Jump to content

Wyciek oleju z plastra silnika diesel

Radek Dudek

Recommended Posts

Witam,

Byłem dzisiaj w ASO i wyciek mam oleju z plastra silnika. OBK MY09 

Cena w Aso za naprawę tego to 2300 zł. Trzeba wyjac silnik zeby to zrobic.

Mam dwa pytania:

-czy taki wyciek moze oznaczac problemy z walem i na pryszlosc kwestie wymiany shortbloka...? Autko ma 126 tys km sprzeglo wymieniane przy 104 tys.

- czy ktos z was wie na czym polega taka naprawa dokładnie ? i czy mozna robiąc to nie w aso zejsc o powiedzmy polowę ceny?

A możesz przybliżyć i wyjaśnić określenie: "wyciek z plastra silnika"?

Jeśli dotychczasowe naprawy i przeglądy były dokonywane w ASO  i potwierdzone jest to wpisami w książce gwarancyjnej auta,to masz wszelkie podstawy do skorzystania ze sporej pomocy SIP-u,w razie uszkodzenia silnika z powodu pęknięcia wału czy awarii shortblocku w przyszłości.

Cena w niezależnym warsztacie będzie pewnie niższa,ale wtedy już pomoc SIP-u w razie awarii będzie problematyczna. ;)

Dzięki za odpowiedź, mechanik mi to nawet pokazywał na wyciągniętym silniku, który akurat mieli na zewnatrz, Umieszczone mniej więcej w centralnym miejscu, na połączeniu dwóch wiekszych elementów  (niestety nie wiem co to było) ale to wygladao na uszczelkę i ona chyba nie wytrzymała.

Co do serwisów to jednego niestety brakuje do 100 tyś km. W salonie Subaru powiedziano mi że do 200 tys mozna liczyć na wymiane silnika jesli zachowane sa wpisy w ASO (nie wiem czy dobrze zrozumialem ale chyba wystarczy że dzieje się to w okresie gwarancyjnym)

Radek Dudek, spojrzałem w Twoje posty i nie wiem, czy jesteś zainteresowany kupnem takiego egzemplarza, czy już go kupiłeś. Jeśli nie jesteś jeszcze właścicielem, wstrzymaj się z zakupem do czasu usunięcia usterek. No chyba że właściciel opuścił cenę o koszt kompletnego remontu motoru. W innym przypadku grasz w ruletkę. Co będzie, jeśli uszkodzenia są rozleglejsze? Będziesz po sądach się włóczył? Właściciel miał na nowe auto, na serwis, a teraz 2300 na naprawę nie wyłoży? Dziwne.

czy taki wyciek moze oznaczac problemy z walem i na pryszlosc kwestie wymiany shortbloka...?

jeżeli dobrze rozumiem.."plastry silnika" tzn. poziome.? element łaczący miskę z blokiem uszczelniany silikonem..?  :)  ....to nie ma to związku z wałem... :)

Jeszcze nie kupiłem,

Sorry nie napisałem tego wcześniej ale to auto jest z komisu nie bezpośrednio od właściciela. Poprzednim właścicielem była firma (auto z leasingu)

Tak Panie Andrzeju był to element poziomy, na 95%  to co Pan wspominał. Generalnie mechanik nie mówił że jest to jakaś tragedia, raczej spokojnie do zrobienia ale wymaga wyjecia silnika i cena za to dosc wysoka.

Jak rozumiem to nie jest problem tego typu:

http://www.forum.subaru.pl/index.php?/topic/61481-forester-20d-my2010-wyciek-oleju-z-bloku-silnika/ 

Edited by Radek Dudek