiej temp płynu nigdy wcześniej nie widziałem 1 biegu aż od pewnego momentu. Sprawa dość pilna bo na postoju po szybszej jeździe silnik osiąga wysoką temp i nie chce przez to zaliczyć upg. Bezpieczniki oczywiście dobre a przekaźniki poprzekładałem miejscami ale dalej to samo. Dzięki za pomoc :)

 

P1150126.JPG

 

P1150127.JPG

 


Nikt nie ma żadnego pomysłu aby coś doradzić albo pomóc? 

Link to comment
Share on other sites

Miałem swego czasu problem z wentylatorami chłodnicy , z opisu Twojego widać że inny , po prostu po włączeniu zapłonu chodziły oba na max. obrotach i troszkę wariowały . Okazało się że miałem złączone dwie zielone wtyczki znajdujące się pod kierownicą pod licznikami . Rozłączyłem i problem z wentylatorami automatycznie znikł . Są to wtyczki serwisowe , które muszą być rozłączone . Taka mała sugestia z mojej strony - warto sprawdzić - może akurat ! Pozdrawiam !

Link to comment
Share on other sites

Obstawiam dwie opcje. Albo problem z kablami (słabe styki) albo szczotki silnika na wykończeniu. Ale to tylko moja sugestia :) jakbyś miał inny sprawny wentylator to by to wiele wyjaśniło.

 

Pozdrawiam - Krzysztof ;)

Link to comment
Share on other sites

Możliwe że masz rację. Jeszcze posprawdzam instalacje i różne opcje i gdy nie będzie efektu wentylatory idą do magika aby je sprawdził. 

Jak ktoś jeszcze ma jakiś pomysł śmiało pisać każda rada będzie pomocna :) 

Link to comment
Share on other sites

Tak wtyczka nie wygląda na oryginalną. Ktoś już tam coś grzebał. Do tego sporo utlenionej miedzi na stykach. Poszukałbym problemu we wiązce.

Edited by cianbo
Link to comment
Share on other sites

Do tego sporo utlenionej miedzi na stykach

 

 

To tylko smar który nałożyłem na styki. Właśnie idę po kablach do skrzynki z przekaźnikami i jak na razie nie ma żadnych łączeń na kablach. Wszystko ładnie zaizolowane taśmą puszczone w peszlu ale mam wrażenie że ktoś tam już był. Do sprawdzenia mam jeszcze odcinek wiązki w błotniku. W pon wiatraczki idą do sprawdzenia, kupie nowe przekaźniki i zobaczę co będzie.

 

Kilka fotek jak to wygląda.

 

P1150131%2B%2528Kopiowanie%2529.JPG

 

P1150130%2B%2528Kopiowanie%2529.JPG

 

P1150134%2B%2528Kopiowanie%2529.JPG

 

P1150132%2B%2528Kopiowanie%2529.JPG

 

P1150133%2B%2528Kopiowanie%2529.JPG

 

P1150153%2B%2528Kopiowanie%2529.JPG

 

P1150142%2B%2528Kopiowanie%2529.JPG

 

P1150148%2B%2528Kopiowanie%2529.JPG

 

P1150147%2B%2528Kopiowanie%2529.JPG

 

P1150151%2B%2528Kopiowanie%2529.JPG

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...