Jump to content

Co oznaczają nazwy: Bank 1 i Bank 3

alepka

Recommended Posts

Podpiąłem ostaniu auto pod OBD w celu rutynowej diagnostyki. Wyskoczyły mi dwa banki 1 i 3. Na moje oko 1 to sonda przed katalizatorem szerokopasmowa, a bank 3 to sonda za katalizatorem. Czy ktoś mógłby to potwierdzić lub ewentualnie wyjaśnić o co chodzi? Auto to Legacy 2.0 NA 2004 137KM.

No jednak ciekawy jestem czego tyczy się LONGFT3 i SHRTF3

LONGFT3 - czas wtrysku paliwa (wartość wolno-zmienna uczona na podstawie stanu silnika, oleju itd.)

SHRTF3 - korekta czasu wtrysku paliwa +/- N% (wartość szybko-zmienna obliczana na bieżąco na podstawie danych z sondy)

No jednak ciekawy jestem czego tyczy się LONGFT3 i SHRTF3

LONGFT3 - czas wtrysku paliwa (wartość wolno-zmienna uczona na podstawie stanu silnika, oleju itd.)

SHRTF3 - korekta czasu wtrysku paliwa +/- N% (wartość szybko-zmienna obliczana na bieżąco na podstawie danych z sondy)

no ok tylko że są dwa banki 1 i 3. 1 jest dla szerokopasmowej sondy tej przed katalizatorem i to wg korekt z banku 1 są ustawiane korekty długie i krótkie czasu wtrysku. Bank 3 nie mam pojęcia do czego służy a chciałbym się dowiedzieć.

no ok tylko że są dwa banki 1 i 3. 1 jest dla szerokopasmowej sondy tej przed katalizatorem i to wg korekt z banku 1 są ustawiane korekty długie i krótkie czasu wtrysku. Bank 3 nie mam pojęcia do czego służy a chciałbym się dowiedzieć.

A czy nie jest tak, że są to dwa alternatywne zestawy parametrów pracy przy różnym obciążeniu (np. na biegu jałowym oraz podczas jazdy)?