Jump to content

Ekran nawigacji w Legacy IV - blokada funkcji podczas jazdy

Kario

Recommended Posts

Posted

Niektóre funkcje są niedostępne podczas jazdy - to jakaś kompletna bzdura. Da się to wyłączyć ? Mam się zatrzymać do zera na autostradzie, żeby żona mogla wbić nowy punkt docelowy, albo zmienić mi tryb nawigacji na nocny (auto działa bez sensu w zależności od włączonych świateł, a z dziennym trybem w nocy się jechać nie da bo oślepia).

Posted
Niektóre funkcje są niedostępne podczas jazdy - to jakaś kompletna bzdura. Da się to wyłączyć ? Mam się zatrzymać do zera na autostradzie, żeby żona mogla wbić nowy punkt docelowy,

W nowszych wersjach nawigacji (z DVD) trasę podczas jazdy można modyfikować. Nie można natomiast oglądać DVD przy prędkości powyżej 20 km/h. A przecież dzieciaki mogłyby na tylnych siedzeniach, bajkę oglądnąć.

albo zmienić mi tryb nawigacji na nocny (auto działa bez sensu w zależności od włączonych świateł, a z dziennym trybem w nocy się jechać nie da bo oślepia).

W opcjach nawigacji jest możliwość zdefiniowania automatycznego przełączania pomiędzy trybem nocnym i dziennym (nazywa się to AutoDayNight bodajże).

Posted
W opcjach nawigacji jest możliwość zdefiniowania automatycznego przełączania pomiędzy trybem nocnym i dziennym (nazywa się to AutoDayNight bodajże).

Przełączanie ekranu w trybie automatycznym jest uzależnione od włączenia/wyłączenia świateł mijania. Jazda w dzień z włączonymi światłami powoduje, że ekran przełącza się na tryb nocny. W słoneczny dzień na takim ekranie nic nie widać. Z kolei w nocy z dziennym też się nie da. Trzeba to przełączać ręcznie podczas zatrzymania.

Posted

Dzięki za info z uziemieniem pina - będę miał moment pobawię się.

Chodzi mi właśnie głownie o zmianę trybu pracy ekranu z nocnego na dzienny. Nie można tego zrobić podczas jazdy a tryb auto do niczego się nie nadaje.

Jest obok nawi przycisk do ściemniania wszystkiego - przełączania pulpitu w tryb nocny, czemu on nie przełącza ekranu nawigacji a wszystko inne jest dla mnie zagadka.

Posted

Nie wiem, czy w temacie podlinkowanym przez koleżankę jest wyjaśnienie skąd się to bierze. Ano stąd, że w Japonii przepisy są takie, że jeśli producent nie zablokuje możliwości zabawy ustawieniami podczas jazdy, to w razie wypadku on ponosi odpowiedzialność za powstałe szkody...

Posted
Nie wiem, czy w temacie podlinkowanym przez koleżankę jest wyjaśnienie skąd się to bierze. Ano stąd, że w Japonii przepisy są takie, że jeśli producent nie zablokuje możliwości zabawy ustawieniami podczas jazdy, to w razie wypadku on ponosi odpowiedzialność za powstałe szkody...

Myślę, że to nie ma znaczenia. Jesteśmy w Polsce :P:mrgreen: .

Ja się przyzwyczaiłam i tak jeżdżę. Trudno się nie domyślić, że producent zrobił tak ze względów bezpieczeństwa :roll: :wink: .

Jeżeli to komuś przeszkadza i chce to sobie zmienić to ja nie widzę w tym nic złego :) .

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...