Cichaczu Opublikowano 14 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2012 Dzisiaj szybkie spaghetti i na trening Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aga Opublikowano 13 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 Pizzę robię dzisiaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maf1evo Opublikowano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 Pfff. Ale bez przesady. Ja o suchym cały dzień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szycha Opublikowano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 (edytowane) Edytowane 13 Grudnia 2012 przez szycha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bak Opublikowano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 Pizzę robię dzisiaj Masz jakiś sprawdzony przepis? Ja ostatnio robiłem według jakiegoś przepisu z internetu i ciasto nie wyszło za dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aga Opublikowano 13 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 Ciasto robię "na oko" ... bo dużo zależy od mąki. Przesiewam mąkę, dodaję trochę soli, rozpuszczone drożdże, dolewam gorącej wody i trochę oliwy. Nie zawsze wychodzi mi takie jak chcę, czasem też dodaję do mąki oregano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mike85 Opublikowano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 Zrobiłam dziś fasolkę po bretońsku . Nie bardzo da się ją jeść . Przesadziłam z chili . Zrobiłam tagliatelle z szynką parmeńską z sosem z gorgonzoli z czosnkiem i peperoni ... ależ ostrrrre mi dzisiaj to wyszło mniam mniam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach1111 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 A ja jakiś miesiąc temu wkurzyłem się na jakość chleba oferowanego w sklepach (najczęściej produkty z głębokiego mrożenia),zupełnie nie wiadomo co oni tam dodają ,podobno nawet gips się wsypuje. Więc zakupiłem maszynę i sam wypiekam. Początkowo wg. przepisów dołączonych do maszyny piekłem chleby na drożdżach,ale tego było mi mało i postanowiłem robić chleb na zakwasie,to taka wyższa szkoła jazdy. Od kiedy zacząłem się tym bawić ani razu nie kupiłem chleba w sklepie i zajadamy świerzy chrupiący i zdrowy chlebek Polecam gorąco,w razie czego służę skromną pomocą a i sam chętnie posłucham jak ktoś z was też się w to bawi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilP Opublikowano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 a ja odstawilem totalnie pieczywo i schudlem 9kg! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 a ja odstawilem totalnie pieczywo i schudlem 9kg! U mnie to samo, nie jem tez innych wyrobow z mąki. Nie samym chlebem czlowiek zyje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach1111 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 a ja odstawilem totalnie pieczywo i schudlem 9kg! U mnie to samo, nie jem tez innych wyrobow z mąki. Nie samym chlebem czlowiek zyje. a ja odstawilem totalnie pieczywo i schudlem 9kg! Panowie,nie spożywając pełnoziarnistego,czyli np. grahama lub orkiszowego chleba, pozbawiacie swój organizm błonnika narażając go na wiele chorób w tym rak jelita grubego-zmora naszych czasów która udaża bez ostrzeżeń nie dając wcześniej prawie żadnych objawów. Przekopiowane z internetu: Co błonnik robi? Zmniejsza ryzyko zachorowania na: miażdżycę, otyłość, kamicę pęcherzyka żółciowego, cukrzycę typu 2, Poza tym obniża ryzyko zachorowania na niezakaźne choroby jelita grubego, do których zaliczamy: guzki krwawnicze, nowotwory, zespół jelita drażliwego, uchyłkowatość, stany zapalne wyrostka robaczkowego, polipy. Dieta bogata błonnik to niezastąpiony wróg zatwardzenia. Poprawia stan układu pokarmowego, a także zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aga Opublikowano 16 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 postanowiłem robić chleb na zakwasie Podaj przepis jak robisz zakwas Kiedyś piekłam chleb na zakwasie, pycha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach1111 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 postanowiłem robić chleb na zakwasie Podaj przepis jak robisz zakwas Kiedyś piekłam chleb na zakwasie, pycha Zgadza się Zakwas to prosta sprawa: kilka łyżek mąki żytniej razowej i wody,wymieszać na papę,odstawić w temp ok. 21-22 st. Mieszać co 12h i dodawać mąkę i wodę i mieszać. Po tygodniu zakwas jest gotowy do użycia. Część nie użytego zakwasu zostawiamy i "pasiemy" dalej i tak można go hodowac bez końca.Najstarsze zakwasy mają ponad paręset lat i dla prawdziwych piekarzy są skarbem równym złota!!! Dla wyjaśnienia dodam że zakwas to takie zywe kultury bakteryjne wzięte z powietrza odżywiane łuskami ziaren zawartych w mące razowej. Po zrobieniu zakwasu nalezy zrobić z niego