kudlatypawelek Posted January 23, 2015 Share Posted January 23, 2015 Cześć, czeka mnie za jakiś czas wymiana oleju w silniku (lano Casrola, wezme Motula). Zastanawiam się, czy przy okazji nie powinienem dokonać wymiany oliwy w skrzyni i tylnym moście. Autko miało "większy" przegląd olejowy w grudniu 2012 w ASO, ale niestety poprzedniemu właścicielowi wlali Lotos 75W90 do przekładni i teraz mam rozterkę, czy nie powinienem przesiąść się na Motula. Gacek am teraz niecałe 70tys przebiegu. I drugie pytanie - czy wymiane oleju oraz hamulców (tarcze,klocki, płyn) może zrobić zakład mechaniczny nie specjalizujący się w Subarakach? AAA i jeszcze, czy możecie polecić mi dobrych mechaniorów w Poznaniu/Gorzowie, którzy będą potrafili ogarnąć mojego boxera (to już może być na priv) Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter Posted January 23, 2015 Share Posted January 23, 2015 czy przy okazji nie powinienem dokonać wymiany oliwy w skrzyni i tylnym moście olej w napędach wymieniamy co 50kkm niestety poprzedniemu właścicielowi wlali Lotos 75W90 coś złego się dzieje ze zkrzynią że chcesz go wymienić ? czy wymiane oleju oraz hamulców (tarcze,klocki, płyn) może zrobić zakład mechaniczny nie specjalizujący się w Subarakach? którzy będą potrafili ogarnąć mojego boxera a jakie to trudności przewidujesz przy wymianie oleju ? PS. nie panikuj, nie przesadzaj i nie daj się naciągać ..... subaru to nie prom kosmiczny, zwłaszcza wolnossące .... olej ma być "markowy", pewny, nie podrabiany i w odpowiedniej lepkości (jak w instrukcji) ... czyli 5w30 lub 5w40 .... a poza tym, to było to już opisywane milion razy Link to comment Share on other sites More sharing options...
sherif Posted January 23, 2015 Share Posted January 23, 2015 Cześć, czeka mnie za jakiś czas wymiana oleju w silniku (lano Casrola, wezme Motula). Zastanawiam się, czy przy okazji nie powinienem dokonać wymiany oliwy w skrzyni i tylnym moście. Autko miało "większy" przegląd olejowy w grudniu 2012 w ASO, ale niestety poprzedniemu właścicielowi wlali Lotos 75W90 do przekładni i teraz mam rozterkę, czy nie powinienem przesiąść się na Motula. Gacek am teraz niecałe 70tys przebiegu. I drugie pytanie - czy wymiane oleju oraz hamulców (tarcze,klocki, płyn) może zrobić zakład mechaniczny nie specjalizujący się w Subarakach? AAA i jeszcze, czy możecie polecić mi dobrych mechaniorów w Poznaniu/Gorzowie, którzy będą potrafili ogarnąć mojego boxera (to już może być na priv) Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc Ja bym wymienil tego Lotosa jak najszybciej na olej Subaru. Kiedys po wymianie polosi kupilem do zalania tego Lotosa, skrzynia zaczela chodzic strasznie ciezko a opinia aso byla ze tttm . Na szczescie mylili sie, zmnilem serwis i odrazu wlasciciel powiedzial mi, ze Subaru jest dosc czule na rodzaj oleju w skrzyni i oni leja tylko zalecany przez producenta. Po wymienia skrzynia zaczela chodzic duzo lzej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kudlatypawelek Posted January 23, 2015 Author Share Posted January 23, 2015 A jaki to jest olej Subaru? Ja myślałem o Motul Gear. Zapytam też od razu jak rozpoznajecie, że skrzynia chodzi ciężko - chodzi o jakieś wrażenia na drązku zmianu biegów? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sherif Posted January 23, 2015 Share Posted January 23, 2015 Np taki 75W90, gdzieś czytałem, że jest na bazie Castrola : Link to comment Share on other sites More sharing options...
kudlatypawelek Posted January 23, 2015 Author Share Posted January 23, 2015 (edited) Tylko skąd ja wytrzasnę taką puchę ? Chyba wciągnę 5l Motul Gear 300, to będzie i do tylnego mostu... Edited January 23, 2015 by kudlatypawelek Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal2r Posted January 23, 2015 Share Posted January 23, 2015 czy przy okazji nie powinienem dokonać wymiany oliwy w skrzyni i tylnym moście olej w napędach wymieniamy co 50kkm raczej co 60kkm pozdrawiam,. MR Link to comment Share on other sites More sharing options...
sherif Posted January 23, 2015 Share Posted January 23, 2015 Np taki 75W90, gdzieś czytałem, że jest na bazie Castrola : serwisy maja, u mnie lali z takich puchy, choc sa i mniejsze Link to comment Share on other sites More sharing options...
kudlatypawelek Posted January 24, 2015 Author Share Posted January 24, 2015 Any other comments ? Powoli dojrzewam do kompletu Motul motor plus skrzynia. Czy to dobra decyzja? Link to comment Share on other sites More sharing options...
koralowiec Posted January 24, 2015 Share Posted January 24, 2015 Jeśli chodzi o olej to każdy mechanik ogarnie, ale inne rzeczy to słabo. Ostatnio wymienialem klocki i mechanik mi powiedział, ze ktoś założył poprzednio jakieś części od innego samochodu do tych hamulców i w ogóle to pytał mnie czy nie przyhamowywaly w trakcie jazdy. Ja mówię, ze nie zauważyłem, ale jak mi zmienił hamulce, to auto-rakieta. Także polecam udać sie do mechanika co ogarnia subaru... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pietrek Posted April 8, 2015 Share Posted April 8, 2015 Jaki Polecacie Olej przekładniowy do Subarki? Skrzynia + mostShell SPIRAX S5 75w90? Shell Spirax s6 75w90? czy Castrola 75w90? VAVOLINE 75w90? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tzd Posted April 8, 2015 Share Posted April 8, 2015 zapraszam do wątku olejowego w "Jadę nielegala". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts