Jump to content

pomocy - brak mocy wrx 01'

tomx

Recommended Posts

Witajcie.

Dzis w czasie jazdy wrx (2.0t 218km 2001r) impreza stracila moc i do tego gdy dodaje się jej gazu w czasie jazdy, to bov caly czas syczy. Szykowalem sie do wymiany w ten weekend sondy lambda bo mialem juz ja zdiagnozowana - czy to moze byc to jako kolejny obiaw zdechlej lambdy? Czy też blow off albo turbo zrobil papa ? Na wolnych obrotach wkreca sie normalnie.

Jutro dopiero bede dzwonic ws. diagnostyki i podpiecia pod kompa. Mieliscie moze takie przypadlosci?

pozdrawiam

Mechanikiem nie jestem i srednio się znam, natomiast zszedlem jeszcze raz do garazu odpalic subaraka i sie nim przejechac. Jest tak: gdy nie syczy przy dodawaniu gazu, to jest pełna moc i idzie tak jak powinien, natomiast gdy zacznie syczec bov (przy dodawaniu gazu ! ) to mocy nie ma.

I skoro już zacząłem wątek czy zamiast wymieniać sondę nie lepiej będzie ją "usunac" z oprogramowania? We wroclawiu to koszt 300zl. Jesli to ma znaczenie, to wydech byl zmieniany i nie jest ori.

Edited by tomx

jezeli tak by sie okazalo, to czy mozna go ożywić na nowo? A jesli nie to jaki polecacie kupic?

Czy jesli ta sprezyna strzelila, to moze objawiac sie spadkami mocy jak w moim przypadku?

pozdrawiam :)

I skoro już zacząłem wątek czy zamiast wymieniać sondę nie lepiej będzie ją "usunac" z oprogramowania? We wroclawiu to koszt 300zl

Sonda lambda jest bardzo istotnym elementem mającym wpływ na regulację mieszanki paliwowo powietrznej. Nie sądzę aby ktokolwiek przy zdrowych zmysłach programowo "usuwał" sondę lambda regulacyjną w cywilnym aucie.

Może za te 300 pln usuwają ale fabryczną sondę temperaturową która jest stosunkowo awaryjna ale nie jest to sonda lambda :)

Co do problemu - wróć do seryjnego DV.

• Upvote 1

emulator

jak sie świeci błąd sondy - wywal sonde

jak się świeci błąd katalizatora - wywal katalizator

jak się świeci następny błąd ... wiesz co robić ...

taniej będzie jak wykręcisz żarówkę z deski - też błąd się nie zaświeci :twisted:

PS. jedź do mechanika i zrób porządną diagnostykę, zanim narobisz sobie większych wydatków ;)

• Upvote 1

• 3 weeks later...

Proszę Państwa, Impreza dostala nowy DV i jest... super :) auto nie faluje juz w ogole na obrotach, nie dławi się, ma większą moc!

W takim razie tamten założony BOV byl istnym przeklenstwem.

P.S i w sumie dobrze, że juz nie robi "pssst", bo bylo juz to irytujace.

Edited by tomx