zaczyn do chleba: 2-3 łyżki zakwasu 100ml wody+100g mąki (jakakolwiek byle grubość między 550-790) za 12 h to samo ze 8 h to samo po następnych 5 h mamy gotowy zaczyn na chleb. do chleba: 400g zaczynu 100g mąki żytniej 300g mąki pszennej 150ml. wody lub mleka płaska łyżka cukru łyżeczka soli 20ml oleju(ok 4 łyżki) ja to wszystko wstępnie zagniatam i do maszyny na program:biały chleb ok 1kg-jakieś3.15 do 3.30 h.min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aga Opublikowano 16 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Dzięki, ja nie mam maszyny, piekę w piekarniku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilP Opublikowano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 a ja odstawilem totalnie pieczywo i schudlem 9kg! U mnie to samo, nie jem tez innych wyrobow z mąki. Nie samym chlebem czlowiek zyje. a ja odstawilem totalnie pieczywo i schudlem 9kg! Panowie,nie spożywając pełnoziarnistego,czyli np. grahama lub orkiszowego chleba, pozbawiacie swój organizm błonnika narażając go na wiele chorób.. stach1111, tylko pieczywo zawiera blonnik? a co z ryzem brazowym, kasza gryczana, otrebami? c'mon.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach1111 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 a ja odstawilem totalnie pieczywo i schudlem 9kg! U mnie to samo, nie jem tez innych wyrobow z mąki. Nie samym chlebem czlowiek zyje. a ja odstawilem totalnie pieczywo i schudlem 9kg! Panowie,nie spożywając pełnoziarnistego,czyli np. grahama lub orkiszowego chleba, pozbawiacie swój organizm błonnika narażając go na wiele chorób.. stach1111, tylko pieczywo zawiera blonnik? a co z ryzem brazowym, kasza gryczana, otrebami? c'mon.. Zgoda,ale chleb jest codziennością,ja lubię gryczana ale codziennie jej nie da się wycinać.otrebow nie znoszę . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilP Opublikowano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Info o blonniku pokarmowym Znajdziesz tam mnogosc produktow bogatych w blonnik Nie musisz codziennie jesc kaszy gryczanej, ryzu brazowego czy chleba orkiszowego, zeby dostarczyc organizmowi odpowiednia, dzienna dawke blonnika. Oczywiscie nie neguje ludzi jedzacych pieczywo, a takich, ktorzy sami je przygotowuje wrecz podziwiam! Dlatego szczerze gratuluje - z wielka przyjemnoscia sprobowalbym Twoich wypiekow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach1111 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Tak,przy każdej diecie należy pamiętać o alternatywnym uzupełnieniu składników których się pozbawiamy bo można sobie niechcący kuku zrobić sam nie sądziłem że zrobienie dobrego chleba daje tyle satysfakcji nie tylko smakowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach1111 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 (edytowane) dziś na obiad jedziemy na dziczyznę do Nałeczowa. Knajpa z programu Gesslerowej i z jej rekomendacją. Właściciel sam poluje,dziczyzna,sarnina palce lizać Tylko śrut z zębów trzeba wyjmować Edytowane 16 Grudnia 2012 przez stach1111 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leon Opublikowano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Knajpa z programu Gesslerowej i z jej rekomendacją Weź ze sobą kanapki, tak na wypadek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adi Opublikowano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Właśnie się biorę za przygotowanie krrrrwistego rostbefa z masełkiem czosnkowym, do tego obłędne puree z selera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach1111 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Knajpa z programu Gesslerowej i z jej rekomendacją Weź ze sobą kanapki, tak na wypadek. hehe To już nasz kolejny raz ,knajpa sprawdzona,chociaż sporo sie czeka Właśnie się biorę za przygotowanie krrrrwistego rostbefa z masełkiem czosnkowym, do tego obłędne puree z selera. pure z selera,ciekawa sprawa.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adi Opublikowano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 pure z selera,ciekawa sprawa.... Polecam, prosty i pyszny dodatek do mięs i ryb. Robisz praktycznie tak samo jak ziemniaczane, tylko zamiast ubijać lepiej jest zblendować z dodatkiem dobrego masła, maleka i oliwy. Można modyfikować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Tylko ze jedzenie blonnika z produktow zbozowych blokuje wchlanianie vitamin i mineralow oraz niszczy uklad pokarmowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leon Opublikowano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Tylko ze jedzenie blonnika z produktow zbozowych blokuje wchlanianie vitamin i mineralow oraz niszczy uklad pokarmowy. Ke ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się