555marcin Posted October 4, 2013 Share Posted October 4, 2013 Witam, Na opposedforces nie znalazłem interesującej mnie informacji Wie ktoś może, jak zidentyfikować (numer? położenie a skrzynce?) przekaźnik od pompki spryskiwaczy lamp? Wciskam przycisk do sprysku, około 1 sekundy pompka chodzi i przestaje, jednocześnie z okolicy schowka dobiega dźwięk jakby zwieranych kabli w których płynie prąd :/ Podejrzewam, że przekaźnik powoli się ze mną żegna. Więc wracając do pytania z początku, ktoś pomoże zidentyfikować? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ozarek Posted October 4, 2013 Share Posted October 4, 2013 ale pompka spryskiwaczy lamp tak działa, tzn impulsowo; jedno naciśnięcie = jedno spryskanie, a nie tak jak w przypadku szyb leje aż puścisz. Jeżeli słyszysz jęczący przekaźnik to na 99% masz problem z silniczkiem od lamp. W optymistycznej wersji zapiekła się ośka i wystarczy ją rozruszać kombinerkami a potem kapnąć trochę smaru litowego. Pesymistyczna obejmuje zakup nowego silniczka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SEBA_M Posted October 4, 2013 Share Posted October 4, 2013 (edited) ale pompka spryskiwaczy lamp tak działa, tzn impulsowo; jedno naciśnięcie = jedno spryskanie, a nie tak jak w przypadku szyb leje aż puścisz. Jeżeli słyszysz jęczący przekaźnik to na 99% masz problem z silniczkiem od lamp. W optymistycznej wersji zapiekła się ośka i wystarczy ją rozruszać kombinerkami a potem kapnąć trochę smaru litowego. Pesymistyczna obejmuje zakup nowego silniczka. Dokładnie, temat przerabiałem, silniczek był do wymiany. Edited October 4, 2013 by SEBA_M Link to comment Share on other sites More sharing options...
555marcin Posted October 4, 2013 Author Share Posted October 4, 2013 Hm, ale w przypadku zatarcia się, silnik nie pracuje jak zwora i nie powinno wywalić jakiegoś bezpiecznika? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bright Posted October 4, 2013 Share Posted October 4, 2013 (edited) Nie działający spryskiwacz reflektorów to popularna sprawa. U siebie też miałem tylko cyknięcie gdzieś z okolicy schowka, przeczyściłem silniczek i wszystko działa jak trzeba . Tutaj właściwy temat: http://www.forum.sub...za/page__st__25 Edited October 4, 2013 by Bright Link to comment Share on other sites More sharing options...
ozarek Posted October 4, 2013 Share Posted October 4, 2013 Hm, ale w przypadku zatarcia się, silnik nie pracuje jak zwora i nie powinno wywalić jakiegoś bezpiecznika? powinno przy pracy ciągłej, ale z uwagi na krótki impuls jakoś się rozchodzi po kościach Link to comment Share on other sites More sharing options...
555marcin Posted October 4, 2013 Author Share Posted October 4, 2013 Zagadka rozwiązana - brak płynu w zbiorniczku do spryskiwaczy... Płyn zalany, spryski zainstalowane, tryska jak głupi a płynu ubywa w zawrotnym tempie Link to comment Share on other sites More sharing options...
ozarek Posted October 5, 2013 Share Posted October 5, 2013 powiem Ci, że się załamałem używaj sprysków co jakiś czas dla rozruszania pompki - tak na przyszłość. Link to comment Share on other sites More sharing options...
555marcin Posted October 5, 2013 Author Share Posted October 5, 2013 Myślałem, że jest jakaś kontrolka sygnalizująca niski poziom płynu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts