Jump to content

jaka różnica między pchaniem a ciągnięciem :}

lucza

Recommended Posts

Witam i mam takie pytanie,dotyczy subaru imprezy '99;Czy skrzynia biegów z pojazdu który miał pchane sprzęgło,czyli takie na siłownik,będzie pasowała do silnika który był z ciągnionym sprzęgłem,czyli takim na linkę,czy wystarczy tylko wymienić łapę w skrzyni na typ ciągniony? Będę miał warsztat na jeden dzień więc muszę być przygotowany na wszystkie ewentualności,osobiście wolałbym zostać przy sprzęgle na linkę.Dzięki za pomoc i sugestie

czyli takie na siłownik,będzie pasowała do silnika który był z ciągnionym sprzęgłem,czyli takim na linkę,

odwrotnie, pchane są na linkę, a ciągnione na siłownik (nie tylko). Jest inna łapa i łatwo nie podejdzie zamiana. A co chcesz osiągnąć?

Pedały, siłownik, mocowanie siłownika... Jak to impreza 99 - to może uda się zostawić obudowę skrzyni a przełożyć same bebechy? Ale raczej to nie jest zabawa na jeden dzień - bo może przecież nie pasować i będzie trzeba całość odkręcać?

U mnie siedzi w aucie skrzynia z GT00, w obudowie z wolnossącej Imprezy właśnie po to by nie trzeba było sterowania z linki zmieniać na hydraulikę. Efekt uboczny, to sprzęgło mniejsze o 5mm (takie jak w wolnossącym a nie turbo), ale zrobiło już 35 tys km z nowym silnikiem (i jeszcze ze dwa razy tyle z poprzednim) i ma się dobrze :)

konkretnie chodzi mi oto że moja skrzynia "na linkę" odeszła RIP! i dostałem cały nowy napęd,skrzynia i dyferencjały od modelu "na siłownik",mam także jakby co cały osprzęt z hydraulicznego sprzęgła,pedał,zbiorniczek, przewody wszystko,ale wolałbym zostawić sprzęgło "na linkę" z powodu:cena,waga,mam nowe.Także, jeśli założę nową skrzynię i wymienię w niej łapą na linkę to będzie hulać czy nie?

U mnie siedzi w aucie skrzynia z GT00, w obudowie z wolnossącej Imprezy właśnie po to by nie trzeba było sterowania z linki zmieniać na hydraulikę. Efekt uboczny, to sprzęgło mniejsze o 5mm (takie jak w wolnossącym a nie turbo), ale zrobiło już 35 tys km z nowym silnikiem (i jeszcze ze dwa razy tyle z poprzednim) i ma się dobrze

Masz sprzęgło z ssaka w turbo?

Sprzęgło z wolnossącego 2.0, jeździ normalnie - jak w czasie jazdy dam pełnego buta to bez żadnych problemów rozpędza się, jak startuję z 3 tys obrotów to podobnie jak w zwykłym turbo czuję smrodek sprzęgła :) Być może żywotność mojego sprzęgła będzie niższa niż przewidzianego do turbo... ale póki co daje radę od roku i jest super :) Zobaczymy jak moc skoczy z 170 na 220 KM i niutonów też przybędzie ;)