tomx Posted November 15, 2013 Share Posted November 15, 2013 (edited) Witajcie. Dzis w czasie jazdy wrx (2.0t 218km 2001r) impreza stracila moc i do tego gdy dodaje się jej gazu w czasie jazdy, to bov caly czas syczy. Szykowalem sie do wymiany w ten weekend sondy lambda bo mialem juz ja zdiagnozowana - czy to moze byc to jako kolejny obiaw zdechlej lambdy? Czy też blow off albo turbo zrobil papa ? Na wolnych obrotach wkreca sie normalnie. Jutro dopiero bede dzwonic ws. diagnostyki i podpiecia pod kompa. Mieliscie moze takie przypadlosci? pozdrawiam Mechanikiem nie jestem i srednio się znam, natomiast zszedlem jeszcze raz do garazu odpalic subaraka i sie nim przejechac. Jest tak: gdy nie syczy przy dodawaniu gazu, to jest pełna moc i idzie tak jak powinien, natomiast gdy zacznie syczec bov (przy dodawaniu gazu ! ) to mocy nie ma. I skoro już zacząłem wątek czy zamiast wymieniać sondę nie lepiej będzie ją "usunac" z oprogramowania? We wroclawiu to koszt 300zl. Jesli to ma znaczenie, to wydech byl zmieniany i nie jest ori. Edited November 15, 2013 by tomx Link to comment Share on other sites More sharing options...
kulczyk Posted November 15, 2013 Share Posted November 15, 2013 Wyglada jak by zawor puszczał powietrze, moze sprężyna pusciła. Ale niech mądrzejsi sie wypowiedzą Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomx Posted November 15, 2013 Author Share Posted November 15, 2013 jezeli tak by sie okazalo, to czy mozna go ożywić na nowo? A jesli nie to jaki polecacie kupic? Czy jesli ta sprezyna strzelila, to moze objawiac sie spadkami mocy jak w moim przypadku? pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
ramzes Posted November 15, 2013 Share Posted November 15, 2013 zamontuj seryjny zawór upustowy , z tego co piszesz padł ci bov albo uszczelka pod zaworem upustowym Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablonas Posted November 15, 2013 Share Posted November 15, 2013 I skoro już zacząłem wątek czy zamiast wymieniać sondę nie lepiej będzie ją "usunac" z oprogramowania? We wroclawiu to koszt 300zl Sonda lambda jest bardzo istotnym elementem mającym wpływ na regulację mieszanki paliwowo powietrznej. Nie sądzę aby ktokolwiek przy zdrowych zmysłach programowo "usuwał" sondę lambda regulacyjną w cywilnym aucie. Może za te 300 pln usuwają ale fabryczną sondę temperaturową która jest stosunkowo awaryjna ale nie jest to sonda lambda Co do problemu - wróć do seryjnego DV. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomx Posted November 15, 2013 Author Share Posted November 15, 2013 na tygodniu jade na zmiane na seryjny DV. Moze w ogole tamten BOV mial wplyw na katy i lambde . Najpierw zmiana na DV a pozniej nowa sonda lambda albo jej emulator. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojnakrzys Posted November 18, 2013 Share Posted November 18, 2013 Rozbierz bov-a, jeśli się da, przeczyść, nasmaruj, wymień oringi, wymień lub rozciągnij sprężynkę, możliwe że straciła swoją sprężystość, rozwiązanie dobre ale na pewno na chwile, ew. wróć do org. Pozdro! Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter Posted November 19, 2013 Share Posted November 19, 2013 emulator jak sie świeci błąd sondy - wywal sonde jak się świeci błąd katalizatora - wywal katalizator jak się świeci następny błąd ... wiesz co robić ... taniej będzie jak wykręcisz żarówkę z deski - też błąd się nie zaświeci PS. jedź do mechanika i zrób porządną diagnostykę, zanim narobisz sobie większych wydatków 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojnakrzys Posted November 19, 2013 Share Posted November 19, 2013 @piter, tak mi się przypomniało... co do tych errorów scena1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomx Posted December 5, 2013 Author Share Posted December 5, 2013 (edited) Proszę Państwa, Impreza dostala nowy DV i jest... super auto nie faluje juz w ogole na obrotach, nie dławi się, ma większą moc! W takim razie tamten założony BOV byl istnym przeklenstwem. P.S i w sumie dobrze, że juz nie robi "pssst", bo bylo juz to irytujace. Edited December 5, 2013 by tomx Link to comment Share on other sites More sharing options...
cybel Posted December 5, 2013 Share Posted December 5, 2013 Seryjny zaworek,dobrze wpływa na właściciela humorek. Cieszymy się razem z Tobą,że autko śmiga i sprawia frajdę,a naprawa nie była kosztowna i czasochłonna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomx Posted December 5, 2013 Author Share Posted December 5, 2013 oj to prawda z seryjnym zaworkiem )) jedyne co to jeszcze wymienie sonde lambda - i sprawdze katy na warsztacie czy nie zostaly uszkodzone przez ten bov i juz w ogole ochh Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiterOKL Posted December 5, 2013 Share Posted December 5, 2013 to prawda BOV potrafi być źródłem wielu problemów, tyle sie o tym naczytalem chociaz u mnie problemów zero i co ciekawe, od roku nadal podoba mi się dzwięk BOVa Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomx Posted December 6, 2013 Author Share Posted December 6, 2013 możliwe, że masz lepszej jakosci niz ja mialem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts