Jump to content

Forester SF - schemat przekaźników

555marcin

Recommended Posts

Witam,

Na opposedforces nie znalazłem interesującej mnie informacji :(

Wie ktoś może, jak zidentyfikować (numer? położenie a skrzynce?) przekaźnik od pompki spryskiwaczy lamp?

Wciskam przycisk do sprysku, około 1 sekundy pompka chodzi i przestaje, jednocześnie z okolicy schowka dobiega dźwięk jakby zwieranych kabli w których płynie prąd :/

Podejrzewam, że przekaźnik powoli się ze mną żegna.

Więc wracając do pytania z początku, ktoś pomoże zidentyfikować?

ale pompka spryskiwaczy lamp tak działa, tzn impulsowo; jedno naciśnięcie = jedno spryskanie, a nie tak jak w przypadku szyb leje aż puścisz.

Jeżeli słyszysz jęczący przekaźnik to na 99% masz problem z silniczkiem od lamp. W optymistycznej wersji zapiekła się ośka i wystarczy ją rozruszać kombinerkami a potem kapnąć trochę smaru litowego. Pesymistyczna obejmuje zakup nowego silniczka.

ale pompka spryskiwaczy lamp tak działa, tzn impulsowo; jedno naciśnięcie = jedno spryskanie, a nie tak jak w przypadku szyb leje aż puścisz.

Jeżeli słyszysz jęczący przekaźnik to na 99% masz problem z silniczkiem od lamp. W optymistycznej wersji zapiekła się ośka i wystarczy ją rozruszać kombinerkami a potem kapnąć trochę smaru litowego. Pesymistyczna obejmuje zakup nowego silniczka.

Dokładnie, temat przerabiałem, silniczek był do wymiany.

Edited by SEBA_M

Hm, ale w przypadku zatarcia się, silnik nie pracuje jak zwora i nie powinno wywalić jakiegoś bezpiecznika?

powinno przy pracy ciągłej, ale z uwagi na krótki impuls jakoś się rozchodzi po kościach ;)