Jump to content

Hamulec blokuje?

pafcik

Recommended Posts

Witam,

Może ktoś sie spotkał z takim przypadkiem: mam wrażenie że hamulec nie odpuszcza i delikatnie blokowane są koła (samochód nienaturalnie się zatrzymuje przy bardzo małej prędkości 3-5km/h zamiast się jeszcze kilka metrów toczyć... ) efekt ten był przy zużytych tarczach i jest nadal po założeniu nowych płyn mam ATE niebieski około roku. Wcześniej na syntetycznym nie było czegoś takiego może to wina płynu?

Auto WRX 2005 z zaciskami STI przód, tył seria.

Jedyne co ci można doradzić to przegląd hamulców. Możesz przejechać się jakiś dystans bez hamowania i po zatrzymaniu sprawdzić czy któraś tarcza się nie grzeje za bardzo. Trzymać też może hamulec ręczny. Wątpię że to wina płynu. W 95% winą jest mechaniczne uszkodzenie zacisku tzn. zapieczenie się tłoczków w zacisku albo silne zabrudzenie elementów prowadzących klocki hamulcowe

• 1 month later...

Wracam z pytaniem bo nie mam pomysłu, płyn zmieniony , hamulce sprawdzone,...

Czy jest możliwe żeby różnica w grubości bieżnika opon przednich i tylnich (około 3-4 mm) powodowała jakieś hamowanie w przeniesieniu napędu co może się wydawać minimalnym blokowaniem hamulców? (zaznaczam przy toczeniu się dosłownie 1-2km/h to zaczyna być widoczne bo nie muszę dotykac hamulca żeby się zatrzymał z tej minimalnej prędkości)

Może macie jakieś pomysły w tej dziwnej kwestii?

Na podnosnik z nim. Zostajesz w srodku, 'rozpedzasz auto', wyrzucasz na luz, a kumpel/mechanik obserwuje czy sie zatrzymaja podobnie. I moze cos z tego wyniknie. U nas w Imprezie test niczego nie wykazal, a przy minimalnej predkosci, takiej deadly-slimaczej, cos z tylu masakrycznie piszczy :(