David_R Posted July 30, 2009 Share Posted July 30, 2009 Witam. Czy da się wykonać przekładkę skrzyni automatycznej w roczniku 93 (1,8 GL kombi), numer skrzyni TZ 102ZX3AA-G1 na skrzynię z modelu 2.0T (rocznik późniejszy). Skrzynie dostępne to TZ 102YB3AA-G4 i TZ 103ZB1AA-L4. pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
szociu Posted July 30, 2009 Share Posted July 30, 2009 da się wykona ale ilośc rzeczy do tego potrzebna w twoim wypadku jest tak spora ze pojawia pytanie o sens finansowy takiej operacji Link to comment Share on other sites More sharing options...
adaś Posted July 30, 2009 Share Posted July 30, 2009 może lepiej na manualną (np. z reduktorem) ale od wolnego ssaka a nie turbo Link to comment Share on other sites More sharing options...
David_R Posted July 31, 2009 Author Share Posted July 31, 2009 Dzięki za szybką odpowiedź. Niestety musi być automat. Rozpytując po kilku warszatatach otrzymałem info że powinno sie to udać pod warunkiem że przełożenie tylnego dyfra będzie się zgadzać (bądź zmienić skrzynię z dyfrem). Zaczyna być trochę drogi eksperyment (skrzynia ~1000zł, + dyfer). Chyba będę zmuszony spróbować. Kłopot jedynie z tym że nikt nie potrafi określić przełożenia skrzyni na podstawie jej numeru.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrzej Koper Posted July 31, 2009 Share Posted July 31, 2009 otrzymałem info że powinno sie to udać Obawiam się , że to malo prawdopodobne AK Link to comment Share on other sites More sharing options...
szociu Posted July 31, 2009 Share Posted July 31, 2009 AK czemu się ma nie udać ?? w Usa w starych impreza pełno takich swapów robili, tylko niema to za bardzo sensu ekonomicznego bo do wymiany jest więcej niz tylko skrzynia i dyfer, jeszcze pedały, wybierak, ogarniecie elektorniki (ecu jest inne ),kolo zamachowe i same sprzęgło, tym bardziej przy zmianie na skrzynie z turbo bo dojdzie jeszcze kwestia całej hydrauliki do sprzegla. Link to comment Share on other sites More sharing options...
David_R Posted August 3, 2009 Author Share Posted August 3, 2009 Na pewno nie będę zmieniał z automatu na ręczną, czyli pedały i te sprawy odpadają. Na forach zagranicznych przekładki z powodzeniem skrzynia Legacy - do Imprezy (wszystko oczywiście w granichach roczników 92-96). Za każdym razem powracał jednak temat wymiany tylnego dyfra. Z tego co ustaliłem (jeszcze nie na 100%) u mnie jest dyfer z przełożeniem 4.11. Znalazłem jedną sztukę razem z dyfrem więc czekam na urlop i zabieram się się za przekładkę. Skrzynia wyciągnięta z Imprezy 2.0 z 95r. Powinno sie udać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts